gleda tv

Prilikom poslednje posete meni omiljenoj maloj parfimeriji u zavičajnom mestu, drugar koji je i vlasnik te parfimerije me je iznenadio svojim smelim, a ipak konstruktivnim zapažanjem:

“Loreal Kasting?! Je…, svi su tražili te farbe! Čim se reklamira na televiziji, odma’ me 100 riba spopadne da im nabavim to! Don’o sam 20 komada – sve je planulo, i to za jedan dan! I nema veze kol’ko košta, samo – daj! (20 komada jedne skuplje farbe za kosu je jaaaako puno u mestu sa 15 000 stanovnika i tri parfimerije – prim. aut.) Sad sam uz’o još 5, evo reklama prošla, i niko više ni da pogleda. Nikad to neću ni prodati. I… i onaj… što se maže na celulit – i taj isto! Od kako nema reklame, evo stoji mi tu, skuplja prašinu.”

Posramila sam se. Ja sam došla sa namerom da isprobam tamo neku farbu za kosu koja je duplo skuplja od farbe koju sam koristila do pre samo mesec dana i koja mi je savršeno odgovarala, samo zato što sam videla kako se lepo presijava na kosi manekenke u stručno odrađenoj, skupoj reklami. Ili to beše Penelope Cruz… Svejedno. Novi proizvod – wow! Mora da je bolji od svih prethodnih! Ma da… A baš sam htela da isprobam i one vlažne vatice od Garnier Pure kozmetike. Kako samo one lepo i brzo od bubuljičave i upaljene kože mlade koketne plavuše prave besprekoran ultračist ten sa porama nano veličine. Čak je i frajer u reklami pao na nju, i to sekund posle bliskog susreta sa njenim sveže ispoliranim licem. To će i meni da se desi – isto!

Penelope Cruz

 

Možda je moj prijatelj, vlasnik parfimerije, rešio kompletan problem svoje poslovne strategije i ceo svoj posao Market reaserch-a pomno prateći reklame na domaćim tv programima, a šta je sa nama ostalima? Koliko na nas utiču reklame o kozmetičkim proizvodima – to je ustvari bio radni naslov ovog teksta. A svi mi znamo da nas hipnotišu masovno putem medija svim vrstama reklama i marketinških kampanja. Pa zašto onda potreba za ovakvim tekstom? E, pa zato što mislim da se može izbeći bar neka od tih totalno nepotrebnih investicija, unapred osuđenih na propast. Pokušajte sledeće.

Koncentrišite se na svoje lice i telo umesto na novi proizvod sa reklame – ako imate problema sa, recimo, bubuljicama na dekolteu, krenite u kupovinu za neki piling za telo ili jači losion za čišćenje, a ako imate masnu kosu, krenite u potragu za odgovarajućim šamponom. Nemojte odmah razmišljati o tome da li vam je novoponuđeni proizvod potreban ili ne.

Pravite spiskove za kupovinu – kada krenete u kupovinu, imajte u glavi određenu predstavu šta vam je potrebno i toga se pridržavajte. Ne skrećite sa puta vaših osnovnih potreba i ne ubeđujte sebe da vam je nešto neophodno, samo zato što ste to snimili na polici parfimerije, a baš “slučajno” imate viška nekoliko stotina dinara.

Ograničite budžet – ako unapred odvojite tačnu sumu novca koju ste sebi odobrili da spiskate na kremice, farbe, losione i ostale potrebštine, nećete lako upasti u zamku nepredviđenog troška. Možete se i grubo našaliti sami sa sobom tako što ćete u prodavnicu krenuti sa iznosom tačnim u dinar. Ovde kreditne i debitne kartice kvare posao.

Dobre navike ne treba menjati – ako su vam proizvodi koje ste do sada koristili “odrađivali posao”, nema potrebe za inovacijama i naprasnim izmišljanjem novih prohteva za vaše kozmetičke dnevne ili nedeljne rutine.

Konsultujte se sa prijateljicama – manja je verovatnoća da ćete kupiti nešto što se reklamira, a nije vam potrebno, ukoliko je taj proizvod prethodno isprobala neka od vaših prijateljica i podelila svoje iskustvo sa vama ili vam darežljivo ponudila da se sami uverite u kvalitet na sva usta nahvaljenog preparata. Možete pitati i Kremašicu.

Danas je 21.07.2008. i sada su u jeku reklame za Fructis pakovanje za kosu sa vremenom delovanja = nula, Dove fresh dezodoranse, Veet nova pakovanja kreme sa pumpicom i trake sa voskom od bobičastog voća, pa Veet voska za hladnu depilaciju predela na licu sa tubicom za precizno nanošenje, Eucerin krema protiv bora, L’Oreal-ove kreme protiv bora sa Andie McDowell, Garnier-ovog losiona za sunčanje, Johnson’s Baby Soothing Naturals proizvoda sa maslinovim uljem… Ako neko od vas bude čitao ovaj tekst samo par meseci posle njegovog postavljanja, u opticaju će biti sasvim druge reklame za neke nove ultra-mega fantastične proizvode sa još fantastičnijim, sasvim prirodnim sastojcima i najfantastičnijim učinkom. Ako ipak budete dali sebi oduška, rešili da se počastite i kupili neki od njih, dođite na Kremašicu i napišite svoje impresije na [email protected].