07.12.2017. 3 ujutru

OMG kakva je to toplina ispod kičme? Dušek natopljen plodovom vodom! Ono curiiii i curiiii poplava, baš šiklja. Odoh brzo u kupatilo, skinula se i okupala ali džaba, ono ne prestaje jako da curi, stavila sam peškir između nogu i krenula da se pakujem. 
Stignem u 4h u Betaniju i odmah me prime jer plodova voda i dalje lipti iz mene, auto je sav mokar bio dok sam došla, a pritom živim na 15 min od Betanije. Uradili su mi CTG i vaginalni pregled i moram priznati da jedan deo baš boli, a to je kada mere nešto, ne znam šta, izgleda kao slušalice, a pritisne kost kod vagine i trticu, juuuu koja bol!

Da znate – džaba krvne slike i ostalo, oni opet vade krv, ne znam zašto ali vade iako imam kks i sve analize urađene 3 dana pre toga jer sam išla na poslednju kontrolu kod doktora da se dogovorimo kada će mi zakazati carski zbog blizanačke trudnoće. I bila sam zakazana za prijem 18.12, a porođaj za 19.12.2017. Odrade oni meni CTG posle sat vremena dok su obe bebe nahvatali i posle me smeste u sobu. Stomak mi je bio ogroman pa samim tim sklizne sve sa stomaka i CTG džaba, moraju sve ponovo. 

Poslala sam mom doktoru poruku da sam u porodilištu i čovek me odmah zvao i rekao da dolazi.

Odem ja u sobu sa sve koferom u ruci i silnim kesama jer ne staje sve u mali kofer za dve bebe i mamu kao za druge žene sto nose za jednu bebu i mamu :). Staviše mi braunilu i izvadiše krv i tu kreće polako agonija, bole krsta, ubiše. Kaže sestra oko 7h da idem na brijanje i klizmicu (tako je oni zovu) i da sam za 8h zakazana za carski. Sve vreme sam na CTG prikačena sa devojkom u sobi kojoj je ovo drugi porođaj i koja mi nije baš reči utehe dala. 

Oko 7h odvede mene devojka na brijanje, ako si iole obrijan neće ni da brije, meni prošla 3 puta po stomaku za svaki slučaj i ćao. Onda uzela klizmicu i stavila crevo sa toplom vodom, jezivo, i nikako da se završi… Iza sedi neka devojka i gleda me. Ona isto čeka klizmu ali mene gleda non stop. Aman ženo, sramota me iako kažu da tamo blama nema, što sam kasnije ustanovila. Završena klizma i kreće pakao, kaže sestra “šetaj”, ma nemam vremena da šetam, gde je wc? :D Prošetala sam i jedno 3 puta se ispraznila. Nakon toga ova devojka kad je primila klizmu se istripovala da smo drugarice, ima 21 godinu i ovo joj četvrto dete i prati me u stopu. Ne mogu na miru da odem u wc od nje. Ja uđem, a ona stoji i priča mi kako njena sestra nosila blizance i kako su mentalno zaostali jaooooo Bože spasi me lude žene!

Naravoučenije: ne uspostavljajte kontakte sa drugim ženama dok čekate da se porodite :D

Inače sve vreme mi curi plodova voda, užas.

 Dođe doktorica, kaže u 7:50h da se okupam i za 8h sam zakazana. Međutim bila žena sa hitnim carskim pa su mene za 9h pomerili. Ja se okupala, ona devojka i dalje ide za mnom i stoji pored dok se kupam i priča o svojoj sestri. (Nije mi ni do čega, okani me se ženo). Pritom su bolovi nenormalni jer se otvaram, šta zna ona dole da će na carski :) I negde oko 8:20h dođe sestra po mene i kaže da se skroz skinem i legnem na krevet u hodniku. Da bude još zanimljivije, bila praksa tada i bilo jedno 30 dece iz srednje škole i svi me gledaju golu na stolu kad prolaze jer naravno moj stomak sa blizancima ne može da se pokrije, već me samo ogrnu, pa sve sklizne. Seva sve, a ja i dalje nemam osećaj “baš me briga” kao što su mi govorili da ću imati u porodilištu.

Dok sam ležala nadobijala sam se silnih inekcija u braunilu i čekala anesteziologa. Stiže moj doktor u sve odelu namirisan i kaže da ide za Beograd hitno i da ću biti u sigurnim rukama, poljubi me u čelo, pomazi i ode. Ok, nisam znala da smo tako dobri. :) Dođe anesteziolog, žena skroz super i pita me koju hoću anesteziju. Bila sam spremna kada dođem na zakazani carski da se posavetujem sa anesteziologom ali sam želela spinal da budem budna što sam se u momentu i opredelila i kaže ona “super, vidimo se u sali.” U međuvremenu stiže doktor internista što me pregledala po porodilištu već nedeljama i ona me izljubi i ode. Pa šta me svi ljubakate?

Sve vreme, moje bebe u stomaku pobenavile, valjda bez plodove vode koja i dalje curi. Napokon 9h. Došli po mene i tako golu me vozaju po salama i kad smo ušli u salu, a ono 5 studenata će prisustvovati. Pa daaaaj, dovedite pola Novog Sada da me gleda pri porođaju.:) Zakače oni mene na infuziju u levu ruku, a u desnu aparat za pritisak. Kaže doktor da ustanem i onako sednem kao što su objašnjavali za anesteziju kada primaš. Sednem ja ali ne mogu da se postavim u taj položaj jer gnječim stomak. Alooo ljudi, pa ja imam dve ogromne bebe! Nekako se namestim jedva pa su mi leđa prskali nekim hladnim dezinfikacionim sredstvom, smrzla sam se. Naravno, anesteziju mi dala neka devojka na praksi, pa dokle ću biti pokusni kunić? 
Anestezija je neprijatna ali ne boli i posle par minuta krenulo sve da trne, oni opet sa tim dezinfekcionim sredstvom prskaju stomak, a ono ledeno i smrdi na alkohol. Dali su mi kiseonik zbog toga da ne udišem isparenja i krećemo…

Extra je, majke mi, ko god ide na carski obavezno neka izabere spinal. Odlično iskustvo, ne osećaš ništa ali sve si u toku i imaš osećaj kao da ti neko masira stomak. Ispred tebe stave zavesu da ne vidiš šta rade jer kontam da bih pala u nesvest kad bih videla. :D Iznad tebe u sali stoji žena što te “zabavlja”. Pričate neobavezne teme. Tu je i anesteziolog koji se takođe ubaci u konverzaciju sa tobom kako bi valjda konstatovali da si svestan. Doktori su sve vreme pričali o utakmici koja se noć pre toga odigrala, a studenti stoje sa strane i gledaju malo porođaj, malo mene. Porođaj je brz, jedino što traje duže čišćenje materice i zašivanje. Čiste je sa nečim što se čuje kao ona usisaljka kod zubara, a zašivaju sa koncem koji se ne vadi već sam otpada. Sve je opušteno u sali. 
Kad izvade bebu odmah ti je tako krvavu i plavu pokažu. Kod mene prvo Miloša izvadili pa pokazali, pa Branislava i to je to. Branislavov vodenjak su morali da probuše tako da ona vodurina što je curila je bila samo iz jednog vodenjaka. Decu kada izvade, odmah daju ocene i nose ih na negu. 

U međuvremenu mi žena vadila krv jer sam uzela matične ćelije za obojicu.

milos

bane

Kad se sve završilo bila sam paralizovana od grudi do dole.
 Prebacili su me na intenzivnu negu i ništa nisam osećala nekih 2h. Tresla sam se sve vreme, da li je adrenalin ili mi je bilo hladno nikad neću saznati jer volonteri što su me obilazili nisu znali šta da mi kažu osim da zatvore prozor i pokriju me što svakako nije pomoglo. Kad otpusti anestezija nakon nekih 12 sati, majko moja, koja bol. Ovo nije humano, džaba lekovi i infuzije, ono je strašno. Posle tih 12 sati te teraju da ustaneš da prošetaš kako bi ti oporavak bio lakši, ajao ima li kraja agoniji? :) Ustajanje je moje najgore iskustvo. Boli ustajanje, boli sedenje, boli šetnja i boli nazad ležanje. Nemaš vazduha i ne možeš da dišeš, a oni samo govore “diši diši diši”. Nesvestica hvata kako koga, mene konkretno nije ali devojku koja je ležala pored mene jeste. Pritom su mi 100 puta vadili krv jer sam u trudnoći dobila gestacijski dijabetes koji sam posle mesec dana sanirala dijetom ali se mora pratiti nakon porođaja i naaaravno to su mi vadili volonteri u bolnici (ili sestre koje nisu baš stručne jer po mojoj proceni nemaju više od 20 godina), pa me živu izboli, a moje vene katastrofalne. 

Tu noć su mi doveli decu da vidim jer posle carskog nemaš onaj “baby friendly” program i beba nije sa tobom. U svakom slučaju ne znam ni šta bih sa njima jer sam nepokretna jedan period. Sutradan ujutru su nas premestili u redovne sobe u koje moraš sam da odšetaš uz pomoć sestre sa sve kateterom između nogu. A onda pod tuš sa sestrom. Posle tuširanja si drugi čovek.

Savet: samo se kupajte u porodilištu, to je kao neka doza adrenalina :)

 

Kremašica pita

pitanje: Da li si koristila nešto za strije i šta? Da li si dobila strije?

Tamara L.: Od momenta kad sam saznala da sam trudna sam koristila po staroj dobroj preporuci hladno presovano kokosovo ulje (ja sam koristila od Granum food) i natapala sam kožu jer mi je sama po sebi suva pa sam znala da postoji velika verovatnoća da ću strije dobiti. Naznaka za strije nije bilo do ulaska u sedmi mesec kada mi je stomak naglo narastao i ni jedan preparat nije pomogao. U tom periodu sam pokusala sa Šaljićevim melemom ali bezuspešno. Šaljicev melem sam nastavila da mažem posle porođaja i prilikom svakog kupanja sam stomak mazala sa mešavinom koju sam našla na internetu i jedno 60% strija je izbledelo. Mešavina se sastoji od velike kašike morske soli i dve velike kašike kokosovog ulja. Dobro se izmeša i prilikom svakom kupanja se namaže na mokar stomak kao neki piling i dobro se ispere. Posle ide Šaljićev melem. Ova mešavina je dovoljna za nedelju dana. Koristila sam intenzivno 2 meseca.

stomak