Dying Your HairNa našu mejl adresu, na fejsbuku, ali i u komentarima na sajtu, najviše se čitateljki javlja sa pitanjima vezanim sa farbanjem kose. Ima tu dilema oko odabira odgovarajuće nijanse, hidrogena i marke proizvođača farbi, ima zahteva za savetima kako popraviti ili ujednačiti postojeću nijansu ili kako se farbati ukoliko imate osetljivu kožu glave. Pokušaću da ovim člankom objedinim što više spomenutih problema i odgovorim na većinu onih koji se najčešće javljaju.

Poslovi tipa “uradi sam” umeju često da zadaju probleme, ali znate kako se kaže – “Ako nešto želiš da bude urađeno kako treba, uradi sam!” Ukoliko želite da u privatnosti svog doma sami ofarabate svoju kosu, postarajte se da predvidite što više potencijalnih problema i da ih predupredite. U tu svrhu, sastavila sam spisak od nekoliko osnovnih stvari na koje treba misliti pre nego što otpočnete avanturu zvanu farbanje kose kod kuće.

 

 

Priprema

1. Odabir boje – budite realni.

Najbolje je da identifikujete vašu prirodnu boju kose i tena, pa da u skladu sa tim odaberete boju u koju ćete se ofarbati. Ne bi trebalo da pravite prelaze za više od tri nijanse svetlije ili tamnije, jer je sasvim moguće da će rezultati biti neprirodnog izgleda ili izostati. U tim slučajevima je i mnogo teže kasnije ispravljati grešku.

Moj savet je da uvek kupite za nijansu ili dve svetliju boju od one kakvu želite da dobijete na kosi, jer uvek je lakše dodati boju nego skidati je.

matching-hair-color-to-skin

2. Crvenkaste farbe – da ili ne?

Takođe, obratite pažnju da li vaša prirodna boja kose ima topli ili hladni podton. On se najviše vidi na prelivima kada posmatrate kosu na dnevnom svetlu. U zavisnosti od vašeg podtona treba i da odaberete nijansu farbe za kosu, bez obzira koja je boja u pitanju. Ako vaša prirodna boja kose ima crvenkasti ili zlatni preliv, dobro će vam stajati i farbe u takvim nijansama.

Haircolor levels

3. Usudite se da mešate boje

Ukoliko ste našli odgovarajuću boju za vas, ali vam se ipak ne dopada njen crenkasti sjaj, možete korigovati tu farbu sa malo zelene boje za kosu. Nje u ponudi ima među Keune mix bojama, a tako se i zove – 0/99 Zelena – Anti crvena.

Ukoliko se farbate u plavo, a po svaku cenu želite da izbegnete žućkasti ton, probajte sa pepeljastim ASH nijansama. Možete koristiti samo tu ili je u manjoj količini dodati vašoj već umućenoj plavoj farbi za kosu.

Imajte na umu da sede vlasi najbolje prekriva tamno braon farba i boja čokolade. Ukoliko želite da se farbate u crveno, a da pri tom izbegnete da vam sede vlasi budu narandžaste, treba da uzmete željenu crvenu farbu, pa u nju dodate čokoladne nijanse i isto toliko plave nijanse. Na taj način ćete dobiti crvenu koja dobro prekriva sede.
at-home-hair-color-for-all-textures

 

4. Uvek kupite veću količinu – izmešajte jednu farbu, ali imajte još jednu pri ruci.

Osim ukoliko nemate baš kratku kosu, dobro je uvek imati bar dva pakovanja farbe, jer se u poslednje vreme proizvođači odlučuju za sve manja i manja pakovanja. Najveću zapreminu imaju farbe za profesionalnu upotrebu, ali se one prodaju u pakovanju bez razvijača, rukavica, regeneratora za kosu i sl. Uvek imajte barem polovinu bočice hidrogena više. On može duže da stoji iako je otvoren, a često se jednostavnim dodavanjem hidrogena može malo dobiti na količini farbe. Neiskorišćenu farbu možete sačuvati za drugi put, ali je morate dobro zatvoriti i upotrebiti što pre.

woman haircolor

 

 

5. Veće promene? Budite sigurni u ono što želite.

Ako imate na umu neke drastičnije promene u boji kose, bilo bi dobro da prvo isprobate neku periku u željenoj boji i dužini ili da prvo isprobate zamišljenu frizuru na nekom od sajtova sa virtuelnim isprobavanjem frizura.

 

colorboosterhair redhead

 

6. Odabir formule i teksture farbe

Ukoliko želite sami da se ofarbate, preporučujem da uzmete neku farbu u peni. Tako ćete izbeći mnogo kapanja sa strane i razlivanja farbe po koži. To bi zato bio dobar izbor i za one sa osetljivijom kožom lica. Ukoliko imate jako gustu ili kovrdžavu kosu, odlučite se za tečnije farbe ili one u formi gela, kako bi lakše rasporedili farbu ravnomerno. Za suvlju i tanju kosu, najbolje je koristiti farbe sa dodatkom biljnih ulja ili neku kremastu formulu.

dye_hair_your_way

 

7. Ukoliko hidrogen kupujete posebno

Prema teksturi i formuli farbe, treba odabrati i hidrogen. Hidrogen, vodonik peroksid ili  H2O2 se može u prodavnicama naći u obliku kreme, gela ili tečnosti, pa bi trebalo odabrati odgovarajuću gustinu za vašu farbu u skladu sa time kakvu gustinu i teksturu ukupne smeše želite da dobijete.

Jačinu, odnosno koncentraciju hidrogena odaberite u zavisnosti od boje podloge. Ukoliko je podloga tamnija, bolje je koristiti 9% hidrogen, a za svetliju kosu i ukoliko želite manju promenu, dovoljno je koristiti 6%. Hidrogen od 12% bi trebalo koristiti samo u slučaju plavih nijansi. Kod tamnih farbi poput crne, tamno smeđe i srednje smeđe, dovoljno je koristiti hidrogen od 6%.

hair-dye-kit

 

8. Izbegavajte bazen

Hlor uništava kutikulu vlasi, što ostavlja prostora mineralima iz vode da dođu do njenog unutrašnjeg dela i delimično promeni njenu boju. Za najbolje rezultate, pokušajte da zaobiđete zaranjanje u bazen bez zaštitne kape otprilike par nedelja pre i par nedelja posle farbanja kose.

pool woman

 

9. Preskočite pranje kose par dana pre farbanja

Koža glave ima svoje prirodne masnoće koje luči kako bi stvorila zaštitni film od iritacija, pa tu njenu osobinu treba iskoristiti i prilikom farbanja kad se i iritacije kože najčešće dešavaju. Blago masna kosa je takođe mnogo jednostavnija za oblikovanje i bojenje. Tako ćete obezbediti najsigurnije farbanje i najbolje pokrivanje kose.

Farbanje

10. Pazite na odeću

Kada god se farbate ili farbate nekog, obavezno se od glave do pete obucite u staru odeću koje vam neće biti žao da upropastite flekama!

11. Zaštitite kožu

Na čelo, vrat i uši nanesite neku što masniju kremu. Na primer, Pavlovićevu mast ili univerzalnu Nivea kremu. Na masne površine se farba neće uhvatiti, pa ćete vašu kožu tako najlakše zaštititi od bojenja i iritacija.

plava farba

 

12. Nemojte se farbati posle 19h

Ovaj savet se ovde našao iz dva razloga. Prvi je zato što je za farbanje potrebno biti precizan i pedantan, a to ćete najpre postići ukoliko na raspolaganju imate dnevno svetlo. Drugi razlog je dostupnost pomoći, ukoliko nešto, ne daj Bože, pođe naopako. Ukoliko se farbate radnim danima posle 19h, moći ćete da ispravite grešku u farbanju ili dođete do bilo koje hitne službe u slučajevima alergija ili iritacija kože.

woman haircolor

13. Nemojte se farbati prečesto

Ukoliko se ofarbate i ne sviđa vam se rezultat, nemojte se ponovo farbati već sutradan. Ukoliko je problem u nekoj nijansi boje (kosa je previše žučkasta ili crvenkasta) onda je najbolje da odete odmah kod frizera i tražite pomoć u vidu preliva kojim ćete korigovati nijansu. Frizerka će pokušati i znati šta tačno treba da uradi. Ovo bi bilo dobro uraditi što pre posle farbanja. Ponovo se možete farbati najranije barem nakon 7 dana, mada je preporučljivo da to ne radite ni tada, nego da sačekate barem dve nedelje. Ista stvar je i sa farbanjem i pramenovima. Ukoliko se prvo ofarbate pa želite da izvučete pramenove, najbolje je da napravite barem nedelju dana razmaka između farbanja i izvlačenja pramenova.

Posle farbanja

14. Menjajte šampon

Većina šampona sadrži sulfate i druge jake hemikalije koje mogu sprati vašu novu boju. Koristite šampon za farbanu kosu koji je najblaži prema nanesenoj boji, pa će i rezultati farbanja duže trajati. Inače, za kosu je najbolje što ćešće menjati šampone.

15. Obavezno negujte kosu

Pakovanje, maska za kosu ili regenerator namenjen farbanoj ili hemijski tretiranoj kosi je obavezna stvar barem na nedeljnoj bazi ukoliko se farbate. Imajte na umu da nabavite neki od ovih preparata da možete negovati farbanu kosu i kada potrošite regenerator koji ste dobili u pakovanju farbe.

farbanje kose

 

16. Uklonite fleke sa kože

Najlakši način da uklonite fleke od farbe sa kože je da uradite blagi piling. Mnoge žene preporučuju da se ofarbana koža istrlja vlažnim vlasima kose prilikom ispiranja. To je takođe jedna vrsta mehaničkog pilinga koji možete praktikovati nakon ispiranja farbe sa kose. Ništa ne košta da probate.