Da li ste bili na moru ove godine? Zavidim vam. Miris soli i kokosa, zvuk talasa, udah zdravog vazduha i ten karamele, ništa lepše. Iako doktori apeluju da se mackamo SPFom konstantno, tako se štitimo i čuvamo kožu, opet pokupimo neku lepu bojicu i ne vratimo se kući beli kao pahulje.

U zavisnosti od tipa kože, tamnjenje se odlikuje donekle zlatnom ili bolje rečeno smeđom nijansom. Nastaje kao rezultat sunčevih UV (ultraljubičastih) zraka. Melanin, koji proizvode melanociti i koji nam daje našu zlatnu boju, služi samo kao odbrambeni mehanizam našeg tela od agresije UV svetlosti. Zaista, melanociti oslobađaju melanin kada sunčevi zraci stignu do dermisa i epidermisa jer primećuju napad UV zraka. Melanin je ono što nam daje našu zlatnu boju jer se izdiže na površinu da nas zaštiti. Da bismo sprečili opekotine od sunca i crvenilo, zaštitimo ovu prelepu preplanulu kožu koliko god možemo dok je izložena suncu. Prebrzo tamnjenje je povezano sa intenzivnom agresijom i ima sve dugoročne negativne efekte ranog starenja, bora, fleka i raka kože. Imajte na umu da nošenje kreme za sunčanje sprečava opekotine od sunca, odlaže znake starosti i ne sprečava da pocrnite. Nemojte koristiti ulja i marmelade da biste brže dobili boju jer ćete izgoreti.

odrzavanje tena

Ono što svi želimo jeste da zadržimo ten što duže možemo nakon povratka sa odmora. Međutim, održavanje našeg zlatnog sjaja može biti izazovno kada se vratimo u kolotečinu i u uobičajenu rutinu. Melanociti nemaju motivaciju da aktiviraju i luče melanin kako bi zaštitili kožu kada više nema agresije izazvane suncem. Dakle, više nema melanina koji se pojavljuje na površini kože. Pored toga, melanin koji je prisutan ispod epidermisa postepeno će nestati kao rezultat regeneracije ćelija kože koja je u toku. Zbog približne dužine ciklusa obnove ćelija od 21 dan, preplanulost će trajati između dve i četiri nedelje nakon konačnog izlaganja suncu, u zavisnosti od brzine obnavljanja ćelija. Koža lica obično gubi preplanulost brže nego drugi delovi tela, jer se tu brže vrši obnavljanje ćelija.

Evo saveta kako da održite boju što je moguće duže.

1. Piling kože

Vaša koža će nesumnjivo biti oštećena od snažnog UV zračenja nakon dana sunčanja. Kao rezultat toga, mrtve ćelije kože će se skupiti na površini. Ne postoji ništa bolje od rutinskog pilinga da biste se oslobodili ovih zagađivača, a da pritom zadržite ten. Ali uverite se da ga nanosite što je moguće nežnije da ne biste oštetili kožu. Vaša koža će biti obnovljena, mekša, glatkija i prijemčivija za dalju vlagu ako pilingujete jednom dnevno blagim ili bar jednom u tri dana sa grubljim pilingom. Pročitajte na našem sajtu preporuke pilinga koje mi volimo.

2. Hidrirajte kožu što više možete

Kada se vratite sa odmora, možete računati na to da će vaš ten izgledati lepo. Danas imamo veliki izbor kada je nega tela u pitanju, najbolje bi bilo da koristite gel za tuširanje koji je hidratantan. Nakon sušenja tela obavezno je korišćenje losiona ili mleka, mada savetujem da uzmete buter ili nešto što je bogato uljima.

3. Hranite se zdravo

Za besprekoran, dugotrajan ten, ishrana je neophodna. Pokazalo se da neke namirnice podstiču prirodnu preplanulost kože na način sličan onome kod samopotamnjivanja. Svoj zlatni ten možete poboljšati hranom bogatom beta-karotenom i vitaminom E. Dinje, šargarepa, lubenica, paradajz i orasi su samo nekoliko primera.

4. Izlažite se i dalje suncu

Trebalo bi da se izlažete suncu, čak i ako je to samo mala količina (naravno, dok nosite kremu za sunčanje)! Čak i ako traje samo 15 minuta dnevno, i dalje će vam pomoći da zadržite preplanuli ten. Pored toga, izlaganje suncu povećava stvaranje vitamina D, komponente koja je često manjkava, a neophodna za povećanje gustine kostiju.

5. Koristite proizvode za samopotanjivanje

DHA, sastojak krema za samopotamnjivanje, boji kožu kada dođe u dodir sa vazduhom. Stratum corneum vaše kože je obojen. Kao rezultat toga, nemaju nikakve veze sa tenom i melaninom koji se nalaze ispod kože, ali ipak dozvoljavaju bojenje bez rizika.

Samo mala količina DHA je prisutna u proizvodima za održavanje preplanulog tena, što pomaže da se produži preplanulost. Korišćenjem ovog losiona, mleka ili pene jednom ili dva puta nedeljno, možete produžiti izgled vaše zlatne kože. Ono što je bitno, bezbedan je za vašu kožu i može se koristiti u vašoj rutini u kombinaciji sa hidratantnim kremama. Pročitajte na našem portalu kako da koristite kreme za samopotamnjivanje i preporuke proizvoda koje mi volimo.