Pretpostavimo, decembar je doba kada ste u bilo kom trenutku otišli na žurku na kraju nedelje, ili ste imali značajno više posla u toku nedelje sa dodatnim okupljanjima, slavama, rođendanima i novogodišnjim proslavama što zahteva i nošenje šminke zaista dugo. Čarolije natopljene znojem suštinski osiguravaju nešto što ne biste voleli na vidite na licu. Da, nove bubuljice i zapušene pore. Štaviše, pred kraj noći, kada skinete svoj sjaj, mogli biste da vidite da vaša koža izgleda pomalo kao da joj treba oporavak. Mnogi događaji, zabave i putovanja mogu zaista da izazovu dehidriranu kožu. Pogotovo ako ste pre događaja išli kod profesionalnog šminkera, potrebno je da nakon skidanja fasade  obnovite svoju kožu.

novogodisnja zurka

Prioriteti jasni: Skidanje šminke i čišćenje lica kao prvi korak.

Obezbedite da imate delikatni proizvod sa kojim zaista možete da pređete na posao. Mi tvrdimo da vaša koža treba da bude savršena – nema ostataka pudera skrivenih ispod vilice ili bronzera iza ušiju. Vaše sredstvo za čišćenje treba da eliminiše svu kozmetiku i zagađivače bez iritiranja kože. Ako niste sugurni u svoj proizvod ne morate da kupuje novi već natopite blažvicu sa njim i pređite po najkritičnijih predelima oči, zalisci, nos, tamo gde se najviše nakuplja znoja i prašine. Nakon toga koristite umivalicu koju inače koristite. Probajte da nakon toga vodu ne pokupite sa peškirom već sa maramicama jer je koža osetljiva i ne biste želeli da je još više iziritirate.

Drugi korak : Piling

Lagani piling mlečne kiseline je jedan od mnogima omiljenih tretmana pre i posle događaja za vraćanje sjaja. Mlečna kiselina je na slabijoj strani AHA, tako da je savršen nežni piling za sve tipove kože koji su prošli kroz burnu noć. Ako ne možete da stignete na piling kod kozmetičara ili nemate novca za dodatni luksuz, jednako je lako vratiti sjaj koži i tretmanom kod kuće. Sve što vam treba je toner ili serum sa mlečnom kiselinom. Lactic corrosive takođe ubrzava obnavljanje ćelija i animira cikluse u kojima vaša koža odbacuje stare ćelije i zamenjuje ih novim (obnavljanje ćelija). Daje sjajniji ton, kao i glatku i nežniju kožu. Mlečna kiselina pomaže u poboljšanju ugrađenog procesa vaše kože za održavanje hidratacije (prirodni faktor vlage). U osnovi, mlečna kiselina pomaže da vaša koža ostane vlažna i manje suva.

Iako je mlečna kiselina nežnija za kožu od drugih AHA, ona je i dalje snažan tretman. Ipak mlečna kiselina može učiniti vašu kožu osetljivijom za sunce, pošto skida mrtve ćelije sa kože. Tako da dan nakon korišćenja kiseline koristite SPF kremu i tako se zaštitite.

Takođe, možda ćete imati blago crvenilo, peckanje i svrab kada prvi put počnete da koristite proizvod mlečne kiseline. Sve dok nije loše i nestane u roku od sat vremena, nema razloga za brigu. Jedino ako imate otok ili osip, odmah isperite proizvod i nemojte ga ponovo koristiti. Pozovite svog lekara za savet šta da uradite za svoju kožu.

piling lica

Treći korak: HIDRATACIJA

Nakon što ste očistili i pilingovali kožu, preostaje samo jedan korak do potpunog okrepljenja. Hidratantna maska ili serum mogu pomoći u obnavljanju izgubljene vlage nakon nanošenja teške šminke i njenog uklanjanja. Možete koristiti i sheet maskice kao dodatni spa trenutak. Kada ih koristite obavezno se pridržavajte vremena držanja koje je napisano na poleđini jer ukoliko predugo držite sheet masku dolazi do kontra efekta, odnosno dehidrirane kože, a to vam nikako ne ide u korist. Nakon toga kada se osuši ostatak seruma iz maske možete dodati hijaluronski serum koji takođe treba koža da upije, a nakon njega nanesite bogato hidratantnu kremu. Svakom proizvodu je potrebno maksimalno oko 10 minuta da ga koža upije. I za kraj ništa manje bitno, čaša vode i dobar san i vaša koža će sutradan vratiti svoj sjaj i biti zdrava.