suntan1Faktor zaštite od sunca (The Sun Protection Factor – SPF) nekog kozmetičkog preparata je mera njegove sposobnosti da isfiltrira opasne UVB zrake. Što je veći faktor, veća je zaštita koju vam pruža dati preparat. Naravno, proizvodi za zaštitu od sunca sa višim faktorom zaštite imaju i veću cenu.

Razlog iz kojeg eksperti preporučuju baš preparate za sunčanje sa faktorom 15 je da oni predstavljaju najbolji balans između zaštite i cene. Vi, zapravo, dobijate preko 90% zaštite od UVB zračenja sa SPF 15. Faktor preko 30 vam ne pruža mnogo dodatne zaštite. Ni jedan proizvod za zaštitu pri izlaganju suncu, bez obzira na faktor, ne može vam pružiti 100%-nu zaštitu.

Kreme i ulja za sunčanje širokog spektra su one koje blokiraju pored UVB zraka i UVA zrake. Ne postoji međunarodna mera za zaštitu od UVA zraka. U Velikoj Britaniji npr. postoji ‘sistem zvezdica’. Ovaj sistem poredi odnos zaštite od UVA zraka sa zaštitom od UVB zraka. Može imati vrednost od 0 do 5 zvezdica.

Kupovina kreme, mleka, losiona, ulja, speja, pene, gela za sunčanje

Odaberite jedan:

 • Sa zaštitnim faktorom SPF 15 ili više – on će vam pružiti preko 90% zaštite od sunca
 • Sa oznakom ‘broad spectrum’ ili ‘širokog spektra’ – on će vas zaštititi od UVB i UVA zraka
 • Neki vodootporan – neće se odmah sprati znojem ili kupanjem
 • Sa kasnijim datumom za istek roka trajanja – većina proizvoda za zaštitu od sunca ima vek trajanja 2-3 godine
 • Onaj koji sebi možete priuštiti – ne morate skupo platiti neku poznatu marku (da ne kažem brand). Sve vrste ovih kozmetičkih proizvoda su testirane, a i oni jeftiniji su dovoljno efektivni ako se koriste na pravi način.
Suntanning

 

Kako se koriste na pravi način kreme, mleka, losioni, ulja, spejevi, pene, gelovi, itd. za sunčanje

 • Pokušajte da nanesete preparat 15-30 minuta pre izlaganja suncu,
 • Nanesite ga na čistu i suvu kožu i samo malo utrljajte,
 • Ne štedite na količini,
 • Namažite još jedan sloj kada izađete na sunce da biste imali lepo raspoređen nanos,
 • Nanosite nove slojeve kreme na svaka 2 sata ili češće ako vam se krema skinula kupanjem, znojenjem, brisanjem,…
 • Nikada ne koristite preparat za zaštitu da biste mogli duže ostati izloženi suncu – ovime se izlažete riziku oštećenja kože koje može dovesti do raka.
 • Nemojte držati preparate za sunčanje na mestima sa jako visokom temperaturom. Toplota može narušiti efikasnost hemikalija za zaštitu.

cherry

Višnja
Dimić
je objavila na Kremašici

Kremašica iz sveta primenjene nauke koja preferira kreativno pisanje. Po prirodi i opredeljenju nastavnik, prosvetitelj u pokušaju, tip osobe u fazonu – sedi da ti lepo objasnim. Kreator Kremašicinog sistema ocenjivanja proizvoda sa koeficijentima. Glavni autor dugih i iscrpnih tekstova o trendovima u kozmetici, savetima i spoju nauke i lepote. Uživa u dugotrajnom odabiru pravih nijansi karmina i sjajeva, pa su joj najomiljeniji kozmetički proizvodi svi oni koji se mažu na usne i oni koji imaju miris voća i poslastica.

Ako vam se svideo ovaj tekst, možda će vam se svideti i ovi:

Trackbacks/Pingbacks

 1. Sun Dance Sprej za sunčanje SPF 20 | Kremašica

  […] dobijem boju za samo 5 dana na moru, a  drugi je zato što je najracionalniije kupiti srednji 15 faktor zaštite o čemu sam već pisala. SUN Dance sprej za sunčanje je srednjeg zaštitnog faktora 20 namenjen normalnoj i neosunčanoj […]

 2. Da li su preparati za zaštitu od sunca zaista toksični? | Kremašica

  […] vremena na suncu ove sezone, poslušajte savete stručnjaka. Nanesite na kožu neki preparat sa minimumom 15 SPF, jer oni blokiraju i do 93% štetnih UVB zraka. Ako ste posebno skloni opekotinama i lako izgorite […]

 3. Dobitnici nagrada - Kremašica

  […] Cera di Cupra kremu za lice Bianca dobila je Ljiljana Žikić iz Kruševca, koja nas je oduševila svojim duhom i […]

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.