Šta je temenjača?

Temenjačom se naziva pojava ljuspica na bebinoj glavi. Ove ljuspice se mogu pojaviti i na obrvama, kapcima, iza ušiju i sl. To su obično belo-žućkaste ljuspice poput žute peruti. Temenjača je prolazni poremećaj koji se brzo širi po celoj glavi ako se ne tretira adekvatno. Ukoliko se proširi na veći deo površine glave, teže se uklanja. Ispod ljuspica je koža obično rozikaste boje, nadražena usled izuzetne osetljivosti bebine kože. Tako da ako pokušate da uklanjate ove ljustice „na suvo“, možete ogrebati bebinu kožu i napraviti krastice i ranice. Stoga je potrebno adekvatno pristupiti ovom problemu.

Pretpostavlja se da više faktora utiče na pojavu temenjače. Jedan je uticaj hormona koji izaziva pojačan rad lojnih žlezda, drugi uzročnik je genetika.Ukoliko roditelji imaju suvu i osetljivu kožu, pa samim tim i beba, sigurno će se u prvim mesecima života pojaviti temenjača. Ukoliko koristite agresive sapune i šampone za negu bebine kože može se isprovocirati nastanak temenjače. Takođe i oslabljen imunološki sistem bebe i stres doprinose nastanku temenjače.

temenjaca

Temenjača se najčešće pojavljuje u prvih nekoliko meseci kod novorođenih beba. Ali se može pojaviti i kod dece do predškolskog doba. Često dolazi do pojave temenjače i kod manje dece koja sama žele da peru kosu. Ona ne operu dobro kožu glave i ne isperu šampon dobro, pa dođe do isušivanja, poremećaja i nastanka temenjače.

Generalno gledano, temenjača nije opasna i ne svrbi. Ali je potrebno raditi na uklanjanjau temenjače da ne bi došlo do drugih infekcija kože. Svakako treba pratiti stanje temenjače pa ukoliko primetite da se širi po drugim delovima tela treba se obratiti pedijatru.  Pedijatru se treba obratiti i ako se i posle više nedelja tretmana stanje kože ne poboljšava, ako iz krasti curi tečnost i ako deo pod temenjačom deluje otečeno.

temenjaca-na-glavi

Kako se tretira temenjača?

Često se prvo preporučuju prirodni preparati, prirodna ulja (bademovo ili maslinovo ulje) nanesete na bebinu glavu i ostavite da deluje nekoliko sati. Možete ostaviti i preko noći da deluje. Kada ljuspice omekšaju, češljajte bebinu glavu običnim češljem kako bi skinuli ljuspice. Možete koristiti i pamučnu pelenu ako beba ima malo kose sa kojom ćete skinuti ljuspice. Ako ovo ne uspe, možete uvek probati neki od preparata za temenjaču koji su dostupni na tržištu.

Kako sam ja tretirala temenjaču kod bebe

Kako imam bebu od četiri meseca trenutno, imali smo dužu borbu sa temenjačom koja se stalno vraćala jer beba ima izuzetno suvu kožu. Od samog rođenja bebe za kupanje koristim La Roche Posay Lipikar Syndet AP+ gel za tuširanje jer sam i sa prethodnim detetom imala problem suve kože. Tako da je Syndet i dalje redovan gel u našem kupatilu. I pored Syndet-a temenjača se pojavila i zahvatila veću površinu glave. Prvo sam koristila Mustela penu za temenjaču. Pena je posle prvog pranja uspešno omekšala ljuspice i dok je kosa još mokra češljala sam glavicu i skidala ljuspice koje odmah i isperem. Već prvim pranjem se skinuo veći deo ljuspica sa glave. Ali je problem bio vrlo uporan i temenjača se pojavljivala na drugim delovima bebine glave. Mustelina pena nam je pomogla da uklanjamo već postojeće ljuspice, ali nam nije pomogla da održimo balans bebine kože glave i da prestane da se temenjača vraća. Koža joj je izuzetno suva i osetljiva. Nakon toga sam počela da koristim VZK baby šampon protiv temenjače koji na koži ostavlja mekani sloj kao da sam namazala neku kremu. I ovaj šampon i dalje koristim za bebinu glavu. Šampon jako lepo miriše i ne isušuje kožu, hidrira i ostavlja osećaj vlažne kože.

Ljuspice od temenjače je imala i na obrvama i kapcima, to sam joj oljuštila trljajući pamučnu pelenu preko obrva nakon umivanja. Ovaj postupak sam ponavljala 2-3 dana za redom i ljuspice su nestale i nisu se vraćale.

temenjaca-na-obrvama

Beba je na glavi imala rozikaste pečate koji su ostali nakon uklanjanja ljuspica i perutali su se i nisu se povlačili. Pošto nije bilo više ljuspica, prestali smo da je češljamo kako jo ne bi iritirali kožu. Naravno ako beba ima dužu i gustu kosicu, češljajte bebu. Jednom dnevno sam mazala pečate uljem, nakon toga su se smirili i izbledeli. Sada koristim samo VZK baby šampon za temenjaču za glavu pri kupanju.

Povremeno joj kremom ili uljem namažem deo kože glave koji mi se učini da je suvlji. Kupamo bebu svaki drugi dan kako joj ne bi dodatno isušivali kožu jer je imala problem i sa ekcemom na licu i nogama.

Tako da možete probati prirodnim uljima da rešite problem temenjače, ali vam preporučujem i VZK baby šampon za temenjaču jer se meni pokazao vrlo zahvalno. Pored toga, ovaj šampon je izuzetno povoljan, čak 3 puta jeftiniji od poznatih brendova. Bolje miriše od Mustele, a svi mi volimo lep miris glavice naše bebe. Tako da ovaj proizvod zaslužuje recenziju i svaku preporuku.

Nisam imala priliku da isprobam neke druge šampone i preparate za temenjaču, a ne bih sada eksperimentisala kada vidim da joj se glavica očistila. :)

*Tekst nije sponzorisan, prenosim lično iskustvo.