200548138-002Prema šminkerki iz kozmetičke kuće Nars Cosmetics, Jane Richardson, najvažnija stvar koju treba upamtiti je da se prilikom šminkanja prate prirodne linije senki na licu, a da se rumenilo nanosi na najprivlačnijim delovima lica, odnosno, na one delove lica koje želimo da istaknemo. Boja se nikada ne nanosi ispod jagodica na obrazima, nigde ispod gornje polovine lica, ni previše blizu nosu. Kako odabrati pravu boju rumenila za vaš tip tena možete videti u članku Saveti za nanošenje rumenila

Evo i saveta za nanošenje rumenila za tri osnovna tipa oblika lica.
KirstenDunstOkruglo lice – Ovakva lica, kakvo ima npr. glumica Kirsten Dunst, uglavnom su sitna, pa često može da se desi da izgledaju cela prekrivena rumenilom. Koristite lepezastu četkicu za rumenilo (poput ove na slici iznad). Ona je odlična za precizno nanošenje praha na manja lica. Nanesite rumenilo u obliku bumeranga čiji je jedan kraj ispod spoljašnje ivice oka, a centralni, najpuniji deo ispod unutrašnje ivice oka. Nastavite raspoređivanje rumenila sa ovom istom četkicom da biste dopunili oblik bumeranga.

Koristite punu okruglu četku za rumenilo da biste sve stopili, pri čemu treba da obratite pažnju da rumenilo ne nanesete ispod jagodica na obrazima i sa strane, dalje od završetka obrva.

Nanesite samo trunku rumenila na slepoočnice i na vrh brade da biste malo doprineli vizuelnom izduživanju lica.

GiseleBundchenAttendingCarnivalCavalcadeGIJ-Heaid7WlČetvrtasto lice – ovakvo lice ima, recimo model Gisele Bundchen. Ona imaju odlično definisane konture i mogu izgledati u nekim slučajevima i previše dramatično i grubo. Iako imaju fantastične jagodične kosti, kada je u pitanju nanošenje rumenila, potrebno je da se vode određenim pravilima kako bi naglasile svoje najbolje facijalne atribute.

Koristite malu četkicu za nanočenje pudera ili sunđerčić da biste tačkasto naneli rumenilo direktno na vrhove jagodica. Započinjući sa mesta ispod spoljašnje ivice zenica, povlačite poteze četkicom do spoljašnjih uglova oka. Nanesite svetliju nijansu rumenila ili veoma tanak sloj na jagodice sve do slepoočnica. Većom četkicom izjednačite boju, ne prelazeći liniju ispod vaših ušnih školjki.

Nanesite malo bronzera ili tamnije nijanse rumenila na spoljašnje uglove vilice da biste ublažili naglašenost četvrtastog oblika konture.

070607_rihanna2_400X400Ovalno lice – Ovalna lica, kakvo ima recimo Rihanna, veoma su zahvalna za doterivanje kada je u pitanju frizura i šminka, jer je sa njima nalakše eksperimentisati. Međutim, to što je vaše lice poprilično adaptivno, ne znači da biste mogli da po inerciji pratite baš sve savete za šminkanje. Da biste postigli najbolje rezultate pročitajte nekoliko sledećih saveta.

Započnite sa četkicom srednje veličine ili sunđerčićem za puder. Napravite rumenilom kružiće na najvišem delu vaše jagodične kosti, na onom delu koji je najudaljeniji od vašeg lica kada se najmejete. Koristite istu četkicu srednje veličine da rasporedite laganiji nanos rumenila sve do slepoočnica i malo do linije kose. Sve dooobro stopite većom četkom.

Samo ovlaš nanesite rumenilo na centralni deo brade da doprinesete definiciji i vizuelno naglasite vaš pravilan oblik lica.

I za kraj, evo nekoliko sličica koje vam mogu pomoći prilikom nanošenja rumenila. Na svakoj od njih je prikazano na kom delu lica se nanosi najveća koncentracija boje za odgovarajući vizuelni efekat.

1.za lifting 2. za oštrije ivice 3. za izduživanje

blush_lift blush_sharpen blush_slim

4.za ublažavanje oštrih ivica 5. za vizuelno proširivanje lica

blush_soften blush_widen