Zdravi nokti koje rado nosite i pokazujete na poslu ili u gradu rezultat su redovnog održavanja noktiju. Vaš režim nege noktiju može biti jednostavan i pristupačan. U stvari, preterano snažna nega noktiju može da dovede vaše tipično jake nokte u opasnost od bakterijskih ili gljivičnih infekcija. Ako se pridržavate ovih jednostavnih saveta, neće vam biti potrebni česti manikir da biste održali atraktivne nokte.

1. Probajte Biotin

Možete osigurati jake nokte bez uzimanja bilo kakvih dodataka ishrani sve dok održavate zdravu, raznovrsnu ishranu. Dodatni biotin, vitamin B, može biti koristan za one sa tankim noktima.

Vrsta vitamina B poznata kao biotin, ponekad poznata i kao vitamin B7, pomaže u metabolizmu lipida, ugljenih hidrata i proteina. Neophodan je za zdravu, sjajnu kosu, kožu i nokte, ali se takođe često koristi kao terapija za lečenje dijabetesa, multiple skleroze i mišićnih grčeva. U slučaju teških stanja , biotin treba davati samo nakon konsultacije sa specijalistom. Lekari tvrde da većina zdravih ljudi dobija adekvatan nivo biotina hranom.

Banane, mleko i žumanca sadrže biotin. Bademi i cvekla su dva od najvećih biljnih izvora biotina. Bademi imaju visok sadržaj biotina bilo da se jedu sirovi, soljeni ili pečeni. Koristi se kao medicinska terapija na recept za rešavanje nedostatka biotina, koji uzrokuje abnormalnosti kose, kože i noktiju i naučno je potvrđeno.

biotin

2. Lakirajte nokte

Iako bi verovatno povremeno trebalo da skinete lak sa noktiju, nošenje laka za nokte neće povrediti zdrave nokte. Kada odlučite da ga uklonite, obavezno koristite sredstvo za uklanjanje laka za nokte bez acetona za kućni manikir. Kada radite rukama, kao što je baštovanstvo ili čišćenje kuće, nosite rukavice za bolju negu noktiju kako biste zaštitili lak i sprečili da vam se prljavština skuplja ispod noktiju.

lakiranje noktiju

3. Hidrirajte zanoktice

Budite nežni sa zanokticama. Povredićete ih ako ih grubo gurnete ili ih previše isečete. Vaš nokat je tada podložan infekciji. Stručnjaci savetuju hidrataciju zanoktica i nikada ih ne pritiskati ili seckati, čak ni tokom profesionalnog manikira, kao deo rutinske nege noktiju kako bi se očuvali zdravi nokti. Posmatrajte zanoktice i susednu kožu na simptome infekcije, uključujući crvenilo, nelagodnost, otok, pa čak i gnoj. Za pomoć u lečenju bilo koje infekcije, obratite se lekaru.

hidriranje noktiju

4. Držite nokte podrezane

Modni trend je imati čiste, prirodnije, kraće nokte, a ne duge kandže iz prošlosti. Redovno podrezivanje noktiju održava vaše nokte zdravim i sprečava ih da se zaglave ili lome. U zavisnosti od toga koliko brzo vam rastu nokti, trebalo bi da odlučite koliko često ćete seći. Da bi ivice noktiju bile zaobljenije, koristite finu turpiju. Ako vaši nokti često imaju neravnomernu nokatnu površinu, trebalo bi da razmislite o laganom poliranju površine noktiju kao delu manikira.

turpija

5. Očistite ih četkicom za nokte

Čestim čišćenjem ispod noktiju dugim, šiljatim alatom, kako kod kuće, tako i tokom manikira, mnoge žene su u opasnosti od infekcije. U želji da izvučete prljavštinu ispod nokta često možete da povredite meso. Bakterijska ili gljivična bolest se lako može proširiti zahvaljujući ovoj vrsti intenzivne nege noktiju. Umesto toga, za zdrave nokte, nežno ih istrljajte starinskom četkom za nokte.

 

6. Nosite rukavice kada perete posuđe

Čak i jaki nokti mogu postati lomljivi kada često potapate ruke u vruću vodu sa sapunom za pranje sudova, uglavnom zato što ovaj proces isušuje nokte zajedno sa ostatkom kože na vašim rukama. Tokom zaštitne nege noktiju morate nositi rukavice kako biste zaštitili ruke dok perete. Zanimljivo je to da vam hladna voda neće uništiti nokte tako da ukoliko možete izdržati taj stres onda slobodno.

pranje sudova

7. Smanjite profesionalni manikir

Što jednostavnije to je bolje i za vaše zdravlje noktiju i za vaš novčanik. Uštedećete mnogo ako sami sređujete nokte kod kuće. Redovno ih secite, turpijajte i namažite omiljenom bojom. Imajte na umu da solarni nokti predstavljaju mali rizik od raka kože zbog UV svetlosti kojom su pričvršćeni. Ako ćete svoje ruke izložiti svetlosti, pokrijte ih kremom za sunčanje.

pexels-energepiccom

8. Shvatite infekcije ozbiljno

Iako je normalno da obrišete grube ivice i zavijete slomljeni nokat hanzaplastom, konsultujte se sa lekarom ako postoje indikacije infekcije. Crvenilo, otok i bol su obično obeležja bakterijske infekcije, ali možda nećete primetiti rane indikacije gljivične infekcije noktiju, koje uključuju natečenu, crvenu i iritiranu kožu oko noktiju. Za najbolju negu noktiju, potražite medicinsku pomoć kada su zdravi nokti u opasnosti. Gljivične infekcije se mogu poboljšati antigljivičnom terapijom bez recepta, ali povremeno zahtevaju lekove na recept.