oko moje zelenoNeke od najuobičajenijih grešaka u šminkanju potiču od činjenice da mnoge od nas nisu svesne kako da izvuku maksimum dobrog izgleda svojih očiju. Kakvog su tipa, tj. oblika vaše oči? Kako naglasiti određene delove oka i kojim bojama? Kako to sve uklopiti u izgled koji bi najviše odgovarao vašoj anatomiji lica i konformaciji oka? Pokušaćemo da odgovorimo na neka od ovih pitanja, a da ne bude sve monotono sastavljeno od sitnog teksta i „na slepo“, dajemo i neke korisne ilustracije. Nadamo se da ćete imati koristi od ovog teksta i ubuduće naglašavati samo najlepše delove svojih karakteristika, a sakriti one manje laskave.

Pronađite vaš tip očiju u listi navedenoj ispod.

pospanko1. Oči koje izgledaju malo iskošene nadole

Poznate i pod nazivom pospane oči. Najbolji način da se koriguje ovakav tip oka je da se prvo nanese korektor pod uglom od 45 stepeni (polovina pravog ugla) na spoljašnjoj ivici oka. Zatim, nanosi se ajlajner, ali tako da linija bude što tanja u unutrašnjem uglu oka, prema nosu, a za nijansu deblja na spoljašnjoj ivici. Na ovom debljem kraju ajlajnera, liniju je potrebno malo zamrljati tako da se pri tome sve završi jednim laganim potezom nagore. Na kraju, dobro je naneti malo tamniju senku na samom pregibu oka. Maskaru slobodno nanensite u više slojeva. Što više – to bolje za pospane okice!

4 prsta međ obrve2. Previše razdvojene oči

Ovakve oči ima, na primer, supermodel Claudia Schiffer. U ovom slučaju, suština je stvoriti iluziju da su vam oči usađene bliže nego što ustvari jesu. Ovo se može postići tako što se ajlajner nanese što bliže nosu, odnosno linija se malo produžava i posle završetka unutrašnjeg ugla oka na gornjem kapku i posle suznica na donjem kapku. Po istom principu se nanosi i senka za oči. Koristite neku neutralnu (ni previše tamnu, ni previše svetlu) boju senke kao osnovu za čitav gornji kapak, a onda nešto svetliju senku nanesite na vrh, sve do linije obrva. Na kraju je potrebno samo stopiti sa ovim senkama malo tamnije nijanse u unutrašnji ugao oka.

oči blizu3. Oči koje su preblizu

Ovakve ima, recimo, Lucy Liu. Njih treba šminkati tako da se stvori utisak sasvim suprotan onom opisanom gore. Znači – tačno suprotna strategija. Na gornjem kapku je potrebno ajlajnerom iscrtati liniju koja je deblja i više zamrljana sa spoljne strane. Tamnija senka ide, takođe, na spljni ugao oka da bi se ono izdužilo. Svetlije nijanse odgovarajuće senke nanesite u untrašnji ugo oka, bliže nosu. Kada čupkate obrve, malo više prostora ostavite među njima što će takođe doprineti da vaše oči izgledaju malo razmaknutije.

Ukoliko imate oči koje ne spadaju ni u jednu od navedenih kategorija, imajte na umu da će ove tehnike šminkanja imati uticaja na to kako će one izgledati, pa od normalno razmaknutih ili normalno povijenih očiju možete dobiti bliže usađene ili „mačkastije“ oči, sve po želji, koristeći se ovim trikovima.

obrvice - morske pijavice!Savet plus:

Pre nego što počnemo nanositi šminku na oči, trebalo bi prvo imati i lepo oblikovane obrve.
Pogledajte datu sliku, uzmite ogledalo, postavite ga ravno ispred sebe tako da vam ceo lik bude vidljiv. Gledajte pravo. Ono što vidite, uporedite sa slikom desno.
Uspomoć olovke ili lenjira, lako možete videti gde vaše obrve treba da počinju (linija A – spaja nozdrvu i unutrašnji ugao oka), a gde da se završavaju (linija C – spaja nozdrvu i spoljašnju ivicu oka). Sam pregib obrve bi trebao biti na liniji koja ide od nozdrve i prolazi tik uz donji deo zenice oka (linija B). Debljina obrve uvek zavisi od ličnog ukusa i trendova.
A sada na šminkanje!