Bubuljica smrduljicaKažu da je lepota samo površna stvar. Bilo da je ovo tačno ili ne, lepota definitivno počinje sa vašim površinskim slojem, tj kožom. Nije važno da li imate svetao ili taman ten, ono što je važno je zdravlje vaše kože. Zapravo, istinska lepota je u zdravlju, a koža je ogledalo zdravlja. Uprkos ovome, mi često zanemarujemo našu kožu, zaboravljajući na negu i uzimajući je zdravo za gotovo, sve dok se jednog dana (gle čuda!) ne jave na njoj neki od poremećaja. Tada jurcamo u potrazi za veštačkim i privremenim rešenjima kakva su kozmetički proizvodi, kreme, losioni,…

Ovome u prilog govori činjenica da, npr. u Americi (a isto se dešava i kod nas) suma koja je potrošena na kozmetiku prevazilazi ukupan zdravstveni budžet (ili budžet ministarstva zdravlja) cele zemlje. Ovo se deševa jer ljudi uglavnom vole da okolišaju sa svojim problemima na koži, ređe se prihvativši pravog dugotrajnog rešenja sa kojim ne bi morali kriti svoju nezdravu kožu iza kozmetičke maske. Sa druge strane, stručnjaci napominju da se nemerljivo veća šteta čini za kožu povećavanjem upotrebe kozmetičkih proizvoda. Iz ovih razloga, pokušaćemo da naglasimo značaj ovog dela našeg tela i damo neke odgovore vezane za jedan od najčešćih problema vezanog za kožu – čibulje, prištići, bubuljice, akne!

Akne ili bubuljice

Akne, ili bubuljice kako ih obično zovemo, grupe su čirića koji se pojavljuju na licu. Ovo je veoma uobičajeno stanje kože koje se manifestuje kroz pojavu mitisera, belih ispupčenja, crvenih ispupčenja, a ponekad i dublje usađenim čirastim ranicama koje zovemo čvorići ili ciste. Iako se mogu javiti u svakom periodu života, uglavnom se smatra da su uzrokovane jačim stresom u tinejdžerskom periodu, i to kod oba pola.

Šta izaziva akne?

Kaže se da se akne pojavljuju kada se dešavaju izvesne promene u nivou hormona u organizmu što pojačava aktivnost kože. Kada se nivo hormona u krvi poveća, koža kod osoba sklonim aknama ona reaguje tako što proizvodi višak sebuma (masnoće). Bakterije privlače ove uljane supstance na koži, a one prouzrokuju akne, što se bitno razlikuje od veoma popularnog mita da akne može prouzrokovati ishrana bogata masnim namirnicama. Ipak, konzumiranje određenog tipa hrane može pogoršati vaše stanje bubuljica i akni na koži, pa pokušajte da izbegnete tu vrstu hrane. Naravno, važnije je da jedete onu hranu koja najviše odgovara vašoj telesnoj građi.

Šta treba učiniti protiv akni?

Ako imate akne, konsultujte vašeg ginekologa ili dermatologa bez odlaganja, u što kraćem roku. To je najbolji način da dobijete odgovarajući tretman koji vam može pomoći da dođete do boljeg izgleda. Čekanje da prerastete akne ili da čekanje da one same prođu može biti ozbiljna greška, pošto medicinski tretman može delovati preventivno, da ne dođe do pojave ožiljaka. Vaš doktor će vam prepisati tretman u zavisnosti od tipa vaše kože i stadijuma do kojeg ste dogurali sa aknama. Pažljivo pratite uputstva vašeg doktora. Kao dodatne mere tretmanu adekvatno očistite vašu kožu, izbegavajte masnu šminku i bilo kakvu kremu za zaštitu od hladnoće. Ne češkajte i ne cedite bubuljice. Ne prekrivajte bubuljice bilo kakvim kozmetičkim proizvodom, a da se niste prethodno konsultovali sa lekarom.

Mere predostrožnosti:

  • Nežno, ali temeljno čistite kožu, najbolje nekim medicinskim sapunom i vodom, tako da uklonite svu nečistoću i šminku
  • Često hidrirajte kožu
  • Izbegavajte nagle promene temperature i vlage
  • Ne preklapajte lice dlanovima
  • Smanjite stres. Istraživanja su pokazala da povećanje stresa se često može povezati sa novim izlaskom bubuljica i pogoršavanjem stanja starih. Razlog za ovo je hemijska reakcija i promene u nivou hormona koja se dešava u našem telu kada smo pod stresom
  • Izbegavajte grebuckave materijale
  • Izbegavajte jake sapune, deterdžente i omekšivače. Izbegavajte oštro trljanje i pranje kože
  • Izbegavajte spoljašnje faktore koji mogu izazvati alergije
  • Identifikujte i izbegavajte sve što kod vas izaziva pojavu akni. Iako ni za jedan od proizvoda nije dokazano da izaziva akne kod svih ljudi, okidači za akne najčešće su neke vrste hrane, losioni, šminka, itd.
  • Izbegavajte masnu kozmetiku i jako masne kreme