o-MOVEMBER

Movembar je već zvanično postao jedan od svetskih pokreta za podizanje svesti o zdravlju muškaraca, kao i za prikupljanje sredstava u dobrotvorne svrhe za muškarce obolele od raka prostate, testisa i nekih mentalnih oboljenja. Pošto je danas (19.11.) i zvanično Međunarodni dan muškaraca (MDM), evo i za njih jednog korisnog teksta. Da saznate na koji način bi trebalo da stilizujete vaše brkove i bradu, pročitajte nastavak teksta.

O Movembru

Reč je o mesecu (novembru) bez brijanja brkova koji bi kraseći lice svoga vlasnika nosili iza sebe priču o podršci, simptomima i načinima lečenja obolelih koji su se uhvatili u koštac sa nekom od opakih bolesti karakterističnih za muški pol.

Sve je počelo pre desetak godina u australijskom gradu Melburnu, kada je grupica od 30 muškaraca odlučila da povrati trend brkajlija iz čiste zabave. Nakon ovog interesantnog eksperimenta, naredne godine odlučili su se za opkladu da neće brijati svoje brkove mesec dana, a da sva sredstva dobijena od opklade iskoriste za dizanje svesti o raku prostate. Već 2004. godine, broj učesnika ove zabavne i dobročinske akcije je dostigao 450, a prikupljeno je ukupno 43 000$. Umesto pink tračice na prsima kao simbola podizanja svesti o raku dojke u oktobru, na muškim licima nicali su brci da označe mesec borbe protiv raka prostate i testisa. Na početak naziva meseca, umesto slova N ubačena su početna slova reči „brkovi“ (eng. moustache) i rođen je Movembar – mesec puštanja i nege brkova u cilju podizanja svesti o muškim bolestima.

Svima koji su od 1. novembra odlučili da učestvuju u ovom globalnom dobrotvornom pokretu za pomoć i podizanje svesti o muškim oboljenjima želimo da čestitamo i pružimo moralnu podršku. Evo šta sve možete da isprobate na svom licu nakon meseca bez brijanja brkova.

Saveti za stilizovanje

Za stil brade i brkova koji nosite na vašem licu, trebalo bi da se odlučite u skladu sa ličnim preferencijama u izgledu, načinom života, ali i oblikom vašeg lica. Zato, prvo je potrebno da utvrdite kakvog je oblika vaše lice i linija brade. Pronađite odgovarajući oblik na listi ispod, a zatim počnite da uređujete vaše facijalne dlačice prateći savete kako biste postali lepša verzija sebe.

Četvrtasto lice

Muškarci sa četvrtastim oblikom lica bi trebalo da se opredele za one stilove brkova i brade koji će njihovo lice učiniti manje nalik na kutiju, a više izdušeno i elegantnije. Stil koji bi vam odgovarao: lagana, ali ujednačena brada po celom licu (ona od najviše nedelju dana), sa takođe ujednačenom frizurom koja ne odudara mnogo od ove dužine.

david-beckham-hair-style

Opis: Ovo je izgled koji uglavnom odgovara svim muškarcima sa četvrtastim licem – puna brada koja je podšišana na kratko. Dobar primer za to bi bio stil Dejvida Bekama na slici iznad. Jednostavno pustite bradu par nedelja, a zatim pređite svuda makazicama blizu lica. Ukoliko baš želite da u potpunosti propratite ovaj stil sa slike, možda bi bilo dobro da se obratite specijalisti berberu koji bi vam pomogao oko uređenja delova oko usana i na bradi. Nakon što jednom postignete ovakav izgled, shvatićete da on ne zahteva mnogo vremena za održavanje. Sve što će vam biti potrebno je jedan kvaliteniji žilet.

Pravougaono/izduženo lice

Pravougaona i izdužena lica su uglavnom uža, ali sa uočljivim oštrim ivicama. Često ovakav efekat nastaje usled povlačenja linije kose ka temenu, tj. gubljenja kose iznad čela, a uz to je prisutna i uglasta linija vilice.  Ukoliko imate ovakav oblik lica, brada je jedna od karakteristika koje mogu mnogo izbalansirati vaše facijalne karakteristike, učiniti da vaše lice izgleda kraće i više ovalno.

Stil koji bi vam odgovarao je da uvek nosite bradu od dan, dva. Ono što bi se na engleskom zvalo 5 o’clock shadow iliti popodnevna senka (na licu).

tom-ford

Opis: Možete se ugledati na jednog od vodećih muškaraca u svetu mode, Toma Forda, tako što ćete pustiti neuglednu bradicu na par dana, kako biste izmenili sveukupan izgled vašeg lica i prikrili njegove manje privlačne delove. Ni ovaj stil ne zahteva mnogo održavanja, jer mestimična kratka bradica neće izgubiti svoje karakteristike čak iako je zanemarite na nekoliko dana. dovoljno će biti da se brijete na svaka tri, četiri dana kako ne biste potpuno zarasli i prešli u neurednog bradonju, nego ipak održali uredan i prefinjen izgled. Poenta je da se vidi da ste baš tu dužinu bradice želeli, a ne da ste zaboravili da se obrijete.

Okruglo lice

Muškarci sa okruglim licem bi trebalo da pokušaju sa stilovima koji imaju efekat da njihovo lice učine muževnijim i izduženijim, više ovalnim. Pazite da ne stilizujete bradu i brkove tako da još više naglasite vaše specifične karakteristike, naročito ukoliko su vam pored okruglog lica i crte na licu sitnije. U svakom slučaju, izbegavajte jače zulufe i široku bradu.

Stil koji bi vam odgovarao bi recimo bio izuzetno uredna bradica i brkovi oko usana i brade.

kanye west brada

Opis: Kanje Vest bi bio dobar primer za muškarca sa okruglim licem i mekšim crtama lica. On zato, vrlo iskusno izbegava zulufe, noseći veoma kratku kosu i kružnu bradicu koja je uvek sređena u dlaku. Ukoliko želite da isprobate ovaj stil, pustite bradu i brkove što više možete, brijući sve vreme vilicu i vrat. Kada dlake dostignu željenu dužinu, idite berberu kako bi vam sredio bradu i brkove što je preciznije moguće. Kasnije ćete samo moći da održavate ovaj stil koristeći makazice i neki dobar brijač. Ne žalite novac i za neku bolju penu za brijanje, jer ovakav izgled zahteva stalno i precizno izbrijavanje.

Trougaono lice

Trougaono lice je ono koje ima izraženu špicastu bradu. Jača brada bi trebalo da učini da ovakva lica izgledaju muževnije i da im doda malo “težine” duž vilične kosti i ispod brade.

Odgovarajući stilovi za trougaono lice bi bili svi oni sa neurednom jačom bradom, ali propraćeni veoma urednom i modernom frizurom.

Ryan-Gosling brada

Opis: Za savršen primer za trougaono lice i kako se ono može urediti da izgleda odlično je dovoljno pogledati sledeć fotografiju popularnog Rajana Goslinga. Ovaj glumac ima i špicastu bradu i veoma nežnu liniju brade. Ukoliko imate lice kao Rajan Gosling, primenite njegov stil – čupaviju bradu srednje gustine kako biste vizuelno promenili oblik vašeg lica. Na sreću, ovaj stil je veoma lako postići i održavati, pa će vam verovatno poći za rukom da se sredite sami, bez profesionalne pomoći. Sve što treba da uradite je da pustite bradu što više možete, dok ćete usput ujednačavati dužinu brade i žiletom brijati gornje delove prateći linije ispod obraza i zulufa.

Kruškasto lice i lice u obliku dijamanta

Za kruškasta lica ili lica u obliku dijamanta su karakteristične vrlo izražene brade, pa puna brada i njima može koristiti kako bi ublažili grubost i omekšali oštre crte lica. Duži zulufi bi takođe doprineli boljem balansu i umanjili izraženost špicaste brade.

Stil koji biste mogli isprobati je kombinacija dugih zulufa i lagano ravnomerno pokrivanje bradom po celoj regiji lica.

dane cook

Jedna od javnih ličnosti sa facijalnim karakteristikama lica u obliku dijamanta je komičar Dejn Kuk. S obzirom da ima izraženu i špicastu bradu, on veoma uspešno koristi i stil sa dužim urednim zulufima, ali istovremeno gaji veoma kratku bradicu ispod brade i sa obe strane obraza. Da biste postigli ovakav izgled, potrebno je da bradu i brkove pustite da rastu od dve nedelje do mesec dana (u zavisnosti od toga koliko vam brzo rastu) bez ikakvog skraćivanja. Kada budete zadovoljni sa pokrivenošću i gustinom, uzmite trimer ili makazice i skratite ravnomerno sve dlačice što bliže licu. Na ivicama uredite precizniju liniju žiletom koju ćete održavati s vremena na vreme. Možete pustiti i zulufe da vam izrastu, ali pre nego što ih istrimujete, sačekajte barem 4 nedelje. Ciljajte na gušće i jače zulufe od ostatka brade i brkova. Ovako ćete dobiti na urednosti.

Ovalno lice je najzahvalnije za stilizovanje brade i brkova, jer takvim muškim licima odlično stoji svaki stil.

Pošto dlačice na licu dovoljno brzo rastu, nemojte se bojati da isprobate više stilova i tako odlučite šta najviše odgovara vašem licu i životnim navikama. Razmotrite i delove lica na kojima vam dlake rastu jače, odnosno slabije. Ukoliko vam se rezultati i ne dopadaju, uvek lako možete početi od nule. Promena stila u nošenju brade i brkova je jedan od najzabavnijih i najlakših načina da unesete novinu i popravak u svom izgledu.