bunches-of-lipsPronalaženje pravog ruža za usne za neke može biti velik problem. Za Kremašicu je to samo još jedan interesantan izazov. Iako do sada nisam marila mnogo za boje koje mažem na svoje usne, nego sam jednostavno kupovala svaku mazalicu koja mi se na prvi pogled dopadne, čeprkajući po internetu, videla sam da zapravo i tu postoje neka pisana pravila kojima se možete voditi. Interesantno…

Istina je – imam gomilu karmina koje jednostavno nikada nisam potrošila! Nekako, nikada se nisu slagali sa ostatkom šminke ili nijansom moje svetle kože. Zato, sakupila sam za vas nekoliko jednostavnijih odrednica kojima se možete voditi kada sledeći put budete birali boju i teksturu pomoću kojih ćete ulepšavati vaše usne.

  • Svetlije boje će vaše usne učiniti punijim, dok će taminiji ruževi vizelno istanjiti vaše usne.

dark_lips

  • Gledajte da se boja vaših usana nekako slaže sa bojom noktiju. Jest ovo staro pravilo, ali definitivno ima smisla. Ovo je OLD SCHOOL pravilo koje još uvek šljaka kod iskusnijih kremašica.
lipstick_1
  • Boja koju ste namazali vam se čini previše izražena i upadljiva za vaš ukus ili priliku za koju se spremate? Preko nanetog karmina premažite tanji sloj svetlije bež boje ili malo kremastog korektora.
Soft_Subtle_Large
  • Imate utisak da boji na vašim usnama treba malo ulepšavanja i da nije baš dala svoj maksimum? Dodajte samo jedan tanak sloj svetlo pink boje preko ili dodajte samo malo obojenog sjaja na sredini usana i dobro razmažite. Izgledaće svežije i mekše.
lips_2
  • Evo jednog saveta od toliko spominjane šminkerke Bobbi Brown: savršena boja za vaše usne je ona koja na vama izgleda odlično čak i kada ne nosite ništa drugo od šminke. Po nekoj definiciji, najverovatnije je da će to biti neka neutralna boja u nijansi vaše prirodne boje usana – od braonkasto roza, sasvim neutralne, bež roza ili prljavo roza/smeđa za one sa tamnijim tenom.
lips_colors
  • Čuveni savet na koji ćete naići u svakom časopisu/beauty blogu: mešajte boje! Od vaše kolekcije ruževa za usne možete napraviti beskonačan broj različitih nijansi. Neograničen izbor boja za šminkanje – san svake kremašice. Ja lično preferiram da prvo zamažem usne tečnom podlogom dok je mažem po licu, pa da zatim štapićem sjaja za usne razmažem neku srednje tamnu nijansu roza boje i sve stopim.
lipstick_heart
  • Svetloputim devojkama sjajno stoje sve boje sa pink palete, breskvaste, bež boje i boje meda. Srednje svetloj puti najbolje pristaju karamel boje, kajsija, breskva i prljavo roza boje. Devojkama sa tamnijim tenom bi u nekom opštem slulčaju najbolje stajale crvene, boje bobičastog voća, karamel braon (to vam je ona što joj uvek daju ime TOFFEE mmmmm) ili mahagoni boje.
ttt2
  • Važno je i da znate da li je vaša boja kože hladnija, odnosno na bazi roza, ili je topliijeg tona, odnosno više žućkasta. One sa hladnijim tonom bi pre trebale odabrati roza crvenkaste (jagoda) ili ljubičaste boje, i to pre one mat, sjajne, ali zagasite boje. One sa toplijim tonom tena bi trebale odabrati više narandžaste i cigla crvene boje, najbolje u formi sjaja ili sedefaste. Na slici ispod imate prikazane grupe hladnih boja levo i toplih desno.
6a00e54fb870938833010536dfcf6f970c
  • Želite da nosite sasvim prirodnu boju, a da ne izgledate previše bledo, jednostavno i isprano? Onda morate imati sa sobom neki dugotrajniji sjaj. Redovno obnavljajte i osvežavajte usne sjajem kako vaš makeup ne bi izgledao beživotno. Možete pred izlazak upotrebiti bilo koji ruž sa reči NUDE u nazivu boje, a kasnije samo popravljati sjajem sa malo roza pigmenta.
nude_lips_2008

 

Zašto ruž na usnama ne izgleda u onoj boji koju vidimo kada ga otvorimo? Nikada nećete napraviti pogrešan izbor boje koju vidite u ambalaži, jer je to ona koju ste želeli pri kupovini, međutim, kada se namaže na usne, boja će pokazati svoje pravo lice. Razlika je u nijansama, ali ta nijansa, podton takoreći, često može učiniti da boja deluje sasvim drugačije. Kako da prepoznate pravu nijansu vašeg ruža za usne. Uzmite parče belog papira ili papirne maramice. Razmrljajte malo ruža za usne po njemu. Dobro pogledajte. Koje još boje po rubovima fleke vidite osim osnovne boje ruža? Može se desiti da ste videli:

Kremašica o izboru ruža za usne 11. Crvenu/Roze: One čine ukupnu boju ruža toplijom, ali i agresivnijom i tamnijom. Njome možete privući pažnju na neke delove lica koji su trenutno crvenkasti ili rumeniji, pa zato pazite. Crvene nozdrve od prehlade i brisanja – zaobiđite karmine sa crvenim i roza nijansama u sebi.
2. Žutu/Narandžastu: Čini da boja ruža izgleda toplije i mekše. Sjajan izbor za one sa toplijim nijansama tena. Ukoliko ste izrazito bledi, ovi podtonovi u vašem karminu mogu istaći plavičaste ili zelenkaste nijanse na boji kože vašeg lica. Sigurnije je nositi one ruževe koji više “vuku” na žućkasto, umesto narandžastijih. Naranžasta nijansa u ružu za usne može da vašu kožu učini naizgled sivkastom i nezdravom.
3. Sivo/Plavu: Ove nijanse u karminu doprinose dramatičnosti boje i potamnjuju je. Najbolje bi bilo da ovakve karmine izbegavate, naročito ako imate više od 20 godina. Ovakvi ruževi će definitivno bolje stajati osobama sa hladnijim tonom u boji kože.
4. Srebrnasto/Sivu: Ovim bojama se dodaje svetlucavi sjaj, mekoća i svetlost. Lako ih možete uočiti kod onih letnjih varijanti ruževa za usne koji su bili toliko popularni. Pazite jedino da ove nijanse ne “odvuku” boju previše na sivo/plavu varijantu, jer tada možete nehotice istaći podočnjake.
5. Zelenu: Šta?! ZELENA? Da, može da se desi… Ove neke modernije varijante karmina ih imaju u sebi, a često su uparene sa žućkastim nijansama u jednoj boji ruža za usne. Sa ovakvim karminom možete izgledati sasvim cool i moderno, ali će vam se isto tako činiti da vam treba malo dodatne boje na licu. Kod svih onih fotografija na kojima je trend šminkanja korišćenje mnoooogo rumenila, pogledajte samo kakav je ruž na usnama modela. Sve će vam biti jasno – hladne, a često i zelenkaste nijanse.

I za kraj, ukoliko niste upamtili ništa od ovog teksta i smorio vas je, evo jednog prigodnog korisnog sažetka:

Generalno pravilo za odabir boje karmina – kakve god da vam je boje koža lica, a imate na njemu neku od boja koju biste da sakrijete (npr. podočnjaci, crvenilo,…) pokušajte da tu boju potpuno izbacite iz boje karmina koji ćete namazati. Kopiranjem neželjene boje sa lica u nekoj od nijansi vašeg ruža, izgledaće kao da nosite crvenu haljinu na telo sa opekotinama od sunca – veoma neprijatno.