Nakon carskog reza mleko nije odmah nadošlo. Kolostrum je išao 2 dana. Nakon toga mleko vrlo malo, grudi su bile tvrđe, a beba nije znala da vuče još pravilno i jako. Nakon 4 dana kada smo došli kući, došla je i patronožna sestra koja je vrlo veliku ulogu odradila što se tiče samih grudi. Ručnom masažom mi je razbila sve grudve-kugle u grudima. Bilo je bolno, suze same teku, ali nakon toga sve je bilo lakše. Vrlo je važno odmah odreagovati kada naglo nadođe mleko, kada nisu mlečni kanali razrađeni i grudi budu kao kamen, tada ni pumpica ne pomogne dovoljno, najbolje je da stručno lice odradi masažu i ručno ceđenje.

dojenjeMleka sam imala dovoljno, primenjivali sam kese da grejem grudi i kupus kada naglo nadođe mleko. Mnogo mi je pomoglo, koliko god da zamara procedura, ne treba odustajati od nje.
Beba mi je duže imala žuticu, samim tim puno je spavala i nakon mesec dana žutica se nije povlačila. U dogovoru sa patronažnom sestrom, poslati smo da iz vene Lari vade krv da utvrde koliki je bilirubin. Bio je visok. Viši nego u Betaniji pri otpustu. Kako ne bi rastao, da ne završimo u bolnici na sunčanju, preduzeli smo proceduru koju je pedijatar predložio.
72h ili 3 dana, svoje mleko sam cedila i prokuvavala, kako bi se bebi u organizmu “resetovalo nešto” da bilirubin počne padati. Prokuvano mleko je Lara pila 3 dana na svaka 3 sata, 100-120ml.

Psiha ima veliku ulogu u dojenju.
Mleka sam inače imala mnogo (po jednoj dojci 150ml), ali psihički sam brinula za tu žuticu i pošto sam trebala da se cedim mleka sam jedva po jednoj dojci imala 30-40ml, nedovoljno za Larin jedan obrok koji je morao biti 100-120ml.

Tu nisu pomogli ni kupus ni kese.
Cedila sam se po malo na svakih 30-60min, između podoja kako bi što više mleka sakupila. Ništa skoro spavala nisam. Međutim i to smo prošli. Vadila je krv ponovo iz vene, bilirubin je počeo padati i žutica se počela povlačiti.

Zaključak: Pokušajte se psihički ne opterećivati, jer psiha ima veliku ulogu u dojenju. Sve je rešivo- reagovati na vreme, biti uporan i istrajan.

 

Kremašica pita

Pitanje: Šta koristiš za negu grudi?

Lidija: Koristila sam lanolin za bradavice, kako bi sačuvala njihovo pucanje i sprečila da se naprave ranice jer beba nije znala lepo da sisa i bile su mi bolne bradavice. Koristila sam Sensilis lanolin i BabyLove kremu za bradavice.