Mlada sminkanjeDve Marine sa sajta Klik Do Venčanja su nam poslale savete koje morate pročitati pre nego što uopšte počnete da razmišljate o doterivanju za ceremoniju venčanja.  Saveti se tiču šminkanja i pripreme za šminkanje kao i kako komunicirati sa šminkerom. Ukoliko u skorijoj budućnosti planirate da organizujete venčanje, onda možete pratiti Klik Do Venčanja i na njihovoj Facebook stranici.

Iako je šminka za venčanje uglavnom jednostavna i neutralana, profesionalni šminkeri kažu da je najteže uraditi takvu vrstu šminke zato što mora biti savršena! Ipak je to vaš veliki dan, a vi ste u centru svačije pažnje od jutra do prve bračne večeri i zato šminka mora da „preživi“ svo to grljenje, ljubljenje, a i po koju suzicu. I ne samo da „preživi“ već mora ostati nepromenjena i perfektna jer ste konstantno pred objektivom.

Šminka treba da stavi vašu lepotu u prvi plan, a ne da predstavlja još jedan detalj na vama. Mali je broj devojaka koje često posećuju profesionalnog šminkera, mnoge čak nikad i nisu imale tu priliku. Devojke tada požele da maksimalno iskoriste tu mogućnost i da od šminke tog dana dobiju nešto mnogo više, da ispune neku svoju želju ka drugačijem izgledu, pa tako se može desiti da ta njihova želja ne bude u skladu sa onim izgledom koji bi im zaista najbolje pristajao. Šminka može izuzetno da izmeni izgled lica, pa zato nekada – manje znači više. Druga je priča ako se mlada odlučila za neki ekstravagantan stil. Tada šminka mora da isprati stil venčanice i propratne detalje, kako lice ne bi ostalo u drugom planu. Mlade koje se odluče za ovakav stil na svom venčanju su definitivno takve i u svakodnevnom životu, pa stoga znaju i da iznesu takav stil.

Beautiful Bride
I nas dve, Marina&Marina, urednice sajta klikdovencanja.com, zajedno smo prošle kroz jedno „svadbeno“ šminkanje evo zašto.
Par meseci pred moje venčanje, otišla sam u salon sa drugaricom koja se šminkala (ona je tad kumovala), taman da vidim kako to sve ide, jer ranije nikad nisam bila, a  i da se dogovorim za moje šminkanje. Drugarica koja se šminkala je bila izuzetno nezadovoljna šminkom, iako je šminkerka uradila tačno ono što je dotična tražila, i po mom mišljenju je izgledala fantastično. Šminkerka je strpljivo modifikovala šminku na njeno insistiranje uprkos mojim i pokušajima prisutnih da je razuvere. U međuvremenu pojavila se jedna mlada (imala je već beli cvet u kosi pa se dalo zaključiti) poluuplakana uz to prelepa. Ona takođe nije bila zadovoljna šminkom koja je meni opet bila fantastična. Odmah ću razuveriti one koji su sad pomislili da ja možda nemam ukusa. Bila je tu još jedna nervozna mlada, pa sam morala da pitam šminkerku o čemu se radi. Objasnila mi je da su mlade u najvećem broju slučajeva izuzetno nervozne, uzbuđene, neraspoložene, napete, često se dešava da kasne, pa to još više doprinosi takvom stanju dok su u salonu, da često ne znaju baš ni šta žele, očekuju da odmah u ogledalu vide isto ono što su videle na profesionalnim retuširanim fotografijama ili žele odmah na svom licu sjaj koji se dobija tek kad ceremonija krene. Zato su zapravo mlade uvek jako lepe, jer im se na licu vidi ta sreća, a dok su u salonu pod veštačkim svetlom, to ipak nije moguće. Osim toga, znamo da su žene mahom samokritične, da uvek imaju zamerku na svoj izgled, a na ovaj poseban dan se to može samo još više izraziti, pa tako devojke jednostavno ne mogu da budu objektivne.
Odmah nakon ovog veoma poučnog iskustva sam se dogovorila sa Marinom da na dan mog venčanja ide samnom u salon. Znala je ona kako sam ja zamislila svoj izgled, a zna me i sa svim mogućim varijantama šminke. Dobila je zadatak da, u slučaju da ja zapadnem u neko takvo stanje, preuzme ulogu objektivnog sudije, a ja sam se obavezala da ću je poslušati.
Osim toga što sam bila apsolutno opuštena i vesela, naš boravak u salonu je protekao uz puno smeha i priče. Imam i uspomenu, jer me je Marina fotkala i tokom friziranja i tokom šminkanja, a ostali su i neki „fazoni“ kojima se i danas nasmejemo. Svim devojkama bismo savetovale da postupe ovako jer je zaista šteta ne iskoristiti na najbolji mogući način svaki minut tog dana. Raspoloženje koje se tog dana može postići je neopisivo ali samo ako se i same malo potrudimo oko toga.

Evo i kako je to izgledalo:

Marina sminka
Još par stvari bismo želele da dodamo, pa da priča o šminkanju za venčanje bude zaokružena. Jako je bitno da šminkerki precizno iznesete vaše želje. Ako ste se odlučile za neku neuobičajenu varijantu, insistirajte na tome, ali ipak dozvolite da profesionalac tu ideju prilagodi vašem licu i poslušajte savet. Ne zaboravite da napomenete da, ukoliko je haljina dekoltirana, šminkerka obrati pažnju na ovaj deo, kako bi se izjednačile nijanse dekoltea i lica. Malo nežnog sjaja će dovesti izgled vaše kože do savršenstva. Profesionalni šminkeri kažu da neki puderi izgledaju drugačije na fotografijama, jer drugačije reflektuju svetlost. Zato, ako imate tu mogućnost, kada uradite probno šminkanje, uradite i par probnih fotografija. Ako ste perfekcionista…

gotic mlada
Naravno, ako radite bilo kakve tretmane lica, uključujući i čupanje obrva, učinite to dovoljno ranije. Jasno je iz kog razloga. Kada želimo perfektan ten ima još par stvari koje bi mogle tome da doprinesu. Stres se lako može ispoljiti na koži u vidu crvenila, osipa, bubuljica, a isto tako i neuredna ishrana.  Zato pijte dosta vode, izbegavajte šećer, gazirana pića, a forsirajte unos voća i povrća, svako veče stavite čistu jastučnicu i trudite se, koliko god je to moguće, da se ne nervirate. Kako bismo vam u tome pomogle, pripremile smo vam sve one korisne stvari koje se nalaze u rubrikama Organizacija venčanja i Rokovnik  i sigurne smo da ako nas poslušate od starta, razloga za nervozu neće ni biti .  ;-)
Uzmite maksimum od vašeg dana i budite fokusirani na ljubav!