devojka sa saksijama

Žene su svakodnevno izložene uticaju 175 različitih hemikalija upotrebljavajući proizvode za ulepšavanje. Okrenuti se organskim preparatima za negu lepote ne mora uvek da znači i smanjivanje efekata kozmetičkih proizvoda. Na tržištu je nova knjiga “ The Little Green Book of Beauty “ koju je napisala Sarah Callard, sa 250 saveta za ekološki stil života iliti popularno nazvano ECO lifestyle, koja pokazuje koliko je jednostavno imati i održati prelepu kožu, kosu i nokte, dok ujedno nešto činite i za zaštitu naše plave planete. Evo nekih od saveta:

OPAMETITE SE

Veći na ljudi misli da su sastojci kozmetičkih proizvoda testirani pre plasiranja proizvoda na tržište, ali nije uvek tako. Na primer, u SAD ne postoji zakon koji zahteva ovakve probe. Današnji kozmetički proizvodi još uvek sadrže sastojke kao što su živa, olovo i placente životinja.

NE OSTAJE SVE SAMO U KOŽI

Dobro razmislite koje proizvode utrljavate u kožu i ne ispirate. Neka od ulja mogu prodreti kroz površinske slojeve kože i koriste se da bi preneli dublje neke aktivne sastojke.

MIRISNE NOTE

Budite obazrivi ako se na listi sastojaka kozmetičkog proizvoda nalazi reč ‘fragrance’ ili ‘parfume’. Nema propisanog zakona kojim se ograničava količina i kombinacija hemikalija koje se koriste za parfimisanje kozmetike za svakodnevnu upotrebu.

IZBEGAVAJTE MOŠUS ZBOG SIROTIH JELENA

Mnogi od parfema sadrže substance kao što su mošus ili cibet. Mošus se dobija iz žlezda muškog primerka mošusnog jelena koji se već dugo lovi i preti mu istrebljenje. Cibet je sekret Cibet mačaka, a postoje sumnje da se one gaje i podležu mučenju da bi se kod njih pojačalo lučenje ovog sekreta. Radije potražite organske proizvode ili biljne proizvode domaće radinosti.

BUDITE OBAZRIVI SA ULJIMA

Isplati se biti obazriv prilikom korišćenja esencijalnih ulja, kao što su ulje čajavca, eukaliptusa i ulja na bazi citrusnog voća. Ona mogu često biti uzročnik alergijskih reakcija, naročito kod osetljivijih osoba.

MARIHUANA ZA LEPOTU

Ulje Marihuane je idealan sastojak za veliki broj proizvoda za negu kože jer je bogato omega 3 i omega 6 uljima u idealnom balansu. Ono se direktno upija u kožu, hrani je i vlaži. Osim toga, za njeno uzgajanje nije potrebno koristiti pesticide i veštačka đubriva jer se lako održava.

TOLIKO DOBRO DA SE MOŽE POJESTI

Najnoviji trend u svetu je pravljenje kozmetike od voća, žitarica i povrća. Britanska kozmetička kompanija NOe (Natural Organi edible) i američka firma Be Fine Food Skincare, su samo jedni od primera ovog trenda. Njihovi proizvodi su prirodni i bez prezervativa.

POTRAŽITE ZEKU KOJI SKAKUĆE

Proizvodi koji na sebi imaju znak zečića u skoku, označavaju da je on odobren od strane međunarondog Standarda za Humanu Kozmetiku (www.eceae.org) i garantuje da taj proizvod, ili bilo koji od njegovih sastojaka, nije bio testiran na životinjama. Za zainteresovane, tu je leapingbunny.org.

IZBEGAVAJTE PROIZVODE SA PALMINIM ULJEM

Po saopštenju udruženja World Wildlife Fund (WWF), neetičko iskorišćavanje palminog ulja za kozmetičke, pa i neke druge proizvode, ostavlja ogromne posledice na našu životnu sredinu, ugrožene vrste i čitave populacije biljaka i životinja širom sveta.

POBEDITE CELULIT ŽALFIJOM

Žalfija je poznata po svojim anti-celulit dejstvima, pa pokušajte da unesete što više svežih biljaka u vašu ishranu. Ona pomaže tako što poporavlja probavu i razlaže naslage salca.

OPUSTITE SE I PREPORODITE SOLIMA ZA KUPANJE

Izmenite vašu rutinu kupanja tako što ćete upotrebit okrepljujuće soli za kupanje, kao što su epsemske soli, umesto pena za kupanje i kupki sa sintetičkim mirisima i bojama. Epsemska so ne samo što opušta mišiće i izvlači toksine, nego i relaksira nervni sistem, smanjuje otoke, a uz to je i prirodni omekšivač i prirodni piling.

Iz knjige saveta – The Little Green Book of Beauty (250 Tips for an ECO Lifestyle), Sarah Callard