Ulje ruzmarina je nedavno postalo goruća tema na TikToku i to ne zbog svog prijatnog mirisa. Umesto toga, ulje postaje sve popularnije zbog svoje sposobnosti da podstiče rast kose. Da li je hajp opravdan, rekli bismo da, najverovatnije. Mnogi ljudi su uspešno koristili ruzmarin za poboljšanje rasta kose.

I nauka i lično iskustvo jasno sugerišu da esencijalno ulje štiti od gubitka kose, posebno od ćelavosti kod muškaraca ili žena. Može čak pomoći i kod alopecije.

Eterično ulje ruzmarina je jednostavan kućni lek koji može čak biti konkurentan komercijalnim proizvodima. Štaviše, kada se uzima pravilno, prilično je bezbedan i ima vrlo malo negativnih efekata.

Lokalno primenjeno ulje ruzmarina može pomoći u razvoju kose i prevenciji gubitka kose. Međutim, prevelika upotreba može imati neželjene posledice.

Ruzmarin je i kulinarska i lekovita biljka. Ova drvenasta trajnica je poreklom iz mediteranskog regiona, gde se vekovima koristila kao hrana i lek.

Ruzmarin, poput origana, peperminta i cimeta, obično se nalazi u obliku eteričnog ulja. Eterična ulja su destilovani ekstrakti isparljivih biljnih komponenti koje su visoko koncentrovane. Koriste se u kuvanju, čišćenju, ulepšavanju i zdravstvenoj zaštiti, između ostalog.

Eterično ulje ruzmarina je jako popularno i može se kupiti i koristiti kao kućni tretman. Zdravstvene prednosti ulja se kreću od antioksidanata i protiv upala do poboljšanja pamćenja i drugih prednosti.

Poslednjih godina veliki je hajp oko njega jer navode da je ulje korisno za rast kose. Neki tvrde da može čak i da spreči gubitak kose, navodeći kao dokaz upotrebu ruzmarina u ispiranjima za kosu kako bi se podstakao rast kose u mediteranskim civilizacijama stotinama godina unazad.

Ideja da ulje ruzmarina podstiče razvoj kose može proizaći iz osnovnih zdravstvenih prednosti ruzmarina. Eterično ulje biljke ruzmarina ima antiinflamatorne efekte, podstiče rast nerava i poboljšava cirkulaciju.

nega kose

Koji su benefiti ruzmarina ?

U jednoj studiji, karnozna kiselina, važan element u biljci, popravila je oštećenje tkiva i nerava. Ova sposobnost regeneracije nervnih završetaka takođe može popraviti nerve na koži glave, obnavljajući rast kose.

Novija istraživanja pokazuju da ruzmarin direktno štiti od gubitka kose. Jedno ispitivanje iz 2015. godine uporedilo je eterično ulje sa minoksidilom, ponekad poznatom kao Rogaine. Oba su testirana na ljudima koji pate od androgene alopecije (ćelavost kod muškaraca ili žena).

Rezultati su pokazali da eterično ulje ruzmarina deluje jednako dobro kao i minoksidil. Pomagao je štetnom efektu svraba kože glave čak uspešnije od minoksidila tokom procesa.

Pouzdan izvor ekstrakta listova ruzmarina (ne esencijalnog ulja) pokazao je da podstiče rast kose. Ovo se desilo kada je testosteron izazvao gubitak kose (kao kod ćelavosti). Međutim, ova studija je sprovedena na miševima.

Dve različite kliničke studije, jedna iz 2010. i jedna iz 2011. godine, obe priznaju potencijal ruzmarina za rast kose. Prvi pominje studiju koja je otkrila da su eterična ulja efikasna u ponovnom rastu kose kod osoba sa alopecijom. Eterično ulje ruzmarina je opisano kao sredstvo protiv gubitka kose u poslednjoj studiji. To je bilo zbog činjenice da je poboljšalo cirkulaciju.

čaj od ruzmarina

5 načina upotrebe ruzmarina za rast kose:

1. Ruzmarinovo ulje

Najpopularniji i najtraženiji način upotrebe ruzmarina je u obliku ulja. Sa svojom divnom aromom i brojnim prednostima, ruzmarin je nesumnjivo jedno od najvećih dostupnih eteričnih ulja. Sadrži antiinflamatorne i antioksidativne efekte. Smatra se da ovo značajno povećava rast kose i obeshrabruje prekomerni gubitak kose.

2. Dodajte ruzmarin u svoj šampon

Dodavanje ulja ruzmarina u vaš šampon pomaže u poboljšanju njegovog kapaciteta pročišćavanja. Jednostavno dodajte oko 5-8 kapi ulja ruzmarina u vaš šampon i dobro umasirajte oko 3 minuta u kožu glave. Pošto ne sadrži mnogo masti kao druga ulja, dodavanjem šamponu vaša kosa se neće izmastiti.

3. Kombinovanje ruzmarina sa drugim uljima

Kada je reč o uljima koje koristimo za masažu vlasišta, svi imamo preferencije. Od ulja nešto većeg viskoziteta, poput maslinovog ili kokosovog ulja, koje obiluje mastima, do lakših eteričnih ulja, kao što su ulje lavande ili bademovo ulje, svako ima listu prednosti za kosu. Međutim, dodavanje ruzmarina u različita ulja može poslužiti da se poboljšaju prednosti uljne masaže. Ako ne želite previše masnu kombinaciju dodavanje 3-4 kapi ulja ruzmarina, bademovog ulja i ulja kamilice može biti odlična mešavina.

4. Čaj od ruzmarina za završno ispiranje

Da biste dobili njegove antiinflamatorne prednosti, napravite malo čaja od ruzmarina i koristite ga kao poslednje ispiranje nakon pranja kose. Štaviše, ruzmarin ima antibakterijske i antigljivične osobine koje pomažu u smirivanju kože glave. Ostavite šolju ili dve vode da provri sa par kašika ruzmarina. Smanjite vatru na nisku i ostavite da se krčka 3-5 minuta. Sačekajte da se ohladi pre nego što ga upotrebite kao poslednji korak u rutini pranja kose.

5. Konzumirajte čaj od ruzmarina

Preporučuje se da pijete čaj od ruzmarina kako biste postigli lepu dugu kosu. Ruzmarin se takođe može koristiti za jačanje unutrašnjeg zdravlja kose. Ima visok sadržaj ursolne kiseline, koja promoviše cirkulaciju krvi u površini vlasišta. Ovo smanjuje iritaciju kože glave i gubitak kose, što dovodi do povećanog rasta kose. Poboljšava apsorpciju ishrane povećavajući protok krvi u folikulima kose. Kao rezultat, daje sjaj i glatkoću kosi.