Od kako sam saznala da sam trudna samo jedna misao je bila u glavi “idem u porodilište kad budem videla glavu”. Na tome sam radila kako fizički tako i psihički, kroz pripreme u državnoj školici za trudnice, kroz privatne radionice o porođaju i na kraju uz pomoć joge. Promaklo mi je samo da napravim bebu koja će moći da izađe kroz moj porođajni kanal. :D

Moja Danica je bila sve samo ne to, sa svojih 4450g i 55cm rođena je u 23:06h, 22h nakon prve kontrakcije i nakon hitnog carskog reza.

Slađa - Yoga is life! 14 dana pre proračunatog termina porođaja ispao mi je sluzni čep i tako naznačio da će bebana napolje uskoro. I bi tako, Danica je stigla sutradan. Prve kontrakcije počele su posle ponoći ali potpuno prihvatljive i ne mnogo jake, čak sam uspela i da zaspem u nekom momentu. Ujutru oko 6h sam otisla na kontrolni CTG gde je ustanovljeno da je porođaj počeo, da sam otvorena 3cm i da mogu na prijem. Na svoju odgovornost sam odlučila da odem kući i trpim kontrakcije. Dr koji se zatekao tada tamo se to nije dopalo ali je odobrio. Nešto posle 11h sam osetila jako grčenje materice u vidu bola koji mi je presekao stomak i nisam mogla da se krećem i tad sam odlučila da odem u Betaniju. Otvorila sam se još 1cm, dakle ukupno 4cm i odlučila da ostanem jer je na tom pregledu delovalo kao da će sve da ide školski s obzirom da sam skoro pola puta već prešla, a druga polovina je kažu lakša. Mhm, kako da ne. Nakon prijema, sanitarnog obrađivanja i tuširanja (koje sam se potrudila da traje što je duže samo da što kasnije legnem na taj glupi meki sto) smestili su me u sobu i na krevet, privezali kao psa na CTG i pregledali opet. Tada su mi probušili vodenjak, naložili da se da indukcija i kreće žurka. Neindukovane prelepe kontrakcije su bile izuzetno tolerantne, imale su svoj rast, jak bol i pad i uspela sam između toliko da se smirim i odmorim da sam umalo zadremala na 2min. Indukovane kontrakcije sa druge strane dođu, bole istim intezitetom od početka do kraja i neeema odmaranja između. Disanje je jedina stvar koja mi je pomogla da iznesem ceo dan do kraja, da nije bilo pravilnog disanja ne bih bila u mogućnosti da podnesem celodnevne kontrakcije i stimulaciju. Posle dve ture šetanja po hodnicima i dve ture analgetika protiv bolova, ostala sam otvorena 6cm, plodova voda je pozelenela i dr je naredio hitan carski. Beba je stala ispred karlice i zbog svoje veličine nije mogla dalje, pogrešno su mi procenili širinu kukova i pogrešno su procenili njenu težinu. Sve u svemu, kao što i svaka žena kaže, sve se zaboravi munjevitom brzinom i uživanje počinje čim se dođe u kontakt sa bebom.

 

Kremašica pita

Pitanje: Šta si od kozmetike koristila za vreme trudnoće, a ranije nisi?

Slađa: Za vreme trudnoće Hipp-ovu kremu za trudnice (koje više nema nigde) i ulje na bazi badema i šargarepe.