akneSve smo mi bile upozoravane tokom našeg adolescentskog perioda na opasnosti koje vrebaju kada istisnemo bubuljicu na svome licu (zastrašujuće! infekcija! iritacija!) Istina je da mi i dalje to radimo, bez obzira na sve. Ako već odlučite da iscedite bubuljicu, bilo bi dobro da znate pravi način da to uradite. Kao prvo, morate znati koje bubuljice je ok cediti, a od kojih treba sklanjati vaše male svrbljive šape. Opšte pravilo je da treba cediti samo bubuljičice koje imaju izrazito bele vrhove. Ova vrsta bubuljica je veoma česta u slučajevima kože sa manjim do promenljivim aknama. Nikada ne pokušavajte da iscedite nešto što nije bele boje, bez obzira koliko to bilo bolno, crveno ili ispupčeno. Ništa neće izaći, a bol i iritacija će samo biti jači.

Spremni ste da počnete? Čitajte dalje objašnjenje u 5 koraka.

  • KORAK 1: Pre nego što počnete sa napadom na bubuljice, postarajte se da su vam lice i ruke čiste i da je na licu urađen neki piling. Mislila sam da se ovo podrazumeva, dok mi jedna prijateljica nije rekla da je dobila iritaciju kože kada je cedila bubuljicu u wc-u voza. Bljak

 

  • KORAK 2: Koristite tople obloge neke vrste (posle tuširanja, dok vam je koža naparena, ili peškirić natopljen toplom vodom), izložite kožu toploti i pritisku najmanje minut. Ovo pomaže da se koža oko bubuljice omekša i time olakša izbacivanje.

 

  • KORAK 3: Neki koriste štapiće za uši, ili čak igle, za ceđenje. Teško je zahvatiti kožu koristeći  štapiće, a posao sa iglama treba ostaviti nekome ko ima diplomu medicinskog radnika. Ja lično preferiram prste obavijene toalet papirom. Time sam proces  ostaje sterilan i tako je lakše držati kožu koja okružuje bubuljicu.

 

  • KORAK 4: Vreme je za ceđenje! Prva najvažnija stvar je da uvek imate na umu da želite da sadžaj bubuljice istisnete na gore. Ako ne zahvatite ispod bubuljice, rizikujete da ona pukne ispod kože što bi vam izazvalo dalju infekciju (a moguće i bolnu cistu). Obuhvatite vašu bubuljicu sa obe strane i  nežno pritisnite vašim vrhovima prstiju, ne noktima. Ukoliko je bubuljica zrela, biće dovoljan samo taj nežan pritisak. Ako primetite da se suviše jako štipate, a da ništa ne izlazi – bubuljica jednostavno nije zrela. Ostavite je i pokušajte ponovo sutra. Ako je bubuljica izašla možete je stisnuti još jednom ili dvaput da bi sve izašlo (to je sve!) Kada počne da izlazi prozirna tečnost ili manja količina krvi, vreme je da stanete.

 

  • KORAK 5: Nakon što ste završili sa istiskivanjem, pažljivo očistite predeo oko bubuljice sa tonerom ili tuferom koji sadrži alkohol. Ne nanosite šminku dok je ona još uvek otvorena i rosi. (Ovo je u osnovi identično sa sipanjem prljavštine u otvorenu poru.) Iz ovog razloga, najbolje je da ceđenje ostavite za veče, a ne za jutro pre odlaska na posao. Ja preferiram da ostavim bubuljicu da se malo osuši i zatim nanesem na lice neki antibiotički tonik da bi uklonili mogućnost bakterijske infekcije. Neki ljudi preferiraju da koriste ciljani tretman protiv akni. U svakom slučaju izbegavajte bilo koji proizvod koji zapušava pore, uključujući hidratante, podloge i slično, dogod se bubuljica sasvim ne osuši.