izvol'te u kolima

Uspeli ste da se naterate na brijanje nogu ? Dok pod tušem zamenjujete stari i istupljeni žilet novim, zar vam se ne dešava redovno da zastanete i pomislite: „Zar nisam uzela novi pre par dana?! I već je tup!?!” Dobro, možda ne baš tim rečima…

Ako uzmemo u obzir i relativno visoke cene novih žileta (onih što valjaju), mogli bismo bar pokušati sa nekoliko trikova kojima možemo barem malo produžiti život našem omiljenom žiletu. Prateći nekoliko uputstava u nastavku ovog teksta, smanjićete verovatnoću da vam se desi neka od uobičajenih malih katastrofa prilikom brijanja, kao što su posekotine, ogrebotine i urasle dlačice. Ujedno možete i malo obradovati vaš novčanik. Pokušajte da uvrstite sledeće aktivnosti u vaše druženje sa žiletom.

  • Iako ovo možda već znate, nije na odmet da pomenemo – dobro isperite vaš žilet posle svake upotrebe. Žilet bi trebao biti bez dlačica, sapuna ili pene za brijanje da bi uvek bio optimalne oštrine.
  • Voda je žiletov najgori neprijatelj. Ona izaziva koroziju, pa bi bilo dobro da obrišete i osušite žilet kada završite sa brijanjem. Možete, ako vam je zgodno, malo produvati žilet fenom za kosu, ili možete oštricu blago preći suvim peškirom ili maramicom. Budite oprezni – nemojte brisati oštricu nekim odevnim predmetom, možete je razrezati i dobiti novi komad gardarobe “za po kući”.
  • Najmanje što možete da učinite za vaš žilet po pitanju korodiranja je da ga držite dalje od kade ili tuš kabine.
  • Vodku bez leda, molim! Dobro, možda ipak ne u toku jutarnjeg brijanja… Možete namočiti vaš žilet u malo alkohola koji pomaže da se oštrica očuva suvljom i dezinfikovanom. Alkohol iz apoteke je jeftinija varijanta, ali ako ga nemate pri ruci, dobro će poslužiti i vodka iz frižidera, ćaletova domaća ili neka kolonjska voda i slično.
  • Koristite malo bebi ulja umesto pene ili gela za brijanje ili obične sapunice. Ulje će biti dobar lubrikant za vaš žilet, čime ćete moći da preventirate one sitne krzotine na oštrici. Plus toga, odlično miriše!