o SPF kremama

Istraživanja pokazuju da je sunčanje bukvalno poljubac smrti, a opet, neka novija ispitivanja govore da se svaka četvrta osoba skida i islaže sunčevim zracima bez ikakve zaštite. 71% ljudi i dalje misli da bronzana koža deluje zdravo, a 60% i dalje želi da oseti kako sunce peče. Onda nije nikakvo čudo što se u poslednjih 20 godina broj slučajeva raka kože udvostručio. Naravno, rak kože i oštećenje kože može da se desi svakome. Ipak, imate veće izglede da dobijete rak kože u sledećim slućajevima:

-Ako imate svetlu kožu i skloni ste pojavi sunčevih pega
-Ako redovno izgorite na suncu ali i dalje sedite i sunčate se
-Ako imate svetle oči i plavu ili riđu kosu
-Ako ne koristite nikakvu kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom iznad 15
-Ako je neko u porodici bolovao od raka kože, rizik je veći čak 50% ako imate dva bliska rođaka koji su imali melanom
-Ako imate više od 5 velikih mladeža, prečnika većeg od 5mm
-Ako ste primetili da vam se pojavljuju novi mladeži na koži
-Ako redovno idete u solarijum

Ne morate da izbegavate sunce da biste bili potpuno bezbedni, na kraju krajeva, ono je bitan izvor vitamina D, ali ako ste pravi ljubitelj čvarenja na suncu, jako je važno da se zaštitite.

Zastita od sunca

Kako da se najbolje zaštitite od sunca?

Uvek se namažite losionom za sunčanje sa zaštitnim faktorom 15 i nanosite ga 20 minuta pre izlaska na sunce da ga ne biste skinuli znojenjem.

Klonite se sunca između 11 sati pre podne i 3 sata posle podne jer je tada ono najjače.

Čak i povremeni izlasci na sunce mogu da budu štetni pa stoga zaštitite kožu i tokom pauze za ručak.

Razmislite i o zaštitnom losionu za kosu, i o nošenju šešira, vaša kosa ne može da zaštiti kožu glave da ne izgori.

Nanosite više kreme za sunčanje na lice više nego na ostale delove tela.

Mažite novi sloj losiona za sunčanje na svakih 2 do 3 sata ili kada osetite da vam koža bridi

Ako izlazite na sunce, zaštitite se tako što ćete obući komotnu pamučnu odeću, nositi šešir i naočare za sunce i koristite UV zaštitu.

Redovno pregledajte svoju kožu da biste ustanovili da li ima nekih promena na mladežima, novih mladeža ili ispupčenja

Nosite naočare za sunce jer izlaganje zone očiju suncu doprinosi slabljenju vida u kasnijim godinama.

Najveći mitovi o zaštiti od sunca

Najveći mitovi o zaštiti od sunca

1. Solarijum vam neće oštetiti kožu

Razmišljate o solarijumu i polažete nade u njega jer ste čuli da je on bezbedniji od sunca? Pa, razmislite još jednom, UV zraci koje apsorbujete u solarijumu skoro 20 puta su jači nego sunčevi zraci. Isto tako, nasuprot široko rasprostranjenom uverenju, UV zraci u solarijumu nisu neškodljivi, mogu zapravo da izazovu dublja oštećenja kože nego sunce. Prženje u trajanju od pola sata u solarijumu ima isti efekat kao da ceo dan ležite na plaži na suncu. Okanite se ćorava posla.

2. Puder ima zaštitni faktor 15 stoga sam bezbedna

Zaštitni faktor u šminci nije toliko delotvoran kao spf krema za sunčanje, jer puder ne nanosite u tolikoj količini. Pored toga, neki preparati vas štite samo od UVB zraka , a ne i od UVA zraka.

3. Krema treba da se nanosi samo jednom dnevno

Krema za sunčanje treba da se nanosi na svaka dva sata. I nemojte da se zavaravate da možete da smanjite jačinu zaštitnog faktora kako leto odmiče. Koža nikad ne postaje otporna na UV zrake.

4. Uvek sedite u senci pa vam ne treba spf krema

Suncobran, isto kao i pesak, voda, asfaltirani puteljak reflektuje 85% sunčevih zraka nazad na vašu kožu, zato se namažite kremom sa faktorom.

5. Živimo u Srbiji a ne na moru pa nam ne treba spf krema

Svaka peta osoba ne želi da koristi preparat za zaštitu od sunca jer je to jednostavno prevelika komplikacija. Alarmantni statistički podaci govore da se povećava broj slučajeva malignog melanoma među osobama mlađim od 30 godina za 70%. Sunce u Srbiji je podjednako jako kao i u ostalim zemljama, možda mislite da ne može da naškodi vašoj koži, ali i te kako može, čak i kada je vreme oblačno.

6. Uvek sedim u zatvorenom prostoru pa mi ne treba spf krema

Jedno američko istraživanje je utvrdilo da prosečan kancelarijski službenik biva izložen suncu oko 15 sati nedeljno, prilikom izlazaka radi obavljanja nekog posla, šetnje do posla i sedenja na suncu za vreme pauze za ručak, stoga vam i te kako treba spf krema.

7. Radim na bezbednom dobijanju bronzane boje

Ne postoji nešto takvo, svaka promena boje kože je znak oštećenja kože. Ako ste odlučili da pocrnite, koristite losion za sunčanje koji će vas zaštititi da ne izgorite i time ćete umanjiti rizik od trajnog oštećenja kože.

 

TOP 5 proizvoda

Na našem tržištu sada možete pronaći sijaset spf kremica koje pored toga što im je glavni zadatak da štite kožu, one je hidriraju, neguju i hrane. Jednostavno možete ih zameniti sa dnevnim kremama koje ste do sada koristili. Možda je prvo što pomislite na spf kremu cena, da jesu skuplje od običnih, ali to ne treba da vam bude izgovor. Za vas smo pronašli kvalitetne, a pristupačne kreme, sledi naš top 5.

 

1. Revox SPF krema

Ovo je verovatno najjeftinija spf krema na tržištu, a fantastična je. Lagana, brzoupijajuća i bez belih tragova na licu. Preko nje možete naneti puder i nećete imati fleke na licu. Daje blagi sjaj, zdrave, hidrirane i negovane kože. Jedina mana je što ima samo 30gr.

Revox SPF krema

2. Frudia plava SPF krema

Korejanski brendovi su, kada su spf kreme u pitanju, nenadmašivi. Cena, pakovanje, kvalitet, miris sve zajedno jedna desetka. Krema sadži trostruku hijaluronsku kiselinu tako da je 2u1 proizvod, savršena za one koji ne vole više slojeva preparata na koži. Hidrira i plus odličnu zaštitu daje. Nema mat završnicu, ali odličan sjaj daje čak i na masnoj koži.

Frudia plava SPF krema

3. Mediheal roze SPF krema

Opet korejski brend i opet jedan fantastičan proizvod. Voleće je masna koža jer daje mat završnicu i veoma je lagana. Sadrži u sebi ružičast kalamin i zahvaljujući svojim svojstvima intezivno ublažava i smiruje bubuljice i akne, sprečava bakterijske infekcije i štiti kožu od formiranja novih nepravilnosti plus i hidrira. Sadrži i niacinamid.

Mediheal roze SPF krema

4. Missha essence SPF 45

Ovaj spf je čaroban. Nešto najlaganije što sam nanela na lice. Sadrži antioksidante iz čak 7 azijskih čajnih biljaka koji štite kožu od slobodnih radikala i 6 ekstrata tradicionalnih biljaka koje hrane i neguju kožu. Otporan je na vodu i znoj te ćete i na 40 stepeni sa njih odlično proći. Daje neverovatan glow i ten čok čok koji je popularan kod Korejanki.

Missha essence SPF 45

5. Hada Labo SPF krema

Sa ovim japanskim brendom smo vas upoznali, pisali smo o njemu i hvalili ga. Brend se popeo na prvo mesto u Srbiji, zahvaljujući svojim preparatima koji sadrže različite vrste hijaluronske kiseline koja je jako potrebna za svež, zdrav i mlad izgled kože. Njihov spf možete naći od 30 i 50 faktora. Lagana je i brzo upija. Daje zdrav sjaj i odlično štiti od sunca. Pored toga sadrži i pantenol za obnavljanje kože i već pomenutu hijaluronsku kiselinu za hidrataciju.

Hada-Labo-Sun-krema-za-lice-sa-SPF-50