Make over’ je popularan izraz koji označava izmenu sveukupnog izgleda, a koji se sve više koristi u engleskim govornim područjima, a ni nama u poslednje vreme nije stran. Ovde, u ovom tekstu, možete naći načine da uradite ‘make over’ vaše kose, a da pri tome ne ulećete u zamke koje sa sobom nosi drastična promena boje ili dužine kose. Mala dorada (za one koji preferiraju sleng – mali apgrejd), a veliki rezultati. Dakle, da biste malo osvežili svoj izgled i uneli novinu svojoj dosadašnjoj frizuri, čitajte dalje neke od naših predloga.

Za crvenokose…

Debra Messing

Bilo da imate svetliju narandžastu boju ćilibara kao Rose McGowan (iz serije Charmed, na slici ispod) ili dublju nijansu crvenkasto braon boje kao Debra Messing (Grace iz serije Will&Grace, na slici iznad), možete je malo osvežiti tako što ćete se odlučiti za polu trajnu boju, tj. onu na kojoj stoji natpis semi permanent color. Ovo je najbolji način da izmenite svoj crvenekosi ton, jer ova boja nije toliko agresivna i traje oko 20 šamponiranja. Ovo vam omogućava da se poigravate različitim stilovima i tonovima tokom sezone, a da ne poremetite osnovnu boju kose. Ove jeseni pokušajte sa, recimo, zlatno-bakarnim tonovima za mek i romantičan sjaj ili jaču vamp crvenu na ravnoj kosi za dramatičan, ali uredan i ispoliran izgled.

Rose-McGowan

 

Za plavuše…

Ukoliko se kao plavuša odlučite za mini-promenu, nameću se pitanja: Da li da se odlučim za platinasto plavu, skoro belu kao, na primer, Irena Spasić (voditeljka) ili Gwen Stephanie (pevačica i kreatorka)? Ili da se pre odlučim za tamniju, zlatastu američka glumica mlađe generacije Lauren Conrad (na slici dole)? Mi savetujemo da ubacite malo dodatne vedrine, farbom naglašavajući malo krajeva po pramenovima nekom sunčanom bojom. Ove svetlo žute pramenčiće isfenirajte tako da vam okruže lice. Za više dubine i ozbiljnosti u izgledu, prefarbajte stare pramenove bojom meda ili zlatno oker bojom.

Lauren Conrad Claudia Schiffer

Za brinete…

Sezonu za sezonom, videli smo da su se brinete uglavnom odlučivale za dodavanje crvenkastog sjaja svojoj osnovnoj nijansi. Jedna od najpoznatijih brineta je Jennifer Lopez sa svojim savršenim tamnijim latino tenom, ali i glumica Rachel Weisz (na slici dole levo) sa svojim svetlijim tenom izgleda u isto vreme sofisticirano i seksi. Ove jeseni, 2008-me, u trendu je potamnjivanje braon kose i prelazi na malo zagasitije tonove. Tako da, ukoliko želite da promenite izgled svoje smeđe kose, dodajte malo tople čokoladne nijanse farbe u vašu standardnu boju kojom se farbate. Dobićete nov, osvežen ton sa površinom kose koja izgleda uglačano i uredno, a u isto vreme zavodljivo, naročito ako ste ošišani na frizuru geometrijskih i oštrih linija. Ovo možete uraditi u salonu, a možete i sami kod kuće napraviti odgovarajuću smesu braon trajnih farbi za kosu.

Rachel Weisz Čokoladna boja kose

Za crnke…

Vi ste već navikle da sa vašom bojom kose ne možete puno toga promeniti, što se boje tiče. Međutim, uvek su tu u igri neki interesantni prelivi koji mogu vašu kosu učiniti privlačnijom na jesenjem suncu. Teget crna je bila izbor većine crnki, ali od sada, u skladu sa trendovima jesenjih boja, pokušajte sa nekim ljubičastijim ili bordo prelivom. Selma Hayek je svoju divnu crnu kosu promenila baš na ovaj način. Ovo možete postići tako što ćete, umesto da se farbate standardnom procedurom, posle pranja kose šamponom, u vlažnu kosu utrljati farbu odgovarajuće željene nijanse, pa kao i sa balsamom za kosu, sačekati par minuta i isprati sadržaj mlakom vodom. Boja će biti vidno osvežena, a da vaša lepa crna kosa ne bude izbeljena i pretvorena u ružnu narandžastu pod bojom koja se ispira. Da biste fiksirale nanetu boju, nemojte prati kosu bar 48 sati posle farbanja i koristite neke od preparata za bojenu kosu koji produžavaju vek zadržavanja farbe na kosi. Ako ste mlađi i otvoreni za smelije, pomalo ‘punk’ varijante, uvek možete izvući jedan deblji vatreno crveni ili teget pramen.

 

Selma sa bordo kosom crveni pramenovi plavi pramenovi