5E377C8CE3DE58F38C21F5C543CDF5Odma da vam kažemo – nismo mi ovo izmislile! Na više mesta na internetu smo čitale razne priče o stvarima koje ljudi najčešće rade, nesvesni koliko to šteti njihovoj kosi. Od svih ponuđenih saveta, nekako nam se ovo „prljavo tuce“ (dirty dozen) učinilo najlogičnije i najobuhvatnije od svih najpopularnijih upozorenja za izbegavanje oštećenja kose i za njen najbolji izgled.

Pročitajte sledeće najčešće greške, pa ako radite bar polovinu ovih stvari, da znate zašto vam je kosa loša.

 

 

1. Perete kosu svaki dan (ili češće?!)

Najčešće greške u nezi kose 1Iako nismo zagovornici onog grunge look stila iz devedesetih, mislmo da ne bi bilo loše da ostavite vašu kosu na miru bar jedan dan. Ne morate je baš svakodnevno prati, fenirati i oblikovati. Ovo se naročito odnosi na one koji boje svoju kosu, jer će oni izbegavanjem šamponiranja s vremena na vreme produžiti život svojoj boji kose i uspeti duže da zadrže puniju i lepšu nijansu. Ovo je zbog sulfata koji ulaze u sastav svakog šampona, a od kojih boja bledi. Osim za osobe sa izuzetno masnom kosom, za sve važi da se svakodnevnim pranjem kose može sprati prirodna masnoća i time učiniti da kosa postane suvlja, krhkija i podložnija oštećenjima. Pokušajte da perete kosu najčešće jedanput u dva dana, a ukoliko vam se koren posle dva dana učini masnijim, poprskajte ga suvim šamponom ili nekim puderom za kosu (može i sa malo talka) i dobro očetkajte.

 

2. Ne skraćujete krajeve redovno

 

Ukoliko pokušavate da pustite kosu da vam izraste i prestane da bude u obliku koji imate tog momenta, ili samo jako želite za desetak santimetara dužu kosu, možete se naći u iskušenju da izbegnete posetu frizeru i skraćivanje krajeva kose i do nekoliko meseci. Ovim zapravo uopšte ne pomažete vašoj kosi. Ne samo da ćete imati mnooogo rascvetalih krajeva, pa ćete morati da izgubite i tih nekoliko teško stečenih centimetara, nego ćete izgledati i užesno neuredno i zaraslo. (Poput nekog muškog primerka buntovnog tinejdžerskog starosnog doba.) Vaša frizura može izgledati odlično tokom svake faze prilikom puštanja kose ili šiški ako redovno posećujete frizera zbog oblikovanja. Kosa će tako izgledati punije, zdravije i urednije.

3. Koristite previše regeneratora

Ima smisla ako kažemo da će vaša kosa postati teža i slepljenija ako stavite previše regeneratora posle pranja, međutim, čak i suva i iskrzana kosa možda ne zahteva toliko balsama koliko vi mislite da treba. Ukoliko rutinski nanosite više balsama za kosu svaki put, na površini dlake se može nakupiti ostataka regeneratora, i na taj način učiniti da vam ona izgleda slepljeno i beživotno. Pokušajte sa najlakšom formulom koja može razmrsiti vašu kosu. Jedno nanošenje i ispiranje posle raspravljanja prstima, sasvim je dovoljno za normalnu do tanku vlas. S vremena na vreme treba koristiti neki bogatiji tretman, kao što je pakovanje ili buter za kosu. Ne zaboravite da regenerator za kosu nanosite najviše na krajeve, a da preskočite delove najbliže temenu.

4. Često gorite kosu

Možeclean_a_curling_iron se desiti da svaki dan na nekoliko minuta koristite fen za kosu, a možda je i posle toga još malo dogorite nekim figarom za uvijanje kose ili peglom. Ako je ovo slučaj kod vas – nije ni čudo što vam kosa izgleda pomalo, hmmm… Sprženo? Moguće je da ste u ovom slučaju bukvalno spalili vašu kosu. Da biste je u buduće zaštitili, koristite neki proizvod za zaštitu prilikom izlaganja kose visokim temperaturama. Ovi proizvodi zatvaraju kutikulu (one ljuspice koje vidite na uvećanoj slici dlake na reklamama), pa tako čine da je vlas zaštićenija prilikom zagrevanja. Odbacite sve one četke sa metalnim osnovama i iglicama. One se dodatno zagrevaju i mogu posebno uništiti nežnije pramenove.

5. Radite protiv vaše prirodne teksture

Ako idete “uz dlaku” majci prirodi – znajte da se to nikad ne završava najbolje. Nema ništa loše u ispravljanju kovrdžave ili kovrdžanju ravne kose. To, na kraju krajeva, svako bar jedanput poželi – da ima ono što nije dobio prirodnim putem. Međutim, može se desiti da ovako potrošite brdo para, vremena i energije, samo da biste postigli frizuru kakvu želite, a na kraju ostanete nezadovoljni i isfrustrirani. Dovoljno je samo da se sutradan vlažnost u vazduhu poveća do određenog postotka, pa da se vaša frizura magično vrati u prvobitno stanje.

RedKenProducts_Full

6. Ne odabirate odgovarajuće proizvode za vaš tip kose

Baš kao i što birate hidratantnu kremu ili deo šminke prema vašem tipu kože, tako treba da odaberete i preparate za kosu da biste od nje izvukli maksimum. Ako na vašu tanku vlas nanesete neki ekstra jak učvršćivač, tešku kremu za stilizovanje ili proizvod sa slilikonom, kosa će vam izgledati mlitavo i slepljeno. Ako na kovrdžavu, gustu i oštru kosu nanesete samo malo učvršćivača ili gela u spreju, nećete uspeti da se izborite sa naelektrisanom kosom, niti ukrotiti dlačice na duži period (ceo dan). Za najbolje rezultate potražite liniju proizvoda za vaš tip kose i kože glave.

7. Mislite da je više uvek i bolje

Čak iako dobro odaberete proizvode za vašu kosu, može se desiti da ne pogodite pravu količinu. Sa premalo preparata nećete uspeti da dobijete efekat kakav je u nameni tog proizvoda (premalo preparata za glačanje kose neće ispraviti sve sitne dlačice na površini po svim vremenskim uslovima). Sa druge strane, previše proizvoda u kosi može otežati oblikovanje umesto da ga olakša. Mnogo preparata za učvršćivanje i oblikovanje se može osušiti i stvrdnuti kosu, pa nećete moći ni da je očešljate. Ukoliko uspete da je očešljate, preparat se može sasušen oguliti sa vaše kose, što će izgledati kao da imate perut. Serumi bazirani na silikonskim jedinjenjima mogu zamastiti kosu, pa je prilikom upotrebe preporučljivo da nanesete minimalnu količinu. Razmažite preparat po dlanovima, pa rasporedite po krajevima kose. Uvek možete dodati još, ukoliko je potrebno. Za gel ili kremu za učvršćivanje, količina koja bi bila sasvim dovoljna je ona u veličini površine novčića. Sa penom za kosu je dovoljno učvršćivanje ako koristite jednu punu šaku.

8. Skupljate kosu bilo kakvom elastičnom gumicom

Pre nego što uzmete gumicu za kosu da je njome pokupite i podignete, pogledajte malo bolje od kakvog je materijala. Ukoliko nije sasvim obavijena, idealno presvučena celom dužinom, bez metalnih delova, postoji rizik da ćete njome oštetiti kosu. Nepokrivena guma, kao što je ona čuvena “gumica sa tegle”, presaviće gubo vašu kosu, izlomiti je, ili možda čak i iščupati nekoliko dlaka iz korena prilikom skidanja. Najbolje bi bilo da koristite meku i skroz presvučenu gumu, labavije zategnutu iza vrata.

9. Držite se jednog istog stila

15978

Uzmite i pogledajte neku vašu sliku od pre 5-10 godina. Zatim, se pogledajte u ogledalu. Ako imate isti stil frizure – vreme je za promenu (tzv. update). To ne mora da znači da morate totalno promeniti sve u vezi vaše frizure, naprotiv. Par izmena će biti savim dovoljno. Promena dužine, malo dodatnih slojeva, drugačije šiške ili blaga promena boje, biće sasvim dovoljni da vas iščupaju iz kolotečine i dosadne staromodne frizure. Neki put se možete iznenaditi koliko možete izgledati mlađe sa manjom promenom frizure koja vam je nekad odlično pristajala.

10. Previše se češljate

combing-straight-hairPostoji jedan stari savet koji kaže da je potrebno 100 puta provući četku kroz svaki pramen. Međutim, ovo definitivno nije recept za zdravo održavanje kose. Češljanje jednom ili dva puta na dan može delovati stimulativno na kožu glave i uticati na ravnomernije raspoređivanje prirodne masnoće po celoj dužini kose. Preteranim češljanjem možete oštetiti kosu i učiniti je lomljivijom. Češljanje mokre kose uopšte nije preporučljivo, jer je mokra kosa još nežnija i više sklona oštećenjima. Ako želite da razmrsite kosu posle pranja, koristite češljeve sa ređe raspoređenim zupcima.

11. Zanemarujete zdravlje kože glave

Folikule u koži glave su mesta u kojima nastaje svaka dlaka. Ako ova mesta nisu u dobrom stanju, neće ni moći da proizvedu zdravu, gustu i jaku kosu. Iako postoji puno proizvoda na tržištu kojima se obećava zdravija koža glave njihovom upotrebom, često je dovoljno pružiti sebi samo malo dodatne masaže prstima prilikom pranja. Jedino što još možete popraviti prilikom vašeg rutinskog pranja je da uvek budete sigurni da ste preparate dobro isprali sa kože glave kako ne bi došlo do začepljenja folikula i nastanka bubuljičice i iritacije.

12. Čupkate sede dlake

4FA7A554F9C549352D2B7D19B942Nije tačno ono što kažu da će na mesto iščupkane sede dlake izrasti 3 nove. Ipak, ovom metodom ih se sigurno nećete rešiti. Iščupana seda dlaka će narasti opet, biće kraća od ostalih i štrčaće mnogo primetnije. Kada već dođe do te mere da morate čupkati po nekoliko sedih na dan, mnogo je bolje da odete u parfimeriju i odaberete naku finu, sjajnu i bogatu farbu za kosu. Izgledaćete mnogo mlađe i privlačnije. Potražite neku za koju vam je neko od prijatelja potvrdio da prekriva sede i vodite računa o izrastku.