BadMakeUp

Da se ne lažemo – svi mi pravimo greške! Kako u nekim mnogo bitnim životnim situacijama, tako i u sitnicama kao što je, na primer, šminkanje. Nemojte se nervirati, mi smo tu da vam pomognemo, ako ne da vam ukažemo na pravi životni put, a ono bar da vam pomognemo oko nekih kremaških sitnica. Na ovu temu, oglasio se jedan poznati Max Factor-ov šminker, pardon, makeup artist, Jake Bailey, koji inače ulepšava poznata lica kao što je Paris Hilton, Brittany Snow i Kyra Sedgwick. On se našao dovoljno dokon da zađe u čikaške Ulta i Kmart robne kuće i svim običnim damama ukaže na uobičajene greške u šminkanju, a naročito preko leta. Evo šta on kaže.

 1. Bledo lice. Nema gore stvari od presvetle podloge. Video sam gomilu onih svadbenih fotografija na kojima je mlada BING! – kreč bledog lica sa osunčanim ili potamnjenim telom. Probajte da pomešate vašu kremu sa zaštitnim faktorom od sunca sa nekom tečnom podlogom koja je za par nijansi tamnija od vaše prirodne boje puti. Puno korišćenja krema sa zaštitnim faktorom učiniće da je vaša koža na licu svetlija. Koristeći pomenutu mešavinu, nijansa vašeg lica će postati toplija. Koristite sunđerčić da podlogu dobro rasporedite po licu i nanesete je i po najnepristupačnijim uglovima lica. Još jedan savet: Nanesite malo bronzanog praha na ramena, vratnu kost, jagodice i liniju nosa da bi se vizuelno stvorio utisak jedinstva lica i tela. On, naravno, preporučuje Max Factor Color Genius Bronzer.
 2. Komadići maskare na krajevima trepavica. Ova maskara na vrhovima otežava i savija trepavice, najviše maskare treba naneti pri korenu trepavica, a na vrhovima one bi trebale biti razdvojene. Gospodin Bailey prvo uvije trepavice svojim klijentkinjama, pa zatim stavi, recimo vizit kartu ili neki pravougaoni kartončić sa kozmetičkih pakovanja, iza gornjih trepavica. On pritiska trepavice četkom maskare tao da se one odmah priljubljuju na kartončić. Ovom metodom se višak maskare skida i on se zadržava na kartonu, a i trepavice su bolje uvijene. Ako stavite pri korenu trepavica braon maskaru, kao što to radi Jake Bailey, postići ćete mekši izgled trepavica.
 3. Ružna krila slepog miša u uglovima očiju (u našem narodu je ovo poznatije pod terminom “mačkice”). Svako želi malo izduživanje očiju, ali bez stapanja boja, neko vas može pomešati sa pevačicom Amy Winehouse. Odlično je imati lepu liniju završetka na spoljnom uglu oka, ali je i važno kako je šminkate. Nanesite tamniju senku za oči na spoljni ugao oka, pa zatim uzmite trouglasti sunđerčić ili štapić za uši, pa uklonite senku brišući dijagonalno nagore od oka da bi ste imali čistu ivicu. Na kraju, akcentujte krajičak oka sa malo crne senke za oči zasečenom tvrđom četkicom.
 4. Korišćenje samo jedne boje na očima. Bailey veruje da je najbolje koristiti bar dve boje senki na očima. Odlične su kombinacije boje limete i ljubičaste ili braon (naravno, Max Factor nudi baš ovu kombinaciju u svojim Max Factor Vivid Impact Eyeshadow Duos) . Potrebno je samo dobro povezati i stopiti boje na kapcima. Malo upadljivih boja može razbiti monotoniju koje se drže ljubitelji “prirodnog” izgleda.
 5. Žuti ili beli kolutovi oko očiju. Krivac za ovo je korektor sa previše žutog pigmenta. Najbolje bi bilo da potražite korektore u nekim breskvastim nijansama. Bolji su oni koji više vuku na roza od onih koji su više žućkasti ili narandžasti. Ovako se na prirodniji način otklanjaju plavičasti tragovi podočnjaka.
 6. Izbegavanje pudera. Nemojte se čuditi što vam bronzeri i rumenila ostavljaju grube tragove na obrazima ako ste ih naneli na nenapuderisanu kožu. Bailey predlaže da prvo nanesete sloj prozračnog pudera, jer će se rumenilo prilepiti na vlagu iz tečne podloge i neće izgledati ujednačeno nego mrljavo.
 7. Korišćenje prevelike četke za rumenilo. Ona bi trebala biti najviše veličine krupnijeg novčića. Ovaj savet ide kao dopuna stavci pod brojem 6. Ako stavljate previše boje na obraze, moguće je da greškom koristite četku za puder umesto četke za rumenilo. Stavite tamniju konturnu boju rumenila
  na delove odmah ispod obraza, a svetlije boje na jagodice. Sa odgovarajućom veličinom četke nećete pogrešiti, čak i sa agresivnijim bojama rumenila.
 8. Teška šminka na usnama preko leta. Nije dobro koristiti dugotrajne ruževe za usne preko leta. Oni mogu tada imati sasvim drugu funkciju. Žene koje imaju jako suvu kožu, često ne vole da koriste rumenilo u prahu. U ovom slučaju može se koristiti dugotrajan ruž za usne, kao kremasto rumenilo. Jedino što ga morate brzo utrljati, jer se brzo suši i ostaje na svom mestu.
  Ovako možete čak i na plažu bez bojazni da će se rumenilo skinuti. Na usne stavite samo sjaj.