Većina problema vezanih za nokte i šake, više su dosadni nego što su ozbiljni zdravstveni problemi, ali njihove posledice su veoma neprivlačne, a ponekad ukoliko se ne spreče na vreme, mogu biti i veoma bolne.

Postoji puno dobrih razloga da posetimo nekog dobrog manikira ili pedikira:

  • Popravlajmo strukturu i opšte stanje kože i noktiju
  • Rešavamo probleme kao što su suva i tvrda koža peta, urasle, razlistane i izgrickane nokte
  • Pojačavamo cirkulaciju u šakama i stopalima
  • Pomaže nam da se opustimo i lišimo stresa posle napornog dana
  • Pomaže obolelima od artritisa zbog povećanja mobilnosti kostiju šaka i stopala

Ukoliko ne posećujete manikira, možete i sami kod kuće negovati svoje nokte koristeći odgovarajuće namenske preparate.

Uklanjanje zanoktica

Ono na šta treba da obratite pažnju je način turpijanja noktiju. Prvo, najbolje bi bilo da koristite neku finiju turpiju sa sitnijim kristalićima (pre nego metalnu). Uvek prevlačite turpiju samo u jednom smeru, a najbolje bi bilo da turpiju prevlačite preko vrha nokta od ivice ka sredini. Postoji čak i tehnika turpijanja „kratko, kratko, dugo,“ koja objašnjava kakve poteze treba praviti pri turpijanju, u kojoj se ovim dugim potezom izglačava i poravnava vrh nokta, dovodeći ga u željeni oblik.

Ne postoji idealan oblik nokta. Sve će, naravno, zavisiti od vašeg ličnog ukusa i potreba. Međutim, postoji nekoliko opcija za koje se možete odlučiti, a koji imaju različite karakteristike zbog kojih vam mogu više ili manje odgovarati. Ako vas o ovome više zanima, pogledajte sliku i pronađite opis u tekstu koji sledi.

 

Biraj oblik!

a) Sa ravnim, paralelnim ivicama i malo zaobljen pri vrhu – Da biste postigli ovaj oblik nokta, ostavite da ivice budu ravne i ne turpijajte nokat po strani. Blago zaoblite vrh. Ovakav oblik nokta daje maksimalnu potporu noktu (zbog ravnih ivica). Malom korekcijom oštećenog nokta sa strane, zaobljivanjem, može se očuvati njegova dužina na neko vreme.

b) Ovalni – Oblikujte sam vrh nokta u jajast oblik, pa malo isturpijajte ivice sa strane. Ovakav oblik nokta ne pruža potpunu potporu za neku veću dužinu, ali je odealan za debele, tvrde i široke nokte, jer im daje malo delikatniji i ženstveniji izgled.

c) Četvrtasto-ovalni – Dobija se na isti način kao i prethodni, s tim što se na kraju vrh oblikuje da bude četvrtastiji. Ovim oblikom se lakše održavaju dugi nokti u odnosu na ovalni. Ovaj oblik malo ‘omekšava’ izgled širokog korena nokta. Dobar je i za kratke široke prste i za duge i velike šake.

d) Oblik badema – Potrebno je suziti nokat turpijanjem sa strane i malo zašiljiti vrh. Ovakav oblik nokta nije osobito pogodan za veoma duge nokte. Prilikom oštećenja, nokti se moraju vidno skratiti. Ovaj oblik vizuelno izdužuje male šake i prste. Trenutno je baš u trendu.

e) Zaobljeni – Idealan oblik za kraće nokte. Potrebno je noktu omogućiti da izraste ravno i sa strane na otprilike 1.5 mm, a onda ga zaobliti sa svih strana u okruglasti oblik. Ovim oblikom je nokat jači i dobar je za one koje puno koriste ruke i vole da su im nokti kratki i uredni.

f) Četvrtasti – Oblikuju se tako što se posle izrastanja nokta vrh ravno turpija pod pravim uglom na ivice sa strane. I ovo je oblik kojim je nokat veoma jak, ali u isto vreme može učiniti da vam šake izgledaju teško i grubo. Ovaj oblik je najbolje imati ukoliko želite da privučete pažnju na duge nokte.

g) Četvrtasti sa zaobljenim uglovima – Kao i prethodni, i ovaj oblik nokta se dobija ravnim turpijanjem vrha, ali sa tim da se oštri ćoškovi blago ublaže. Ovo je malo suptilnija verzija četvrtastih noktiju sa kojom ćete imati manje izgleda da zaparate čarapu ili deo odeće. Jednostavno – manje grebu! Ovaj oblik, takođe, veoma dobro izgleda na dugim noktima.

h) Zašiljeni ili špicasti – Nokte je potrebno isturpijati po stranama, sve do samog vrha. Ovim oblikom se nokti znatno oslabljuju. Oni izuzetno doprinose vizuelnom izduživanju šake.

Evo na kakav karakter uglavnom asocira oblik nokta.

nail-shapes