Dok sam bila trudna cela ta priča o dojenju mi je zvučala komplikovanije nego sve u vezi trudnoće i porođaja. I bi tako. :D U školi za trudnice imaju neku priču da beba treba da se hrani na svaka 3 sata, da se obavezno izmuza posle dojenja, da se stavlja kupus na sise, maže lanolin još u trudnoći pa trljaju sise grubim peškirom kao da se pripreme… Opet kod nekih drugih predavača u školi je išla priča da se doji na zahtev odnosno kada beba traži. Malo konfuzno. Ja sam samoinicijativno onda otišla na radionicu o dojenju koju održava Udruženje Roditelj i mogu da kažem da je radionica zaista jako dobra i tu sam bukvalno skapirala sve kako funkcioniše. Svakom preporučujem da ode na ovu radionicu koja se održava i u Beogradu i u Novom Sadu. Ili da angažuje neku od savetnica za dojenje, na primer mamapopins.

Imala sam potpuni strah od toga kako će me boleti bradavice, kako ću ja to izdržati i da li ću znati da nahranim bebu. I na kraju, da li će moja beba znati da sisa.

Nisam ništa preventivno u trudnoći radila sa bradavicama. Prvi put kada su mi doneli bebu (pošto nisam bila u bebi frendli programu jer je bila gužva u porodilištu), pokušala sam da joj dam da sisa ali je beba bila sita. Čak je i bljuckala. Drugi put kada su je doneli, stavila sam je po 2 minuta na obe sise. Bebu sam odmah pravilno postavila, onako kako sam naučila na radionici i moja devojčica je fenomenalno vukla. Bradavice su mi momentalno bile ljubičaste i posle dva minuta sisanja. Zamolila sam sestre u porodilištu da mi pritisnu pravilno sisu kako bi mi mleko krenulo. Bilo je kolostruma, a mleka ne. I tako sam bebu uporno stavljala na obe sise svaki put kada su je donosili i produžavala minutažu. Sledećih par puta po 5 minuta, pa 7,8,10 kako bih stimulisala grudi, da mozak dobije informaciju i mleko krene. Bebe su donosili na svaka 3 sata. Ponesite lanolin sa vama u porodilište, čini bradavice mekšim i lakše se podnosi ta prva stimulacija grudi.

Marta sisaJa sam u porodilištu bila svega 2.5 dana i pustili su me u petak, a u nedelju je bio doček Nove godine. Bila sam presrećna u petak kada sam otišla kući i zato mi je u subotu nenormalno naglo nadošlo mleko, grudi su htele da mi puknu, bile su tvrde loptice, a inače imam male grudi. Imala sam temperaturu 37.5, stvorili su mi se čvorići, uopšte se nisam dobro osećala. Odmah sam krenula da se izmlazam pumpicom posle dojenja, masirala sam grudi, razbijala čvoriće koji su se iznova i iznova pojavljivali, stavljala sam obloge od kupusa da mi spadne otok. Oblozi su mi zaista pomogli oko otoka i da mi spadne temperatura. 31. decembra za doček Nove godine su me toliko bolele grudi i imala sam temperaturu, pa mi je muž pomogao oko masiranja grudi. Ja sam ispumpavala mleko pumpicom, a on je istovremeno masirao i razbijao čvoriće. Nakon toga sam stavljala obloge od kupusa. Ovo mi je jako pomoglo da sprečim dalje komplikacije. Narednih 10 dana sam se redovno masirala, a izmlazala sam se nakon dojenja samo toliko da me grudi ne bole i da budu mekane. Beba je vukla jako lepo ali sam joj nakon dojenja nudila i dohranu ako je još gladna. Nekad je pila, nekad ne jer nije uvek uspevala da izvuče dovoljno mleka jer nije dovoljno brzo curilo.

Kod mene je ustvari bio problem sa uskim i zakrčenim mlečnim kanalima pa se mleko zadržavalo u grudima i činilo grudi tvrdim i bolnim. Mleko mi je prvo sporo kapljalo iz bradavica pa kako sam razrađivala grudi i masirala ih, na kraju je kapljanje preraslo u 5-6 mlazića na jednoj bradavici. Dosta mi je pomoglo i to što sam u toku dojenja dok beba sisa konstantno masirala čvoriće na sisi. Prvo mi se sredila desna sisa, a onda nakon još 7 dana se razradila i leva sisa. Tako da sam prve 3 nedelje redovno masirala i izmlazala grudi, a povremeno sam imala temperaturu. Sada su mi grudi mekane i dojenje je postalo onako kako treba da bude, jednostavno i lako. Moja sreća je da je beba želela i volela od prvog dana da sisa, a i bila je krupna i jaka pa je imala puno snage za to.

Prvih 10 dana sam forsirala bebu da sisa na 3 sata jer je bila na granici da ima žuticu kako je rekla pedijatar u porodilištu. Davala sam joj i dohranu prvih 10 dana nakon sisanja kako bi se očistila od bilirubina što pre. Nakon toga smo prešli samo na sisanje. U početku, prvih mesec dana je beba bila programirana da sisa na 3 sata, a posle toga je sisala i na 2, a nekad na 4 sata. Sada najčešće sisa na 3 sata. Mleka ima sasvim dovoljno, a moja beba i ja uživamo u svakodnevnom maženju i i sisanju.

Dojenje bebe je fenomenalna prirodna stvar koju jednostavno ne možete ne voleti. Dojenje je maženje, dojenje je briga i nežnost, dojenje je prelepa aktivnost koje se nemojte lako odreći. Ako vam mleko ne krene odmah, potrudite se da ga stimulišete. Ili ako vam se desi ko meni da vam grudi oteknu, budite uporni, jer se trud na kraju isplati.

 

Kremašica pita:

 

pitanje: Da li si koristila nešto za negu grudi?

Zlata: Da koristila sam lanolin za bradavice i to Sensilis mam care za koji sam napisala recenziju. Sensilis sam koristila u samom startu dojenja, nanosila sam ga svakodnevno. Kasnije sam koristila BabyLove mast za bradavice. U jednom momentu sam imala i ranu na grudima kada je beba već imala 4 meseca. Tada je jače vukla i napravila mi ranu u jednom trenutku pa sam morala ponovo koristiti mast za bradavice. Svakako nije loše povremeno je koristiti kako bi se povratila vlažnost kože.

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.