Kako odabrati odgovarajuću teksturu pudera za lice 1Da li vam se ikada desilo da kupite podlogu za lice, pogodite boju, ali vam ona na licu ipak izgleda nekako neprirodno i daje vam neprijatan osećaj na koži? Ja, lično, mrzim kada osećam šminku na licu. Jednostavno brojim minute do momenta kada mogu da je obrišem vaticom i losionom i sperem sasvim.

U ovakvim slučajevima, vrlo često može biti u pitanju loš izbor forme pudera i tekstura kakvu je proizvođač postigao kreirajući dotičnu podlogu. Svaki tip kože zahteva odgovarajuću formu pudera koji se nanosi na lice, kako bi ten izgledao što prirodnije, ali i kako bi koža dobila najbolji mogući tretman od vaše dekorativne kozmetike.

Evo nekoliko saveta koji su potekli od poznatog njujorkog šminkera Mathew Nigara koji radi za NYC New York Color (on je sarađivao sa nekoliko poznatih ličnosti, kao što su Jessica Simpson i Kate Winslet), a tiču se upravo odabira odgovarajuće podloge za svaki tip kože lica. On kaže ovako:

1. Ukoliko imate suvu kožu odaberite kremasti kompaktni puder ili tečnu podlogu koja ima mekšu teksturu, odnosno sadrži više emolijenata (omekšivača). Ovakav puder će se lepo zadržavati na koži, i neće se nakupljati na suvljim delovima lica. Pre nanošenja pudera obavezno je naneti neki hidratant. Ukoliko vam je koža malo ispucala ili počela da se peruta, uradite i blagi piling pre. Posle pilinga nanesite deblji sloj hidratantne kreme, pa posle upijanja, lepo rasporedite kremasti puder sunđerčićem.

 

Kako odabrati odgovarajuću teksturu pudera za lice 2

2.  Ukoliko je vaš problem prvenstveno neujednačen ten, bilo bi najbolje da prvo nanesete malo korektora na mesta koja odudaraju, a zatim da preko nanesete neku što prozračniju podlogu. Korektor može biti onaj u stiku ili neki drugi, ali je važno da on bude takav da se lepo razmazuje, ali ne skida sasvim lako. Nakon korektora, nanesite neku transparentniju i blago obojenu podlogu. Recimo neki tečni puder koji sadrži reč sheer u nazivu, ili neku hidratantnu kremu u boji (tinted moisturizer). Na kraju sve lepo razmažite i sjedinite, tako da se ne vide nagli prelazi između delova lica koji imaju na sebi korektora i onih koji imaju na sebi samo tečnu podlogu.

Kako odabrati odgovarajuću teksturu pudera za lice 3Kako odabrati odgovarajuću teksturu pudera za lice 4

Savet+: Možete i sami napraviti prozračnu podlogu koristeći kremasti ili tečni puder i neku laganu hidratantnu kremu. Na dlanu debljom četkicom za puder pomešajte malo tečnog pudera sa istom količinom hidratantne kreme. Nanesite smešu u tankom sloju četkicom ili mekim sunđerčićem. Čak postoje i kupovne varijante ovakve prozračne podloge za lice koja se dobija mešanjem hidratantne kreme i kompakt pudera. Doduše, ne kod nas, ali ih ima gde god ima u ponudi kozmetike sa potpisom SK-II. Pogledajte na slici ispod.

Kako odabrati odgovarajuću teksturu pudera za lice 5

 

3.  Ukoliko vam je potrebno detaljno pokrivanje, odlučite se za kremasti puder, jer su oni najmanje prozirni. Najbolje bi bilo da isprobate sa onim puderima koji se prodaju u formi gustog krema u kutijicama sa sunđerima za nanošenje. Obratite pažnju na to da na pakovanju pudera piše maximum coverage ili complete coverage.

Kako odabrati odgovarajuću teksturu pudera za lice 6Kako odabrati odgovarajuću teksturu pudera za lice 7

 

4.  Ukoliko imate masnu kožu potražite pudere koji na sebi imaju natpis oilfree. Dakle, potrebne su vam bezmasne formule. Oni su dizajnirani upravo za vaš tip tena. Oil-free pudere možete pronaći među kozmetičkim markama kao što su NARS, Bourjois, Calvin Klein, Laura Mercier, Loreal True Match, Smashbox, Yves Saint Laurent, pa čak ga ima i u Avonovoj kolekciji Color Trend. Meni se lično dopada recimo stik Max Factor Seamless Stay On Stick Foundation, a namenjen je baš masnoj koži.

Prirodna masnoća sa vaše kože će u kombinaciji sa ovakvim puderom dati sjajan i potpuno prirodan izgled na površini kože. Ako imate masnu kožu i uporno koristite samo pudere u prahu, može se desiti da zbog isušivanja vaša koža počne prirodno da luči više masnoća kako bi nadomestila ovaj nedostatak.

Kako odabrati odgovarajuću teksturu pudera za lice 8Kako odabrati odgovarajuću teksturu pudera za lice 9

Kako odabrati odgovarajuću teksturu pudera za lice 10Kako odabrati odgovarajuću teksturu pudera za lice 11Kako odabrati odgovarajuću teksturu pudera za lice 12

5. Ukoliko imate kombinovani tip kože možete koristiti bilo koju tečnu bazu koja vam odgovara i daje prijatan osećaj na licu bez opterećenja, a zatim stvari “doterate” sa malo pudera u prahu ili kamenu. Najbolja varijanta je da uzmete ovakva dva pudera različite forme od istog proizvođača, kako bi se boje lepo uklopile i ne bi mnogo odudarale dve različite nijanse. Nanesite prvo hidratantnu kremu, za 5-10 minuta nanesite tanji sloj tečnog pudera ili hidratanta u boji, a zatim za 5 minuta na masnije delove lica (što je uglavnom T-zona) nanesite četkom malo pudera u prahu što sličnije nijanse. Tako bi trebalo da se apsorbuje višak masnoće koja se stvori posle određenog vremena.

Kako odabrati odgovarajuću teksturu pudera za lice 13