082708_stone2_400x400-300x300Bliži se Nova Godina i sve kremašice polako hvata praznična euforija doterivanja. Neke se možda već i pripremaju, makar i samo psihički, da u toku slavlja dočekaju narednu godinu u punom sjaju. Mi ćemo pokušati da pomognemo koliko možemo. Ako želite da nešto promenite, kao svaka prava žena, počnite od frizure. I Kremašica će da startuje u istom maniru, pa zato dajemo predlog za jednu svečanu, ali ne previše uštogljenu frizuru u vidu tutorijala. Meni se ne čini suviše komplikovano, a ni zahtevno u smislu spretnosti, oruđa i materijala. Ovaj savet dolazi iz Njujorka od stiliskinje frizura poznatih ličnosti – Andree Piccolo.

Ako imate dužu kosu, električni uvijač (tj. figaro za kosu) ili viklere i par ukosnica, svakako probajte.

Start: Operite kosu uz korišćenje regeneratora, a poželjno je (ali ne i neophodno) i da stavite neki proizvod za zaštitu koe od izlaganja visokim temperaturama. Očešljate kosu deleći je razdeljkom po liniji koju prirodno pravi vaša kosa kada je zabacite.

Picture-1-750-300x224

Faza 2: Dalje, razdelite kosu na delove, kojih treba da bude od 6 do 8, u zavisnosti od toga koliko imate kose. Potrudite se da delovi budu što približnije veličine. Zakačite ove delove kose nekim većim šnalama. Ovaj korak je veoma bitan ukoliko sami sebi pravite frizuru.

Picture-2-750-224x300

Faza 3: Koristeći što deblji uvijač kose, uvijte svaki od delova tako što ćete započeti od napred, tj. od pramenova oko lica, sve do onih na potiljku. Pramenove uvijajte ka spolja, i to malo iskošene, tako da kose bude usmerena od lica ka zadnjem delu glave. Svaki deo kose držite 5-10 sekundi navijen na električni figaro, u zavisnosti od toga koliko kose ima u svakom pramenu. Ako vam je kosa gusta, držite celih 10 sekundi. Ne brinite ukoliko vam lokne nisu jako uvijene, jer za ovu frizuru i nije potrebno imate strogo definisane i okrugle lokne.

Picture-3-750-300x224

Faza 4: Posle uvijanja kose, prođite lagano prstima kroz kosu. Nežno razdvojite lokne rukama, ne četkom.

Picture-4-750-300x224

Faza 5: Sada je potrebno da napravite jako labav konjski repić od vaše uvijene kose na potiljku. Prednji i gornji deo kose zakačite lagano na vrh glave. Pogledajte kako to izgleda na slici ispod. Zatim, uzmite češalj sa što ređim zupcima i raščešljajte rep.

Picture-5-750-300x224

Picture-6-750-300x224

Faza 6: Uhvatite krajeve konjskog repa i zavijte ga, pa pričvrstite na njegov gornji deo. Trebalo bi sve da bude relativno labavo i lagano. Možete koristiti obične crne ukosnice da biste ovo izveli. Dalje, spustite gornji deo kose, pa i njega pričvrstite za gornji deo konjskog repa. Dok ovo radite, uzimajte pramen po pramen i usmeravajući ih u stranu, kačite ukosnicama iznad repića.

Picture-7-750-300x224

Picture-8-750-300x224

Finalni proizvod:

Picture-9-750-300x224

Picture-10-750-300x224

Ono što je dobro kod ove frizure, osim što izgleda sjajno, to je da će kosa izgledati super i ako kasnije skinete sve ukosnice. Imaćete frizuru i za dan posle. Naravno, možete praviti razne varijacije na temu koristeći ukrase za kosu ili ostavljajući neke pramenove da slobodno padaju.

Savet plus: Da biste znali da je vaš električni uvijač kose (ili pegla za kosu) prave temperature za uvijanje (ispravljanje) kose, uzmite parče papirne maramice i poprskajte je malo vodom. Dovoljno je da bude vlažna, a ne skroz mokra. Uhvatite navlaženu maramicu uvijačem za kosu, stisnite i sačekajte 10-ak sekundi. Ako je maramica nakon toga suva i čista, temeperatura je prava. Ako je maramica i dalje vlažna, ostavite uvijač da se greje još malo. Ako vidite isparenja ili da je maramica požutela, isključite uvijač iz struje i sačekate da se malo ohladi, da ne biste sasvim spržili kosu.