trajna_sminkaSavršena šminka celoga dana, svakoga dana! To bi mogao biti jedan od ciljeva mnogih žena. Neke žene žele savršeno lice čak i posle plivanja ili dugog dana na poslu. Dok senka za oči i rumenilo nekim čudom nestanu sa vašeg lica u toku jednog dana, trajnom šminkom se garantuje svež izgled i savršeno dekorisano lice u svakom trenutku. Posao kozmetičkih salona u kojima se nudi usluga trajne šminke (permanent makeup) i korekcije cveta u poslednje vreme, ali bi sve njihove potencijalne mušterije ipak trebalo da se informišu o par stvari, pre nego što se odluče da svome licu priušte ovakav tretman.

Ukoliko niste znali, trajna šminka je neka vrsta polutrajne tetovaže i radi se sitnim iglama i pigmentima koji mogu ostati pod vašom kožom godinama. Trajna šminka može da podeblja vaše pretanke ili preslabe obrve, pokrije ožiljke ili vašim usnama da nove konture sa kojima će one izgledati punije, deblje i pravilnije oblikovane. Pigmenti koji se koriste prilikom tretmana trajnom šminkom, testirani su prvobitno u laboratoriji da bi se izbegle eventualne alergijske reakcije koje mogu nastupiti.

Kao što i samo ime navodi, ovakva vrsta šminke se ne može skinuti ni sprati odmah posle nanošenja, pa su konsultacije sa stručnim licem više nego poželjne.
„Mušterije bi trebalo da se dobro upoznaju sa preporukama koje ima kozmetički studio u kome se radi tretman trajne šminke i da imaju temeljne konsultacije koje uključuju i detalje vezane za boje koje idu najbolje uz njihovu boju kože i pigmentacije,“ kaže Monika Ferdinand, član Nemačkog udruženja kozmetičara.

sminka-trajnaOsim toga, mušterije bi trebalo da znaju da li posle nanošenja trajne šminke imaju pravo na još jedan ovakav tretman, eventualnu korekciju, ukoliko nisu sasvim zadovoljni efektima prvog tretmana ili on iz nekih razloga nije uspeo.

Higijena u kozmetičkom salonu je takođe veoma važna. „Moraju se koristiti igle za jednokratnu upotrebu ili one moraju biti sterilisane,“ kaže Ferdinandova. Ukoliko higijena nije na zadovoljavajućem nivou, cela procedura može rezultovati bakterijskom infekcijom.  “Upotrebljava se neka vrsta lokalne anestezije da bi se umrtvio deo lica koji se tretira, ali za nju nije potrebno koristiti iglu”, kaže Marcus Schneider sa kozmetičkog instituta u Bad Arolsen u Nemačkoj. Anestetik koji se ovom prilikom koristi je u formi tečnosti ili kreme koja se nanosi na kožu. Na ovaj način, gornji sloj kože utrne i čini sam tretman mnogo bezbolnijim. Posle ovoga, odabrana boja se nanosi na kožu korišćenjem veoma fine četkice. „Tada se mušterija može definitivno odlučiti da li joj se dopada boja kojom će biti trajno našminkana,“ kaže Schneider. Tek tada se pristupa ubrizgavanju boje pod kožu i šminka postaje trajna.

„Iako postoji sistem kojim se iglom boja u kožu unosi samo do dubine od nekoliko desetina milimetra, kozmetičari bi trebalo da budu izuzetno iskusni i pažljivi. Mušterije koje uzimaju lekove protiv zgrušavanja krvi bi trebalo da budu posebo oprezne,” upozorava professor dermatologije Michael Landthaler sa kliničkog univerziteta u Regensburgu. „Ako, na primer, pacijent popije aspirin pre procedure, može se desiti da dođe do težeg krvarenja, jer ovaj lek proređuje krv.“

Trajna šminka može trajati čak i do 5 godina. Ona vremenom bledi, jer se koža konstantno obnavlja. Dužina vremenskog perioda trajanja ovakve šminke zavisi od više faktora, kao što su tip kože, boja koja se koristi i brzina kojom se koža pojednica obnavlja. Da biste se osigurali da vaša trajna šminka izgleda besprekorno u toku narednih 5 godina, trebalo bi da se pridržavate uputstva koje će vam dati kozmetičar posle tretmana.

“Odmah posle obavljenog tretmana trajnom šminkom, trebalo bi da izbegavate direktno izlaganje Suncu barem 2 nedelje, a kasnije bi trebalo koristiti što više preparata za zaštitu od Sunca kako bi se minimiziralo bledenje i promena boje,“ kaže Landthaler.

permanent-makeup

 

Oni koji žele da se podvrgnu tretmanu trajne šminke bi posebno trebalo da obrate pažnju ukoliko biraju neki kozmetički salon sa ekstremno niskim cenama ovih tretmana. Kvalitet opreme koja se koristi prilikom nanošenja trajne šminke je izuzetno važna, a pigmenti koji se koriste mogu lako postati nesigurni za vaše zdravlje ukoliko su odstajali nekoliko meseci.
Ovakva jedna procedura spada u sivu zonu između kozmetologije i medicine (kao neka medicinska tetovaža), i trenutno nije zakonski regulisana. Ukoliko aplikacija trajne šminke nije urađena kako treba, ona se može ukloniti jedino laserski i to od strane lekara. Mušterije koje žele da budu sasvim sigurne u to da nisu alergične ni na kakve sastojke pigmenata trajne šminke, trebaju obaviti odgovarajuće testove četiri nedelje pre same procedure, koristeći uzorak pigmenta iz odabranog salona.

Da bi vam bilo lakše, dajemo vam listu pitanja na koje treba da imate odgovor pre nego što se podvrgnete tretmanu trajne šminke:

– Kakav završeni kurs ima kozmetičar koji će vam obaviti tretman trajne šminke?
– Koji anestetik se koristi prilikom procedure?
– Mogu li se boje korektivno uklanjati posle procedure?
– Da li u cenu tretmana ulaze i eventualne popravke?
– Koliko dugo traju odabrane boje i da li se menjaju tokom vremena?
– Da li se koriste mineralni pigmenti koji nisu škodljivi telu?
– Da li kozmetičar koristi rukavice za jednokratnu upotrebu?
– Da li kozmetičar koristi igle za jednokratnu upotrebu ili sterilisane igle?