Ako ste kojim slučajem rešile da promenite nešto u vašem životu, kao svaka prava žena, počnite od frizure! Odavno već furate isti fazon i farbate vašu kosu istom bojom? Mnogi vaši prijatelji imaju običaj da to što imate na glavi zovu „vašom bojom“? U svakom slučaju, pročitajte naš članak o izboru boje za kosu, jer ko čita – ne skita! Može vam dati par interesantnih odrednica i ideja.

KojuBojuKose

Plava kosa:

Od ledenih tonova, do tople karamel boje, plavuše imaju dosta prostora za eksperimentisanje. Jedini trik kod žena sa plavom kosom je pravilan izbor boje koja će se slagati sa nijansom njenog tena. Na ovaj način, pravim izborom farbe se postiže onaj prepoznatljivi pinup seksi izgled koji plavušama, naročito onim u retro fazonu, tako dobro pristaje.

Recimo, za plavuše koje imaju zlatast ten, dobro je da odaberu neku farbu za kosu koja će se slagati sa ovom toplom bojom kože lica. To su, na primer: boje meda, karamela, svetlije lešnik boje, ili neke od onih jednostavnih, ali efektnih žutih. Za plavuše sa više roza tenom, bolje je odabrati hladnije varijante, kao: snežno bela, sa plavičastim ili ljubičastim prelivom, pepeljaste ili srebrnaste boje.

Ovako savetuje gospodin Barney Martin, jedan od najpoznatijih sidnejskih frizera, čiji sajt sa veoma interesantnim portfoliom frizura možete videti na Barney Martin Hairdressing.

PlavaKosaKratkaPlavaKosa YvesSaintLaurent

BelaKosaPlavaKosa2

Smeđa kosa:

Ofarbati se u smeđe je kao da ste vašoj kosi priuštili godišnji. Nema toliko čestog farbanja, a samim tim ni izbeljivanja koje nakon dužeg vremena ostavlja kožu poroznom, oštećenom i mnogo osetljivijom na sve vrste tretmana. Kada jednom pređete na “tamnu stranu”, najvažnije je izabrati boju koja će na vašoj kosi izgledati zdravo i sjajno, a ne isprano.

Kao i za plavuše, po istom principu se odabira i odgovarajuća brinet farba. Dakle, za one koje imaju ten crvenkaste ili roza boje, trebalo bi da odgovaraju tople nijanse braon boja, kao što su: bakarno smeđa, čokoladna, mahagoni/braon, bademaste boje i tamnije boje lešnika. Za dame sa žućkastijim tenom, odgovarale bi pre neke nijanse hladnijih boja, recimo braon sa ljubičastim prelivom, tamnije boje kafe ili sivkasto braon boje.

SmeđaKosaSmeđaKosa3

SmeđaKosa2009SmeđaKosa5

 

Crna kosa:

“Crna kosa nije za one bez samopouzdanja,” kaže Jacen Ward, međunarodni tehnički direktor kompanije Toni & Guy, koja predstavlja jedan od najpoznatijih frizerskih brendova.

„Ona odaje utisak jednog jasnog i jakog stava, pa može na nekim ljudima izgledati prestrogo. Mislim da je izuzetno bitno imati odgovarajuću frizuru za ovu boju kose.“ Ukoliko imate potrebu da se ofarbate u crno, Ward kaže da je najbolje eksperimentisati dok si mlad.

„Crna može odlično izgledati na mnogo različitih boja kože, od bledih lica u hladnim tonovima, do preplanulih i toplih boja kože.“ Dobro razmislite pre nego što se ofarbate u crno, jer oštećena kosa, naročito ona kovrdžava, neće uvek kvalitetno da primi na sebe tamnije nijanse.

BobCrnaKosaDugaCrnaKosa DugaCrnaKosaSaŠiškama

CrnaKovrdžavaKosaKratkaCrnaKosa

 

Crvena kosa:

Žene sa roza tenom bi trebalo da nose hladnije i svetlije tonove bakarne boje, a žene sa više žutim tenom (odnosno toplijom bojom tena) će bolje izgledati ukoliko se ofarbaju bojama rđe, ili nekim zemljanim tonovima crvene. Iako se tehnologija za proizvodnju preparata za negu i bojenje kose, a i kozmetike uopšte, razvila u poslednje vreme, crvene boje se u poređenju sa ostalim farbama najbrže ispiraju, ostavljajući kosu beživotnom i u neprivlačnim braon bojama. Iz ovog razloga, ako ste crvenokosa, obavezno nabavite dobar šampon za farbanu kosu i neki preparat za očuvanje boje.

SvetloBakarnaBojaBobCrvenaSaŠiškamaCrvenaŠarenaKosa

CrvenaKosaVatrenoCrvena

 

Odličnih fotki frizura, od koji su neke prikazane ovde, možete naći u galeriji sajta Bundy Bundy.