naocariDamama koje nose naočare uopšte nije lako kada je u pitanju šminkanje. U zavisnosti od toga da li je ona kratkovida ili dalekovida, njene oči izgledaju manje ili veće nego što ustvari jesu, gledajući ih kroz optička stakla. Osim toga, sočiva u boji i nereflektujuća stakla upijaju boju i čine oči bleđim nego što treba da budu. Kod nekih žena je problem to što vide samo zamagljenu sliku u ogledalu kada skinu naočare, a ni kontaktna sočiva nisu dobro rešenje za svakoga. Neki od ovih problema se ipak mogu rešiti. Evo šta smo saznali.
Optičari danas imaju u ponudi specijalne make-up naočare, čija se stakla mogu pomerati kao krilca – na gore, na dole ili levo-desno. Sa ovim naočarima, jedno oko je slobodno za šminkanje, dok drugo može da se fokusira gledajući kroz staklo.

 

Problem oka koje izgleda prveliko ili premalo se može rešiti pomoću nekoliko malih trikova:

  • Dalekovide žene bi trebalo da paze da njihove oči ne izgledaju previše krupne, pa je za šminkanje u ovom slučaju odlično rešenje tamna senka i ajlajner. Tamno, međutim, u ovom slučaju, ne znači crno što se tiče ajlajnera. Raskošna braon, tamno zelena ili zagasito ponoćno plava imaju bolji efekat. Važno je još da prilikom nanošenja maskare, dalekovide žene mažu samo gornje trepavice, da oko ne bi izgledalo previše okruglo. Pored ovoga, oko se može izdužiti naglašavajući spoljnu ivicu.

 

  • Kratkovide žene imaju upravo suprotan problem. Njihove oči izgledaju manje pod staklima naočara. One bi trebalo da koriste svetlije, pastelne boje senki. Belu ili bež boju ajlajnera bi trebalo koristiti da bi se posvetlio unutrašnji ugao oka i time ono učinilo vizuelno veće. Maskaru bi trebalo naneti ravnomerno na donje i gornje trepavice, da bi se stvorio efekat venčića. I na ovaj način se oku vizuelno povećavaju dimenzije. Trebalo bi, međutim, izbegavati jasno definisanu konturnu liniju ispod oka. Kapak oka se sme jasno definisati naglašavajući sam pregib.

sminka sa naocarima sminka sa naocarima sminka sa naocarima

Sve žene koje nose naočare bi trebale dobro „zaroniti“ u svoje nesesere sa šminkom, jer sva nereflektujuća stakla upijaju boju, pa njihovo zavodnički našminkano lice gubi na izražajnosti. Ovo bi se moglo srediti jasno definisanim kontrastom šminke tamno/svetlo.

I senke na licu koje stvaraju naočari se mogu prekriti. Nedostaci ispod očiju se obično javljaju u vidu promene boje kože, a to se, po pravilu, može prekriti kremom u boji. Ova krema se treba naneti u obliku lepeze, malo niže ispod oka, tako da se stvori jedna svetlija površina i naizgled blaga osvetljenost na gore.
Konačno, žene koje nose naočare bi trebale biti svesne činjenice da one automatski privlače pažnju na obrve. Obavezno je, dakle, redovno čupkanje debljih, i popunjavanje obrva koje su previše tanke olovkom za obrve. Olovka bi trebalo da bude u boji koja je približno ista boji kose.

Za žene koje nose kontaktna sočiva, situacija je malo jednostavnija. One uvek mogu jasno videti svoj odraz u ogledalu i ne moraju se stalno mučiti da vizuelno povećaju ili smanju svoje oči. Njima je osnovni problem da im šminka ne dospe na sočivo, jer i najmanja količina koja dospe između oka i sočiva izaziva suze, a sa suzama može oteći i šminka sa lica. Da se ovo ne bi desilo, najbolje bi bilo koristiti kremastu ili tečnu šminku, umesto puderaste. Takođe, žene koje nose sočiva, trebale bi posebno biti pažljive dok nanose ajlajner na donju ivicu oka, jer se tada on veoma lako nađe ispod sočiva, pa može iritirati oko.