SunčanjeSvi ste čuli da korišćenjem dnevnih krema za sunčanje i proizvoda sa SPF (sun protection factor) štitimo kožu od prevremenog starenja, izbegavamo oštećenje kože i rak. Ipak, neophodno je napomenuti da nisu sve kreme kreirane na isti način. Većina krema blokira samo duge UVB zrake, a ne blokira još duže UVA zrake.

Poznati sastojci koji absorbuju i UVA i UVB zrake su avobenzone i octyl methoxycinnamate i kreme koje ih sadrže nazivaju se hemijski zasnovani blokatori za sunce, dok sastojci kao što su titanijum dioksid i zink oksid spadaju u fizičke blokatore UV zraka.

Ono što je usvari bitno da zapamtite je da ako na kozmetičkom proizvodu piše SPF zaštita, to znači da proizvod najčešće štiti samo od UVB zraka, ali ne štiti od UVA zraka koji su štetniji. Kada birate kremu za sunčanje za more, birajte proizvod na kojem piše da je u pitanju zaštita širokog spektra, na engleskom „broad spectrum“ ili one na kojima piše „UVA protection“. Za lice, vrat, i dekolte koristite skuplje kreme za sunčanje a za ostatak tela možete koristiti i one prosečne cene.

Ono što je možda još bitnije kod zaštite od sunca je pravilno nanošenje, pogotovo ako ste na letovanju gde imate nameru da se zdravo pocrnite.

  • Nanosite preparat na kožu 15 do 30 minuta pre izlaganja suncu
  • Nanosite ga na čistu i suvu kožu i samo malo utrljajte ne štedeći na količini.
  • Možete naneti još jedan sloj onog momenta kada izađete na sunce, da bi imali svuda ravnomeran nanos.
  • Na svaka dva sata i češće, poželjno je da nanesete novi sloj kreme (losiona), pogotovo ako ste se oznojali, kupali ili brisali peškirom.
  • Preparae za zaštitu od sunca nemojte na jako visokim temperaturama. Toplota može narušiti efikasnost.

 

Zaštita od sunca

Pisala sam ranije o tome da li proizvodi za kosu sa UV filterima mogu zaštiti kosu. O ovome čitajte na linku. Uglavnom, vrlo je poželjno da nosite šešir ili kape kako bi ublažili posvetljenje i oštećenje kose na moru i kako bi kožu glave takođe zaštitili od štetnih UV zraka.

Ono što bi možda takođe mogle da primenjujete što se kose tiče je da razblažite vaš kondicioner (balsam) vodom i da tu „flašicu“ razblaženog balsama nosite sa sobom na plažu i da ga nanosite na kosu isto kao što nanosite kreme za sunčanje na telo. Ovo sam inače videla da rade devojke u Španiji prošlog leta, što zapravo meni izgleda kao odlična ideja. Na ovaj način osiguravate da vam je kosa konstantno dobro kondicionirana i posle kupanja u moru.