l_d6da961b6ea34111a4e9ae847d4f609d

Šta sve radite dok provodite vreme u kupatilu sedeći na wc šolji, čekajući da vam se napuni kada vodom ili da završi vešmašina sa pranjem? Osim čupkanja obrva ili uvek popularnog istiskivanja bubuljica, možete se dočepati nekog od kozmetičkih proizvoda ili proizvoda kućne hemije za čišćenje koji su vam trenutno najbliži, a samim tim i najinteresantniji izvor literature.

Bacite pogled na etikete na poleđini. One su uvek tako domišljato ispunjene fantastičnim rezultatima koje posmatrani proizvod ostavlja na vašoj kosi, koži, sanitarijama,… Tu su uvek i osnovna uputstva za upotrebu. Da, divno… Čekaj! Kakvi su sad ovo hijeroglifi? A, ne…to je distributer za Mađarsku – pa što ne kažeš! Na koliko su samo jezika ovo ispisali! Baš su se potrudili… He, he, Bugari „isperite“ kažu „изплакните“, a ne zezaju se! Vidi i Makedonci isto! Oni za nešto što je hranljivo kažu da je „потхранувачки“, a „formula“ im je „формулата“ – kuuul!

Ako vam se dopada da pravite ovakva zapažanja, videćete da se uz malo snalažljivosti i dijareje može naučiti toliko divnih stranih reči! Ako mislite da su ovakve informacije totalno beskorisna stvar, setite se kako su vas u osnovnoj školi za ocenu terali da nabrajate sve rudnike kamenog i mrkog uglja u Srbiji. Ako ste imali poverenja u svoje nastavnike, onda saslušajte (sagledajte) i ono što ja imam da kažem.

Nikada vam se više neće desiti da prilikom posete dvorca Vlada Cepeša Drakule u Rumuniji, u parfimeriji, umesto mleka za telo (lotiune de corp hidratantă), kupite greškom kremu za neposlušnu kosu (cremă pentru indreptarea părului). Ako na glatkoj etiketi nema srpske verzije svrhe i objašnjenja dotičnog proizvoda, pokušajte da se orijentišete pomoću brojeva (rok trajanja 36 meseci, ostaviti da deluje 3-5 minuta, 100% prirodno,….), dešifrujući najpre reči (i znakove) oko njih. Bar su brojevi na svim jezicima isti (dobro, na skoro svim)! Vidite, zahvaljujući ovome, sada znam da Albancu objasnim da njegov šampon neće biti upotrebljiv 3 godine nakon datuma utisnutog na pakovanju (afati i skadences: 3 vjet nga data e printuar ne paketim).

I tako, sledeći put kada vaša jača polovina pomisli da ste upravo otišli do toaleta da se na najgnusniji mogući način oslobodite smrdljivog i toksičnog sadržaja svog debelog creva, vi ćete zapravo pristupiti bogaćenju svog rečnika stranim pojmovima koji vam mogu zatrebati kada se najmanje budete nadali. Nikad se ne zna!