Nisam se sunčala, keve mi!Ukoliko ste doneli odluku da koristite neki od preparata za samopotamnjivanje, umesto da idete u solarijum ili na sunce, ili samo želite da doterate svoju boju tena – ovo je tekst za vas! Međutim, da biste izgledali kao zlatoputa boginja morate prethodno dobro da se pripremite za proceduru nanošenja pomenutih preparata, jer oni umeju biti pomalo nezgodni.

Priprema kože

  • Bez dlaka. Pripremite noge, prepone i predeo ispod pazuha tako što ćete prvo otkloniti dlačice brijanjem ili voskom. Samopotamnjivači se tako lakše nanose i bolje prianjaju, a i brijanje posle samopotamnjivanja deluje kao neka vrsta pilinga, pa vam može skinuti nešto boje. Ako se depilirate voskom, uradite to najmanje dva dana ranije da bi se koža oporavaila.
  • Uradite piling. Ovaj deo pripreme je možda i od suštinskog značaja ako želite da imate što realističniji lažan ten. Teneri za potamnjivanje bez sunca koriste hemikaliju DHA (dihidroksiaceton), koja je aditiv boje koji potamnjuje kožu tako što reaguje sa amino kiselinama na njenoj površini. Ova hemikalija je odobrena od strane FDA (Food and Drug Administration).

Da biste izglačali i ujednačili površinu svoje kože, morate ukloniti sve mrtve ćelije pre nanošenja tenera. Najbolje je izbegavati pilinge koji sadrže šećer ili so koji su na bazi ulja. Ostaci od uljanog pilinga mogu apsorbovati nešto od samopotamnjivača.

  • Hidratacija. Posle pilinga, uzmite neki laganiji losion za telo koji hidrira kožu i brzo se suši. Posebno obratite pažnju na kolena, laktove, nadlanice, stopala i pete, jer su ovo obično najsuvlja područja.

Vreme je za mackanje

  • Ujednačen nanos. Nanosite samopotamnjivač na telo, deo po deo. Nanosite ga glatkim i kružnim pokretima i utrljavajte tek kad se proizvod razmaže i dođe na svoje mesto. Nemojte trljati do potpunog upijanja priozvoda u kožu, jer tako boja može početi da se skida. Ukoliko koristite sredstvo za samopotamnjivanje u spreju, lagano poprskajte po telu dugim pokretima i dodatno umasirajte proizvod, ukoliko vidite da je potrebno. Kada prizvod nanosite na stopala, možete uzeti malu četku za slikanje i naneti njome preparat na naborane i izbočene predele. Preparat će se ujednačeno rasporediti i moćićete da dosegnete do najsitnijh useka, npr. oko noktiju, a da ne stavite previše. Za jako suve delove tela, koristite samopotamnjivač pomešan sa malo hidratantnog losiona za telo. Odmah posle nanošenja dobro operite ruke, posebno obracajući pažnju na zanoktice i delove ispod nokta. Najbolje bi bilo da koristite zaštitne rukavice, inače vam se može desiti da ostanete sa narandžastim šakama.
  • Vreme sušenja. Možete osetiti da vam je koža posle nanošenja malo lepljiva i vlažna. To je sasvim normalno. Trebalo bi ostaviti da se proizvod osuši barem jedno pola sata (malo se šetajte golišavi po kući ;) ). Za neke proizvode vreme sušenja je i kraće. Bez obzira na to koji proizvod za samopotamnjivanje koristite, trebalo bi da se uzdržite od znojenja, vežbanja, ili plivanja, najmanje četiri sata posle nanošenja proizvoda. Ovo je zato što su svi preparati za samopotamnjivanje učinkovitiji što duže ostaju na koži. Najbolje rezultate ćete postići ako samopotamnjivač nanesete pre spavanja.
  • Greške prilikom samopotamnjivanja. Naneli ste previše potamnivača? Operite višak vodom i sapunom što pre možete. Za grublje delove kože, kao što je ona na stopalima, člancima ili kolenima, možete koristiti komad vate natopljen skidačem laka za nokte da uklonite višak i izbledite malo pigmenta. Za osetljivije delove kože, kao one na licu, probajte sa nekim pilingom na bazi glikolske kiseline. Ne brinite. Najgore što može da vam se desi je da vam ten ostane takav sledećih šest dana.
  • Održavanje. Setite se da samopotamnjivači daju boju postepeno, tako da ako želite tamniji ten, planirajte da nanosite preparat dve-tri večeri za redom dok ne dostignete željenu nijansu. Kada dođete do vašeg tena iz snova, održavajte boju tako što ćete raditi pilinge i ponovo nanositi samopotamnjivač na otprilike svaka tri dana. Odličan način da produžite vašu omiljenu nijansu tena je da svaki dan na kožu nanosite hidratante koji sadrže alfa hidroksi kiseline koja održava boju tena tako što zadržava kožu glatkom.