Jedna stvar ujedinjuje sve reklame za šampone: modele sa neverovatno glatkom, svilenkastom kosom. Dok gledate televiziju i budete opčinjeni načinom na koji se svetlost odbija od svetlucavih pramenova kose je jedno, pokušaj da vam kosa izgleda bar malo tako je sasvim drugo. Postoji niz razloga zašto vaša kosa nije tako glatka koliko biste želeli, kao što su hormonske promene, nedostatak vlage ili prekomerno izlaganje toploti, boja , sunce i hlor.

Ukoliko želite da imate lepu i najsjajniju kosu kakvu nikada niste imali , nastavite da čitate dalje naš tekst.

1.  Način pranja kose

Postoje brojni načini da poboljšate glatkoću vaše kose dok se tuširate, počnite sa dobrim tušom i izborom šampona koji koristite.

Iz mnogo razloga, kosa može prestati da bude meka i gipka. Ovo može biti bilo šta, od vlažnosti vazduha do UV i toplotnog oštećenja kao i samog kvaliteta vode.

Podignuta ili naborana kutikula dlake se grebe i lako kida, pa se predlaže da se kosa pere isključivo pod tušem, dakle kada se celi tuširate, jer je tako zaglađenija. Balzam i šampon treba birati sa što hidratantnijim sastojcima.

Možda bi trebalo i da proverite vodu koju koristite za pranje kose. Na zdravlje i teksturu vaše kose može uticati „tvrda voda“, koja varira u zavisnosti od toga gde živite. Filtrirana glava tuša može pomoći da omekšate kosu, bez obzira na vrstu vode koja vam je dostupna.

Takođe, ispiranje veoma vrelom vodom podstiče kutikulu da postane neposlušna i kovrdžava jer uklanja prirodna ulja koja oblažu i hidriraju kosu. Pronađite neki balans da i vama i kosi bude prijatno.

pranje kose

2. Koristite peškir od mikrovlakana

Iako regenerator koji koristite pod tušem pomaže da zagladite kosu, način na koji je kasnije sušite možda uništi taj efekat.  Mnogi koriste standardni pamučni peškir da brzo (a ponekad i grubo) osuši kosu, ali mi vas upozoravamo da bi to moglo oštetiti kutikulu kose. Umesto toga,  predlažemo uklanjanje dodatne vlage najobičnijom pamučnom majicom. Razmislite o korišćenju peškira od mikrovlakana; apsorbovaće vlagu bez izazivanja lomljenja ili kovrdžanja.

peskir i susenje kose

3. Spavajte na svilenoj ili satenskoj jastučnici

Lepota spavanja je osnova za glatku kosu, bukvalno. Investirajte u svilenu ili satensku jastučnicu. I Vaša kosa može da oseti razliku ako vaša ruka može.

Nabavite svilenu jastučnicu ako želite da izbegnete ometanje kutikule vaše kose dok spavate. Spavanje na svilenoj jastučnici može pomoći u smanjenju trenja koje može izazvati kovrčanje i lomljenje dok se bacate i okrećete tokom cele noći. Dok spavate, pamuk će apsorbovati vlagu i izvući sva eterična ulja iz vaše kose. Međutim, saten i svila će zadržati ova ulja, a mekani materijal pomaže da se smanje zastoji i trenje, što znači da će biti manje lomljenja.

4. Izbegavajte proizvode koji isušuju

Određeni proizvodi ili supstance mogu pogoršati suvu kosu, u zavisnosti od vašeg tipa kose. Državanje nežnih proizvoda za negu kose i izbegavanje proizvoda sa sastojcima koji mogu da isuše, kao što su sulfati i ‘loši’ alkoholi, može pomoći kosi da zadrži vlagu, ostavljajući je glatkom i mekšom. Ako ne dodate više vlage, određeni proizvodi za stilizovanje, poput laka za kosu, mogu dehidrirati pramenove i dovesti do kovrdžanja i hrapavosti već drugog dana. Možete uvesti i ulje koje nanosite samo na krajeve kose.

5. Izbegavajte preterano toplotno oblikovanje

Znam da je ovo veliki izazov za sve žene, ali vredi pokušati.

Hidrirana kosa sa zdravom kutikulom ključ je za svilenkasto meku kosu. Kosa postaje suva i lomljiva zbog oštećenja kutikule izazvane fenom ili presom. Smanjenje upotrebe toplotnog stilizovanja kad god možete pomoći će vašoj kosi da se „oseća“ i izgleda bolje. Ključno je imati na umu da stručnjaci savetuju da smanjite stilizovanje fenom ili presom, a ne da ga potpuno ukinete. Svi oni misle da se uz pravilnu pripremu i upotrebu proizvoda za zaštitu od toplote, može koristiti fen ili presa a da se kosa ipak sačuva i ne ošteti. Profesionalni proizvodi koji štite kosu od toplote mogu čak i da je neguju dobro.

susenje kose

6. Koristite zaštitu od toplote

Danas je dostupno puno proizvoda za zaštitu kose od toplote tako da nemate izgovor da ovaj korak preskočite. Neophodno je da ga koristite kada želite da osušite kosu fenom. Postoji zabluda da sušenje na vazduhu znači da će vaša kosa automatski biti manje kovrdžava, a u stvari, toplotno sušenje će zatvoriti i zagladiti kutikulu – sve dok se radi sa toplotnom zaštitom.

7. Koristite leave in proizvode za kosu

Čak i ako perete i održavate kosu pod tušem, tretmani koji se ne ispiraju pomažu vašoj kosi da ostane hidrirana duže od dana pranja. Regeneratori koji se ne ispiraju dolaze u različitim oblicima, od kojih je svaki namenjen da doda vlagu određenom tipu kose ili teksturi.

milk_shake incredible milk 12 effects leave in tretman za kosu

8. Isprobajte tretman dubokog kondicioniranja

Ključ za divnu, svilenkastu kosu je pronaći proizvod koji kontroliše kovrdžanje. Kosa koja ima kovrdže je uglavnom suva te joj je potrebna dodatna hidratacija. Brza metoda za optimizaciju sadržaja vlage? Tretmani za duboko kondicioniranje, odnsono maske ili pakovanja za kosu. Ukoliko želite meku i glatku kosu možete dati svojoj kosi nedeljni regenerativni tretman za dubinsko kondicioniranje.

9. Češljanje

Taj poznati raspetljavajući zvuk koji čujete kada provlačite četku kroz vlažnu kosu  je zapravo vaša kosa koja se cepa. Ovaj proces šteti spoljašnjem sloju kutikule, a ne zaglađuje ga. Kada je kosa mokra ili vlažna koristite četku isključivo za vlažnu kosu ili jednostavno preskočite ovaj deo pa je očešljajte kada se malo osuši. Umesto da idete od korena do krajeva, što bi moglo pogoršati situaciju, proradite kroz čvorove i zapetljane delove počevši od krajeva i nastavite do sredine i korena.

10 koraka do mekane i zaglađene kose 1

10. Koristite proizvode sa keratinom

Najbolji sastojak za dobijanje svilenkaste kose  je hidrolizovan keratin, pa ga potražite na etiketi prilikom kupovine proizvoda za kosu. Hidrolizovani keratin, strukturni protein koji je potreban za obnavljanje snage oštećene kose, omogućava proteinu da uđe u kosu i deluje na njenu unutrašnjost. Za vrhunsku glatkoću preporučujem  da isprobate Kerasilk liniju proizvoda, koju nude saloni, brenda Goldwell i koja sadrži keratin, prave proteine svile i hemikalije za negu kože.