naocari za 2012.Pošto nam je leto sve bliže, većina nas ovih dana obilazi prodavnice i tezge u potrazi za svojim ovogodišnjim modernim parom sunčanih naočara. Ah, to je potraga bez kraja i višesatno isprobavanje svakog para koji nam padne pod ruku. Problem je u tome što nikada nismo sigurni da li su baš te naočare koje posmatramo na svojoj glavi one prave i da li postoje još neke na pokretnom stalku koje nam možda bolje stoje, dok ga vrtimo iznova i iznova. Pokušaću da vam barem malo pomognem ovim člankom.

Postoje tri osnovna pravila kojima se treba voditi pri odabiru sunčanih naočara:

1. Naočari bi trebalo da ističu najlepše karakteristike na vašem licu (npr. boja rama da ističe vašu boju očiju)

2. Oblik rama bi trebalo da bude u kontrastu sa oblikom vašeg lica (npr. za okruglo lice su najbolje četvrtaste naočare)

3. Veličina ramova bi trebala biti proporcionalna veličini vašeg lica

Linija okvira bi trebalo da približno prati liniju obrva, a u kupovinu naočara obavezno povedite neku osobu kao podršku – osobu sa ukusom i stilom u koju imate poverenja.

U redovima ispod, pronađite vaš oblik lica i pogleajte neke moje predloge sunčanih naočara koji bi vam mogle pristajati.

Srcast oblik lica – široko čelo i jagodice, uska i pomalo špicasta brada

sunglasses-shapes-heart

Vama je dosta teško da odaberete pravi oblik sunčanih naočara. Trebalo bi da odaberete neki oblik načara koji će pažnju vući na donji deo lica, a najbolje bi bilo da pronađete neke načare koje će prividno širiti deo lica ispod načara. Možete poneti neke veće naočare, ali zaobiđite neke koje stoje visoko i imaju preširok raspon. Takođe, nemojte kupovati naočare sa jako kitnjastim ramom, a naročito ne one koje su previše ukrašene sa gornje strane. Vama bi najbolje stajale i naočare sa nisko postavljenim krilcima (ručicama koje drže naočari na ušima).

Najlepše će vam pristajati naočari mačkastog ili leptirastog oblika.  Odlično bi vam stajale i one klasične avijatičarske koje su u poslednje vreme izuzetno moderne. Ukoliko volite neke okrugle okvire, slobodno pribavite sebi neke ovakve, ali se odlučite za neke nežnije boje stakala i manje upadljive okvire.

sunglasses-heart sunglasses-heart 2

sunglasses-heart 3  sunglasses-heart 4

avijatičarske plave

Plavi ramovi sunčane naočare

 

Četvrtast oblik lica – široko čelo i četvrtast oblik vilice

četvrtasto naočari

Vama su potrebni okviri naočara koji će ublažiti oštre konture četvrtastog lica. To su uglavnom naočari sa zaobljenim ili sasvim okruglim ramovima. Dobro bi vam stajale i mačkaste naočari sa spoljašnjim ivicama blago povijenim na gore.

Slobodno se poigrajte stilovima i bojama, pa čak i raznim ukrasima koji se mogu naći na modernim naočarima za Sunce, tipa cirkoni, mašnice, cvetići. Sve što će učiniti da vaše lice deluje nežnije i mekše, a manje strogo i grubo. Izbegavajte pravilne geometrijske oblike ramova.

sunglasses-square  sunglasses-square 2

sunglasses-square 3  sunglasses-square 4

Okrugli ramovi sunčane naočare

amorir_springsummer_sunglasses_2012

 

Okrugao oblik lica – širok središnji deo lica oko jagodica, usko čelo i uska vilica

okruglo naočari

Vama je, kao i kod izbora frizure, najbolje da se odlučite za okvire koji vizelno izdužuju lice. Najlepše će vam stajati četvrtast oblik rama, odnosno naočari pravougaonog ili kvadratnog oblika. Slobodno birajte široke okvire i one retro sportske varijante iz 80-ih, jer će vam to odlično pristajati. Uz ovakav par naočara, vaše lice će izgledati tanje i izduženije.

Možete odabrati i okvire kojima je naglašen samo gornji deo rama ili kod kojih krilca polaze od gornje ivice rama iznad stakala.

Izbegavajte okrugle i zaobljene okvire, kao i stakla upadljivih boja. Ona će samo doprineti naglašavanju punoće lica u liniji slepočnice.

 sunglasses-round  sunglasses-round 2

sunglasses-round 3  sunglasses-round 4

okruglo lice ram

amorir sunglasses_2012 proleće leto

Ovalno lice – proporcionalan i skladan odnos širine i dužine čela i vilice

sunglasses-shapes-oval

Čini vam se da vam dobro stoji skoro svaki par naočara? Vi verovatno imate ovalno lice. Ovo je definitivno najzahvalniji oblik za biranje odgovatrajućih naočara, jer retko koje će učiniti da vaše lice izgleda previše grubo, ćeškasto ili zaobljeno. Koji god trend da se nametne predstojećom letnjom sezonom, vi ga možete ispratiti i poigrati se najrazličitijim ramovima i bojama stakla sunčanih naočara.

Odlično bi vam stajale, recimo, klasične avijatičarke, ali i okrugli okviri sa blago iskošenim vrhovima i špicevima sa spoljašnje strane.

Ukoliko baš volite ogromne “muva” sunčane naočare, možete se provući čak i sa ovakvim nikad popularnijim trendom ovog dela letnjeg asesoara.

 sunglases-oval  sunglases-oval 2

sunglases-oval 3  sunglases-oval 4

Ružičaste naočare ovalno

Naočari za Sunce za vaš oblik lica 1

Izduženo lice – jako izduženo lice sa uskim delom oko obraza i brade

sunglasses-shapes-oblong

Vi biste definitivno trebali da isprobate nekakve ispupčenije ramove i velika stakla, odnosno, sunčane naočare koje se takoreći obavijaju oko lica. Pokušajte sa naočarima koje prekrivaju slepoočni deo i gornji deo obraza.

Izbegavajte preuske ramove za vašu širinu lica. Možda vam se učini da vam baš te odgovaraju, pošto vam je i lice usko, ali na taj način ćete samo još više istaći ovu karakteristiku. Često je uskom licu pratlac i uzak dug nos, pa će vam veeelike naočari i tu pomalo zamaskirati stvar.

 sunglasses-oblong  sunglasses-oblong 2

sunglasses-oblong 3  sunglasses-oblong 4

izduženo lice naočari

velike naočare sa zlatnim ukrasom

Može se desiti i da vaš oblik lica niste pronašli na spisku iznad. U tom slučaju, vi imate nešto manje uobičajene crte lica i najverovatnije vaš lik možete prepoznati u jednoj od sledeće tri varijante:

face-shapes

1                           2                               3

1.  Trouglasto lice sa osnovicom na dole

Vi imate izuzetno široku liniju vilice, a veoma usko čelo. Kod ovakvog oblika lica najbolje je odlučiti se za ramove koji vizuelno proširuju gornju trećinu lica, tj. čelo. Isprobajte ramove i stakla jarkih boja, sa više ukrasnih detalja na okvirima i naočare sa spoljašnjim ivicama izvučenim na gore – tzv.  mačkaste okvire.

mačkaste sunčane naočare

cat-eye-glasses

2.   Deltoidno lice

Vi imate izuzetno usko čelo i bradu, a vaše jagodice su jako izražene. Ovo je najređi oblik lica, a za vas je poprilično teško da pronađete odgovarajući oblik naočara. Isprobajte ramove sa mnogo ukrasnih detalja, naočare sa neuobičajenom linijom uz obrve ili ovalne okvire sa mačkastim i izvijenim spoljašnjim uglovima.

Ako vam ništa od ovoga nije odgovaralo, možete se opredeliti za neke sasvim diskretne naočare sa blago senčenim staklima bez ramova.

deltoidno lice naočari za sunce

springsummer_sunglasses_2012

womens-sunglasses rimless

3.  Trouglasto lice sa osnovom na gore

Vi imate izuzetno široko čelo, a veoma oštru i usku liniju brade. U ovom slučaju, isprobajte ramove koji su nešto širi u donjem delu ili one koji imaju krilca za uši postavljena nisko, odnosno one kojima krilca polaze od donje strane okvira za stakla.

Dobro bi vam stajale i naočare bez ramova, tj. one kojima su krilca pričvršćena samo šrafićem za stakla. Uvek se odlučite pre za neke nežnije i manje upadljive boje stakala i ramova.

bez okvira gucci naočare

sunglasses-miracle-pair

dsquared2 sunčane naočare

izduženo lice naočari 2

Ne zaboravite: Nepristojno je nositi sunčane načare podignute na glavi ukoliko ste u zatvorenoj prostoriji u kojoj nema Sunčevih zraka ili ukoliko se pojavljujete na televiziji, pred kamerama. Naočari su, kako ime samo kaže – za „na oči“. Takođe, vodite računa da na očima ne nosite tamne naočare dok razgovarate sa nekim kome biste želeli da delujete ubedljivo i koga izuzetno poštujete kao sagovornika.