Acne-pimple

PMS ili Pred Menstrualni Sindrom je skup svih onih nerado viđenih pojava koje vam se dešavaju na telu pred početak novog mesečnog ciklusa. Većina nas, žena, ima iskustva sa mašćenjem kože i pojavom akni u periodu koji prethodi menstrualnom sindromu. Pitanja koja nam se često nameću su: „Mogu li se ovakve pojave kontrolisati ili potpuno izbeći?“, „Zašto se ovo dešava meni, ali ne i mnogim drugim ženama?“, „Kako da znam da je pojava ovih akni posledica PMS-a?“ Za devojku koja vodi računa o svojoj koži i želi da ima savršenu podlogu za šminkanje, ovaj problem često predstavlja pravu enigmu.

Ovim tekstom ću pokušati da odgovorim na neka od ovih pitanja i pomognem koliko mogu svim mladim ženama koje muče malopre postavljena pitanja. Počnimo od jednostavnog objašnjenja kako hormonske promene vezane za PMS utiču na naš organizam i našu kožu.

Hormonski koktel

Većina žena je u stanju da prepozna kod sebe znakove PMS-a 3 do 7 dana pre početka menstruacije. Međutim, promene koje se dešavaju u našem telu, a koje prethode početku novog ciklusa, započinju otprilike 2 nedelje ranije. To je momenat kada se koncentracija hormona u telu menja. Nivoi estrogena i progesterona variraju dok jajnici počinju da luče testosteron. Progesteron izaziva pojačano lučenje sebuma (prirodne masnoće na koži) i sužavanje pora, što su ustvari savršeni uslovi za njihovo zapušavanje i stvaranje bubuljica. Povrh svega, testosteron još doprinosi jačem stvaranju masnoća na koži, pa nije ni čudo što se mnoge žene nekoliko dana pred menstruaciju potpuno ospu i dobiju izgled bubuljičave tinejdžerke. Jeste da ne treba proveravati u kom ste delu ciklusa baš za svaku malu bubuljicu koja vam se pojavi, ali se vrlo jednostavno i pouzdano može zaključiti da li je vaša momentalna bubuljičavost posledica hormonskih promena.

  • Da li se pojava bubuljica desila u periodu od dve nedelje pre mestruacije?
  • Da li su vam se bubuljice pojavile između ostalog i na predelu brade i/ili vilične kosti?

Ukoliko su odgovori na ova dva pitanja potvrdni, najverovatnije je da su vaše bubuljice posledica PMS-a.

hormone_imbalance_symptoms

 

Česta pojava?

Možda vam se čini da ste među retkim ženama kojima se dešavaju promene na koži usled PMS-a, ali morate se suočiti sa činjenicom da koža svake žene reaguje različito na hormonske promene i to u različitim periodima života. Neke žene konstantno imaju akne kao posledicu PMS-a, a nekima se to dešava vrlo retko ili nikad. Na žalost, ne možemo predvideti da li će i koliko dugo ova pojava biti prisutna kod određene pojedinke iz meseca u mesec. Kako žena stari, njeno lučenje hormona se menja. Može se desiti da od „normalnog“ stanja bez bubuljica u tinejdžerskom dobu dospete do prave bubuljičave osobe tek kasnije, u trećoj ili četvrtoj deceniji života. Iako je sam proces poprilično nepredvidiv, postoji način kojim možete do određene mere popraviti i kontrolisati vaš predmenstrualni sindrom prirodnim putem. U nastavku možete pročitati o nekoliko osnovnih faktora koji utiču na pojavu akni kao deo PMS-a.

Stres

Poznato je da stres negativno utiče na sve aspekte zdravlja i sigurno je da i situacija sa aknama izazavanih PMS-om može biti samo gora što ste više izloženi stresu. Dakle, jedna od prvih stvari sa spiska koje možete učiniti za sebe kako biste umanjili pojavu akni je da pokušate da kontrolišete nivo stresa kojem ste izložene, s tim da bi to trebalo raditi tokom celog meseca. Znam da je to mnogo lakše reći nego uraditi, ali bi bilo dobro da utvrdite neke svoje privatne rutine za kojima ćete posegnuti kada god se osetite pod pritiskom stresnih situacija. To može biti meditacija, masaža, opuštajuća muzika, druženje sa dragim osobama, lagana šetnja, svež vazduh ili šoljica čaja, dobra knjiga, vođenje dnevnika, bavljenje sportom ili nekim sličnim fizičkim aktivnostima. Ovo poslednje je posebno efikasno u prevenciji skoro svih predmenstrualnih sindroma, a blagotvorno deluje protiv stresa tako što vam podiže nivo endorfina i time osetno popravlja raspoloženje.

stress-at-work

Šta pijete?

Ovaj deo saveta je super jednostavan za sprovesti, a veoma je važan. Pijte puno vode, a posle popijte još vode. Ukoliko vam se pije neki sok ili neko gazirano piće, pokušajte da se ipak opredelite za običnu vodu. Malo po malo, zamenite vaše uobičajeno piće čašom obične vode. Voda pomaže u izbacivanju toksina iz vašeg tela potpuno prirodno, održava vaš organizam hidriranim, najjeftinija je, a nema nikakvih negativnih efekata kao što je to slučaj sa ostalim pićima (posledice od puno šećera, konzervanasa, alkohola,…)

drinking-water

 

Šta jedete?

Mnoge žene su prijavile pozitivne efekte kod pojave akni usled PMS-a samo promenom načina ishrane. Voditi računa o ishrani je korisno ne samo zbog opšteg zdravstvenog stanja i boljeg izgleda, nego i zbog mnogo drugih manje poznatih propratnih efekata kao što je i pojava bubuljica usled PMS-a. Potrebno je obogatiti ishranu vitaminima, a smanjiti unos šećera. S druge strane, smanjenje unosa zasićenih masnoća i mlečnih proizvoda neće ni na koji način uticati na zdravlje vaše kože. Vitamini i antioksidansi će vašoj koži dati zdrav sjaj koji će odolevati starenju i pojavi bubuljica usled hormonskih promena. Pokušajte da ishranu bazirate na krtijem mesu, ribi, koštunjavim plodovima, mahunarkama i lisnatim zelenim biljkama. Prijatno!

mediterranean_diet

Čistoća je pola zdravlja

Iako su akne izazvane hormonskim promenama stvar unutrašnjeg stanja u organizmu, što više budete smanjivali količinu bakterija sa spolja, one će se manje i razmnožavati i širiti stvarajući akne. Dovoljno bi bilo držati se nekog proverenog i ustaljenog režima koji odgovara vašem tipu kože da biste održavali njenu čistoću i hidriranost. Možete uneti i ritual nanošenja umirujuće maske za lice koja dubinski čisti kožu par puta u toku te dve kobne nedelje pre početka novog menstrualnog ciklusa u kojem hormoni u vašem telu počinju da divljaju. Operite vaše četkice i aplikatore za šminkanje jednom nedeljno koristeći neki bebi šampon, a zatim ih ostavite da se dobro osuše na vazduhu. Češće menjajte vaše jastučnice, kako ne biste licem pokupili masnoće i nečistoće koje na jastuku ostavlja vaša kosa. Takođe, bilo bi dobro i da s vremena na vreme dobro očistite mobilni telefon, jer se njime mogu preneti bakterije i prljavština direktno na lice.

maska za lice devojcice