stvarcice iz nesesera

Vreme je za veliko spremanje, ali ono ne mora biti toliko strašno koliko zvuči. Kako znati šta sve treba baciti, a šta zadržati? Modni trendovi, pa tako i trendovi u šminci i kozmetici, menjaju se sa sezonom. Jillian Villafanem, jedna od poznatih šminkera, koji se danas popularno nazivaju “mejkap artisti’’, kaže: “Žene bi trebalo da na svoje kolekcije šminke gledaju kao na svoje ormane sa odećom.” Ovo bi značilo da svaka žena treba da ima neke svoje osnovne, bezvremene stvari – kao što je npr. mala crna haljina, odlična kožna torba i slične stvari koje zadržava uz sebe iz sezone u sezonu. Isto je i sa šminkom.

Drage kremašice – uvek bi trebalo imati nešto od ovih osnovnih stvari u vašem neseseru:

 • Crni ili braon ajlajner
 • Crveni karmin
 • Sjaj za usne u nekoj neutralnoj boji
 • Maskaru
 • Neko blago rumenilo
 • Kvalitetan bronzer
 • Lagani tečni puder za prekrivanje

A šta je sa ostalim stvarima? Isto kao i kod odeće, ako nešto niste nosili duže od godinu dana, trebalo bi da ga se rešite.

Šta i kada baciti?

Smena modnih trendova nije jedini razlog da se rešite svoje stare kozmetike. Postoje oni praktični, a i oni zdravstveni razlozi za sređivanje vašeg nesesera.

Odmah bacite one proizvode koje imate već godinama, čak i one od kojih vam je teško da se razdvojite. Stara šminka koja se isušila, koja se zgrušala i ona razvodnjenu (koja inače ne bi trebala biti takva) vam može izazvati neku gadnu infekciju ili jednostavno dobro staro, ali nepotrebno crvenilo oka.

Rešite se i starih aplikatora za nanošenje šminke, sunđerčića, a dobro pregledajte i vaše četke i četkice. One ne bi trebalo da su prljave, ućebane, izanđale i olinjale. Pomenutih se ratosiljajte – odma’!

Evo još nekih saveta pomenute šminkerke, kojih možete, ali i ne morate da se pridržavate:

 1. Maskaru treba baciti posle tri meseca (tako kaže teta Džilijan, keve mi! Mada, mislim da malo preterjuje). Ne bi je trebalo deliti ni sa kim – bez izuzetaka!
 2. Podloge, ruževi za usne i puderi imaju životni vek do godinu dana.
 3. Da bi se izbegle infekcije i razmnožavanje bakterija, sunđerčiće i četkice koje dobijate u pakovanju rumenila i pudera ne bi trebalo držati u originalnoj kutijici, jer tako dolaze u dodir sa proizvodom koji nanosite na lice.
 4. Sunđere bi trebalo prati nekim blagim sredstvom za čišćenje posle svake upotrebe. (Ma da! Da sedim da čekam da mi se suše aplikatori, pa sto godina da mi traje sprmanje za izlazak. Na mokrim sunđerima se više skupljaju bakterije.) Kada se osuše, staviite ih u odvojenu kutijicu.
 5. Olovke za oči i usne zarežite i poprskajte alkoholom. (Džilijan kaže da ih i poprskate 99% alkoholom, ali mislim da je ovo totalna budalaština, jer toga kod nas nema ni u apoteci. A nema ga sa dobrim razlogom! Kome to treba? Kao, nije dovoljno da bude 70%… Svašta!).
 6. Kupujte jeftinije senke za oči i karmine, manje poznatih marki. (Pošto ćete ih i onako baciti uskoro: )