Zakazan carski za 14. decembar 2017. Prijem 13. decembar, rano ujutru.
Prošla sam prijem dokumentacije. Potom slede pregled CTG, UZ i ginekološki, pa smeštaj u sobu. Kofer i momak čekaju :).

Na CTG aparatu beba nije davala nikakve znakove, pa smo iz više puta probali dok se beba nije probudila u stomaku, kako bi se pravilno otkucaji prikazali.
Na ginekološkom pregledu je sve uredno. Meni je vaginalni pregled bio neprijatan i bolan, ali podnošljiv. Smatram da je doktor bio grubih ruku.
Smeštaj u sobu je sasvim normalan, prolazimo niz lepog novog iskustva, upoznajemo nove devojke, priče o onome što nas najviše interesuje- porođaju, svako u svojoj sreći i strahu… Do zakazanog termina nekoga briju, nekoga ne, zavisi kakvi dođete. Mene nisu.
Budete gladni, jedite kod kuće, to vam je moj savet. Njihov meni nije nešto, a smete samo vode i plazme koju ste poneli- znači promaja.

U toku noći u porodilištu Betanija, meni je vodenjak napukao, malo sam se uplašila. Pregledom je ustanovljeno da je naprsnuće negde visoko i da to polako curka, ali da u koliko osetim tegobe, da se odmah javim dežurnim sestrama. Sve vreme je to curkalo po malo, nema tu bola, osetite vodu koja u naletima ide, a ne možete je zaustaviti, pa je mrežasti uložak bio od koristi. Međutim, radi sigurnosti u kasne sate su me prebacili da prenoćim u sobama pred operaciju. Sve je teklo u redu. Nezgodno je što tu ne dozvoljavaju mobilni pa porodica od kasno u noć, (2h iza ponoći) kad sam prebačena tu, do samog porođaja (10:40h) nije bila samnom u kontaktu. Telefon jeste sa vama, u fioci, ali ljute sestre i doktori koji se non stop tu vrzmaju ne dozvoljavaju ni na pola minute tel.

Na viziti ujutru su ustanovili da curi, ali nije ništa hitno. Čekam svoj red…Gužva, sve ide kao na traci, puno doktora, sestara, prirodnih porođaja, hitnih slučajeva itd…Plakala sam gledajući devojke koje su jake i hrabre na prirodnom porođaju uključene na indukciju, kroz jake bolove…
Emocije vrve u iščekivanju sam kada ću doći na red koji se odužio.
Pred operaciju prolazim klistriranje i tuširanje, odnosno prolazim je kad sam prebačena gore, to je oko 2h iza ponoći. Nikog nije bilo sem mene i jedne žene- super, opuštenija sam.
Klistriranje nije prijatno, ali nije ni bolno. Kad dođete dotle, sva sramota i stid nestaju i prelazi u normalno stanje. Dok sam tu zadnji je momenat za mobilni bio.
carski rezNapokon odlazak u operacionu salu, stavljaju me na sto, vezuju, mere pritisak, uzbuđenje raste…Sestra govori, “mi vam se izvinjavamo hitan slučaj moramo vas izvesti jer nije krenuo vaš porođaj, pa ste vi sledeći”…Zamotaju me u onaj čaršav jer je jako hladno, čekala sam 20ak minuta, tresla se od hladnoće u isčekivanju da drugi put uđem u salu za operaciju.
Krenulo je…Porođaj sam imala u spinalu i mnogo je lep osećaj. Sednete na sto, savijete se malo i anesteziolog lagano 3x ubode iglom kod kičme u donjem delu, nije bolno, vrlo malo je neprijatno i polako osetite toplinu u nogama (kreću se oduzimati) cool osećaj. Krenuo je rez…Samo osetite kao da vam vuku kožu i to je to, nema bola nikakvog. Nema mučenja kao u totalnoj anesteziji- kašalj, mučnine itd…a pri tom imate rez, ne možete uraditi nikakav napor sa stomakom. Dete su mi odma pokazali, preplavile su me emocije i suze su od sreće same išle. Rodila se Lara.

Prebacivanje u „šok“ sobu nakon operacije- Osećaj je da ne možeš da se mrdneš sa stomakom od reza, ali to brzo popušta. Najneprijatniji osećaj nakon carskog jeste ustajanje. Ustajanje iz ležećeg u sedeći položaj jer naprežete trbušne mišiće. Bol je podnošljiv, ali mnogo neprijatan, uz blagu vrtoglavicu. Hodanje mi je bilo lako, ali ne možeš leđa ispraviti jer imaš osećaj da će ti sve pući.
Što više ustajati (na bok,pa se laktom odgurivati do sedećeg položaja), šetati i istuširati se, osećate olakšanje i bude vam mnogo bolje.
Boravila sam u Betaniji (3+1) četiri dana, jedan duže jer je Lara imala žuticu i morali su je još sunčati. Dobijala sam lekove protiv bolova i bilo je sve podnošljivo. Kada prestanu davati lek za bolove, osećate polako nelagodnost reza, sve zateže i nekako kao da peče.

Zaključak: Ne paničite ukoliko vodenjak napukne.

 

Kremašica pita

Pitanje: Da li si koristila neki proizvod za vreme trudnoće koji nisi ranije?

Lidija: Lanolin za bradavice