Muškarci i lažni trbušnjaci 1Broj proizvoda za isticanje pločica na muškim stomacima vrtoglavo raste, od krema za toniranje, preko samopotamnjivača, pa sve do komplet palete boja za “našminkavanje” reljefa lepo izdefinisanih trbušnjaka na stomacima na kojima se oni ne vide. Sve se čini kao da i muškarci (počevši od onih na kozmetički napaćenijem zapadu) polako ali sigurno sve više potpadaju pod uticaj medijski serviranih slika savršenog tela i spoljašnjeg izgleda generalno.

Pločice na stomaku i izvajano telo koje krasi muške modele na naslovnicama Men’s Health-a i Calvin Klein reklama za donje rublje predstavljaju za veliki broj ljudi nemoguću misiju, pa ipak, to ih nikako ne sprečava da se i dalje trude i dovijaju koristeći raznorazna rešenja alternativna klasičnom vežbanju. Prema Američkom udruženju plastičnih hirurga, od 2000. do 2009. godine broj abdominoplastija (zatezanje stomaka hirurškim putem) na muškim pacijentima se više nego udvostručio dolazeći do brojke od 4 670.

Za one koji iz nekog razloga nisu u mogućnosti da pristupe hirurškom rešavanju ovog problema, broj kozmetičkih proizvoda za isticanje trbušnih mišića se povećava iz dana u dan, ostavljajući im na izbor korišćenje razne preparate za “topljenje” masnoće, toniranje mišića, pa čak i šminku za telo. Nijedan od tih preparata ne može od debeljka napraviti Bred Pita, ali mnogi muškarci tvrde da evidentni rezultati postoje.

Muškarci i lažni trbušnjaci 2Stefan Pinto, freelance pisac i model iz Los Anđelesa, kao autor fitnes kolumne za sajt Examiner.com, rešio je da upotrebi jedan od proizvoda za zatezanje i isticanje trbušnjaka i da o rezultatima detaljno izveštava svoje čitaoce tekstovima i fotografijama na Twitter-u i Facebook-u. Četrdesetogodišnji Pinto je od PR-a jedne kozmetičke kompanije dobio besplatnu tubu gela Lab Series Skincare for Men Ab Rescue Sculpting Gel ($30) koji bi po navodima proizvođača trebao da zategne, učvrsti i uglača izgled srednjeg dela muškog torzoa, jer sadrži kofein, keratin i sojine proteine.

Rezultati nisu izostali, kako kaže Pinto, ali on je muški model koji već ima istaknute trbušne mišiće, redovno vežba, jede i do 8 porcija povrća dnevno i izbegava mlečne proizvode i hleb. Upotrebom ovog gela, već postojeće pločice na stomaku su lepo iskočile i ocrtale se jasno, međutim ne treba se zavaravati da bi dobili do tada nepostojeće trbušne mišiće ukoliko namažete ovakav proizvod na svoju stomačinu.

Kao što popularne anti-celulit kreme namenjene ženama često sadrže kofein, i ovi preparati za isticanje trbušnjaka uglavnom koriste taj sastojak kako bi se smanjila nadutost tkiva oko njih. Takođe, kofein ćete često pronaći u listi sastojaka krema za lice koje bi trebalo da smanje nadutost podočnjaka i na neki način pospeše drenažu.

“Na prvi pogled, ovi proizvodi izgledaju kao šarlatanski i nedelotvorni, ali ako zagrebete malo, ipak se može videti i neka efikasnost,” kaže Dr Macrene Alexiades-Armenakas, dermatolog iz Njujorka i asistent i klinički profesor medicinskog fakulteta na unverzitetu Jejl. “Kada u proizvod dodate kofein, on utiče na krvne sudove tako što ih skuplja, a ovo je odličan trik kojim se koža čini da izgleda manje naduvena.”

Alexiades-Armenakas kaže da ne treba očekivati od ovih proizvoda da izgrade trbušnjake, ali i da promena od samo 10% manje nadutosti bi nekim ljudima mnogo značila.

Shopsmart, magazin namenjen potrošačima koji objavljuje Consumers Union, pisao je još 2009. da postoje neki preliminarni dokazi na osnovu naučnih istraživanja da kofein može zategnuti kožu, ali da su proizvodi koji ga sadrže efektni samo dok se upotrebljavaju. Generalno, potrebno je koristiti proizvode sa kofeinom od 4 do 5 nedelja da bi se uopšte primetila neka razlika.

Dave Vito, šezdesetpetogodišnji bodibilder iz američke države Klivlend, kaže da bez obzira koliko vežbao, njegovoj koži manjka elastičnosti. Čak i sa potpuno razvijenim trbušnjacima, njemu ipak uvek malo kože odvisi zbog godina u koje je zašao.

Muškarci i lažni trbušnjaci 3

Na preporuku njegovog trenera isprobao je losion AmiLean od proizvođača Ideal Marketing Concepts ($70), koji pored kofeina sadrži i aminofilin.

Doktorka Alexiades-Armenakas kaže da aminofilin spada u istu grupu molekula kao i kofein i da se ponaša slično, odnosno sužava krvne sudove kada se nanosi površinski.

Dave Vito kaže da nije baš siguran da losion AmiLean, koji se inače reklamira kao univerzalna mackalica za mršavljenje, topi masnoće, ali da mu definitivno pomaže u zatezanju kože.

Vince Kandis, osnivač firme Marketing Concepts, kaže da je udeo muških potrošača u kupovini preparata AmiLean svega 20%, koji je lansiran na tržište 2009. godine kao unisex losion za mršavljenje za upotrebu po celom telu. Iako je do sada ovaj proizvod reklamiran tako da uglavnom privuče ženski deo potrošačkog društva, od ove godine, to se polako menja.

Melanie Mills, glavni šminker u američkoj tv seriji Ples sa zvezdama i glasnogovornik brenda preparata za samopotamnjivanje St. Tropez, kaže da za muške izvođače u tv šou programu koristi specijalne samopotamnjivače i šminku, naročito ako oni nastupaju bez gornjeg dela odeće i kada je potrebno dobiti odgovarajuće rezultate na brzinu.

„Ti momci u emisiji imaju savršeno izvajana tela, a opet ne žele da izađu na pozornicu bez pomoći šminkera,“ rekla je.

Tajna je u potamnjivanju trbušnjaka, kako kaže Mills. Potrebno je napraviti konture udubljenja i ispupčenja samopotamnjivačima i losionima u boji.

„Čak i kad muškarac nema potpuno izražene trbušnjake, jednostavna linija po sredini stomaka pomaže da se stvori neka definicija,“ kaže Mills.

Dok profesionalci senče konture na stomacima poznatih ličnosti specijalnim potamnjivačima i profi šminkom, za ostale se na američkom tržištu pojavio komplet Abs in a Box kit kozmetičke kompanije It Cosmetics ($34.50). Ovaj paket kozmetičke opreme za muškarce sadrži kremu za definisanje trbušnjaka sa kofeinom i paletu šminke sa tamnijim nijansama boje kože za naglašavanje udubljenja i svetlijim nijansama za ispupčenja,tj. lažne mišiće.

 

Muškarci i lažni trbušnjaci 4

 

„Ovo je odlična alternative plastičnoj hirurgiji ili tako nekom ludom radikalnom potezu,“ kaže Jamie Kern Lima, osnivač kompanije koja proizvodi Abs in a Box komplete. Ova kompanija prodaje i ženske Abs in a Box kit koji se za sada prodaju u 5 puta većoj količini od muških.

„Ukoliko imate 30 kilograma viška, sigurno nećete sebi iscrtavati pločice, ali zato možete koristiti ovaj proizvod i sličnom tehnikom dobiti efekat 2 do 5 kilograma manje na stomaku,“ kaže Kern Lima.

Ovakva vrsta šminke za telo je vodootporna, pa je možete koristi i leti, na kupalištima, kada vam je zapravo najpotrebnija.

„Neće se desiti da kada izađete iz bazena ostavite vaše trbušnjake u vodi,” kaže Kern Lima.

Muškarci i lažni trbušnjaci 5

 

Izvor – Andrew Adam Newman, The New York Times