Svaka trudnoća priča jednu priču… 9 meseci najlepšeg osećaja… Probajte da zamislite slatke muke, i znaćete šta je trudnoća. Probajte sada da zamislite nešto još slađe, lepše, POROĐAJ!
Svaka žena doživi to na svoj neki način, bitno je da na umu imate jednu stvar: podarićete nekome život.. nekom svom.

Termin je bio 8. januar 2018. Od početka sam se vezala za taj datum i želela sam da se baš tada desi… ona je želela drugačije. Od početka 8. meseca pa sve do odlaska u porođajnu salu bila sam otvorena 1.5 prst… lenjivica mala. U porodilište “Narodni front” u Beogradu, primljena sam tog 8. januara, bez naznaka da će krenuti porođaj. Urađen mi je Oxy test (ubrizgavanje kroz braunilu), posle koga se nije pojavila ni jedna kontrakcija…
Tek u ponoć sam dobila vaginaletu za otvaranje koja nije imala željeni efekat. Kada je došla, doktorica je izgledala zabrinuto. Ranije, na njeno insistiranje, odlučila sam se za epiduralnu anesteziju. Na porođajnom stolu u 7h anesteziolog mi je stavio epiduralni kateter (u strogo mirnom sedećem položaju, savijenih ramena, bezbolan ubod u kičmu). Odmah je uključena indukcija, koja je ubrzo izazvala bolove. I pored toga sto ćete primiti epidural, morate osetiti bolove određeno vreme da bi znali kada da puste dozu anestezije. U mom slučaju prva od ukupno tri doze puštena je posle 45min bolova koji su postajali sve jači… A onda, prva doza…i potpuna “nirvana”, izvinite na izrazu. Na svakih 15-ak minuta, doktorica je ulazila i proveravala stanje… 2 prsta… 3 prsta… pa je nemaaa, pa 5 prstiju… Bolovi se vraćaju, vreme za drugu dozu anestezije. 6 prstiju, 8 prstiju… jaaooo glava… osmeh na licu moje dr… osećam osmeh i na svom licu.

“Kada osetiš jak napon, guraj jako kao da kakiš” rekla mi je doktorica. Prvi napon… drugi napon.. treći nije valjao jer sam u sred napona ispustila vazduh.. četvrti i glavica je napolju… posle 6 napona u 11.15h, moja Staša je bila u mom naručju… neopisivo! Trebalo bi mi mnogo stranica da se dočara taj jedinstven osećaj!

Treću dozu epidurala dobila sam da bi ušivanje epiziotomije bilo bezbolno (Dianatal gel, preporuka za omekšavanje međice i olakšavanje širenja pri porođaju, u apotekama se kupuje, jedna ampula oko 2500 din, dve su dovoljne za jedan porođaj)… I sve je bilo bezbolno… 3750gr i 52cm sreće.

Staša

Ako imate priliku, uvek se odlučite za epidural… ali jedino pravo junaštvo je doneti ih na svet POTPUNO PRIRODNO… Kao Tanja, kao Zlata, kao Tamara, kao Ivana…. moje ratne drugarice iz školice DZ Zmaj Ognjena Vuka u Novom Sadu.

SVE VAS VOLIM 😊

 

Kremašica pita

Pitanje: Da li si koristila nešto za strije? Šta? Da li si dobila strije?

Goca S.: Za strije sam od početka 4 meseca trudnoće koristila Šaljićev melem – STRIJET. Svake večeri posle tuširanja bez izuzetka. Sjajan je i rado ga preporučujem. Na stomaku imam 4 strije koje su se javile 2 dana pred porođaj. Sada već skoro neprimetne kada u letnjim danima koža malo pocrni. Obavezno mazite vašu kožu u trudnoći, to joj je svakako potrebno 😊