Meni, isto kao i Zlati priča o dojenju predstavljala je naveću bojazan… Mislila sam da nikada neću uspeti. Ustvari ono što je izazivalo strah bila je ta priča o mastitisu koji se događa kad je nestručno dojenje, izmlazanje, masiranje…

stasaOd prvog susreta sa svojom devojčicom počela sam da je stavljam da sisa. Na početku to je bilo na svakih 15 min u ležećem položaju. Podoji su trajali po 5 min na svakoj dojci, i tako prvi dan… posle sam je dojila po 5 min na pola sata, narednih dva dana. A onda je ona kao mali satić počela sama da traži na dva i po, a zatim na 3 sata. Taj ritam pratili smo ceo jedan mesec,  uključujući i dnevne i noćne podoje. Zatim je tokom drugog meseca spavala po celu noć uz jedan podoj (bez prekida sna, spava i sisa).

Ni jednom nisam stavila obloge od kupusa ili kese koje su preporučivali u školici za trudnice. Takođe jako retko sam se izmlazala, samo kada je razmak između podoja bio više od 4 sata.
Sada su moje grudi potpuno razrađene i beba čini mi se na svakih 10 dana menja ritam, tako da što se toga tiče niko vam ne može reći kako će vaša beba imati zahtev za sisanjem.
Slušajte svoju bebu i pratite vaše telo i grudi.

Vodite računa o ishrani koliko možete, nemojte se odricati previše jer i stres utiče na vaše mleko.
Pijte sto više tečnosti i uživajte u čaroliji dojenja.

 

Kremašica pita

Pitanje: Šta koristiš za negu grudi? Da li si imala rane na grudima?

Goca: Tokom trudnoće grudi sam negovala Šaljićevim melemom – Strijet (celu dojku osim areole i bradavice). Strije se nisu pojavile iako su mi grudi znatno porasle.
Kada sam počela da dojim koristila sam Multi Mum lanolin za bradavice i uklanjao je neprijatan osećaj koji sam imala prilikom dojenja. Osim povremenog peckanja, nikakve ragade i rane nisam imala. Koristila sam ga svega nekoliko dana.

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.