cucumber-eyes-medUstajete iz kreveta, teturate se do kupatila i prvi put tog dana bacate pogled na ogledalo. Pošto vam je pogled još uvek zamućen, nije vam baš sve jasno. Odakle su se stvorile te kesice i pufnasti jastučići ispod oka? Odakle mi ovako tamna koža oko oka? Da li se ja to još uvek borim sa nekom od svojih noćnih mora ili stvarno tako izgledam? Sa ovakvim izgledom naduvenih ili zatamnjenih predela oko očiju, možete izazvati sumnje da patite od neke, ne daj bože, boleštine, ili da ste se pošteno ispesničili sa nekim ili proveli besanu noć (dobro, sad… možda i jeste, ali ne bi se trebalo toliko razmetati time). Ovo vam se ne mora obavezno dešavati samo ranom zorom, uzroci pospanih očiju mogu biti razni.

Pređite nežno prstom po koži ispod oka. Primećujete li koliko je ona meka? Ispod kože se nalazi jedan sloj masnoće, ali je sloj kože oko oka izuzetno tanak, što omogućava da se oko lako pokreće u svim pravcima. Baš zbog toga što je koža izuzetno tanka u predelu oka, promene u vidu otoka ili zatamnjenja se veoma lako uočavaju. Dakle, pre nego što posegnete za najvećim parom sunčanih naočara koje možete naći, pročitajte ostatak ovog teksta. Može vam pomoći da bolje razumete i popravite stanje vaših pospanih očiju. “Podočnjaci, podočnjaci, baš mi lepo stoje…” je definitivno OUT, i nikako nije u Kremašicinom fazonu.

Uzrok 1: naslednost

Možete to nazvati porodičnom crtom, verovatno onom manje omiljenom. Moguće je da ste skloni kesicama ispod očiju ukoliko ih imaju vaš otac ili majka. Ukoliko su vam oči prirodno duboko usađene ili ako je vaša koža oduvek bila bleda i tanja, veoma je moguće da ćete često imati tamnije kolutove oko očiju. Ne baš kao panda, ali…

Rešenje:

Sigurno da ne možete promeniti vaš genetski sklop i jedinstveni prirodni make-up koji ste dobili po rođenju. Međutim, možete se koristiti kozmetikom da prekrijete ovaj nedostatak. Pokušajte sa svetlijim korektorom koji je što približniji vašem prirodnom tonu. Ponekad se vrećice ispod očiju smatraju za zdravstveni problem, ukoliko smetaju vidu. U ovom slučaju, pomoć može biti zatražena u vidu hirurškog “ajlifta”, odnosno zatezanja kože oko oka plastičnom operacijom.

Uzrok 2: zadržavanje tečnosti u organizmu

Hormonske promene u organizmu kod žena, npr. u trudnoći ili oko menstrualnog perioda, mogu izazvati otoke na koži ispod očiju. Kod nekih ljudi, voda se u organizmu duže zadržava posle unošenja veoma slanog obroka ili tople klime.

Rešenje:

Pazite da ne dehidrirate i obratite pažnju na unos soli u organizam.

Uzrok 3: navike u spavanju

Tečnosti se mogu nakupiti i zgusnuti u tkivu oko očiju dok spavate, a ovo se dešava mnogo intenzivnije dok spavate na stomaku i ležite sasvim opruženi.

Rešenje:

Jutarnja naduvenost se može u izvesnoj meri izbeći ukoliko unesete malo promene u položaju tela tokom sna. Spavajte na leđima i koristite jastuk da biste podigli glavu na nivo iznad tela. Ovo bi trebalo da smanji količinu tečnosti koja vam se sakuplja oko očiju.

Uzrok 4: alergije

Kada se neki aleregen prenosi vazduhom, kao na primer dlaka kućnog ljubimca ili polen, vaše osetljive oči reaguju na ovaj oblik invazije iritanta oticanjem. A kada prehlada ili alergija dovedu do začepljenja nosa, vene koje spajaju vaš nos sa očima postaju šire i tamnije, pa se tako nekim ljudima pojavljuju tamni krugovi oko očiju i prave od njih nešto što najviše podseća na rakuna.

Rešenje:

Ko ima problema sa alergijama, verovatno je već i sam svestan činjenice da je jedini lek od alergija – otklanjanje uzroka. Dakle, izbegavajte sve vama poznate alergene i povedite računa ukoliko bilo koji spoljašnji faktor iz vašeg okruženja utiče na oticanje vaših podočnjaka. Postoje i neki farmaceutski proizvodi kojima se može ublažiti stanje začepljenog nosa, ali ni sa time ne treba preterivati, nego se držati uputstava za upotrebu i saveta lekara i farmaceuta.

Uzrok 5: plakanje

Kada nas preplave emocije, suzne ili lakrimalne žlezde – vaše male fabrike suza – počinju da rade punom parom, pa i one preplave suznice, kanaliće koji odvode tečnost do malih otvora u unutrašnjem uglu oka. Tada često imamo običaj da trljamo oči, polusvesno, a to loše utiče na naduvenost našeg oka.

Rešenje:

Suze su zdrav način da se suočimo sa prejakim emocijama koje svako od nas (barem svako normalan) doživljava sa vremena na vreme, pa ih nikako ne bi trebalo suzbijati i izbegavati iz tamo nekih kozmetičkih razloga. Možete umanjiti “štetu” tako što ćete držati svoje prste dalje od očiju. Kada ste obavili plakanje i završili sa ovom korisnom samoterapijom, dobro je da stavite hladan oblog na oči ili se umijete hladnom vodom. Bilo šta hladno i vlažno, pomoćiće da se otok smanji. Sasvim dobro pomažu i kolutovi krastavca, jabuke ili ohlađene, vlažne kesice čaja.

Uzrok 6: infekcije

Infekcije oka mogu izazvati oticanje lojnih žlezda u korenu vaših trepavica.

Rešenje:

U ovom slučaju mogu pomoći nekakvi topli oblozi koje treba nanositi 3-4 puta dnevno na 10-ak minuta. Pomoći će i antibiotici, ali je najbolje prvo se obratiti lekaru. Obavezno se javiti lekaru u slučaju da je infekcija uporna, da dolazi do promena u vidu ili sličnih simptoma.

Možda ste negde čuli da se kao efikasan lek protiv podočnjaka pokazao krem protiv hemoroida. Iako su protiv-upalna dejstva ovakve kreme efikasna za privremeno smanjenje otoka, često se javljaju alergijske i slične reakcije osetljivosti tkiva na sastojke ovakvih krema. Iz ovih razloga, preporučijemo da se ne povodite za pričama te prirode i da potražite pre protiv-upalne masti specijalno formulisane za nežnu i osetljivu kožu oko očiju.

U većini slučajeva, tamni kolutovi oko očiju su samo privremena kozmetička smetnja i više nerviraju nego što zaista predstavljaju pretnju. Međutim, ukoliko vam su vam oči otečene ili su uokvirene tamnim senkama na duži period, obavezno se obratite vašem lekaru, jer bi ovo mogao biti signal za neke mnogo ozbiljnije zdravstvene probleme, kao što su neželjena dejstva medikamenata ili probleme sa bubrezima ili tiroidnom žlezdom.