Razmišljate o jabukama, začinima od bundeve, cimetu, nude paletama senki i udobnim džemperima sada kada je jesen tu i vreme postaje sveže. Na tu listu treba dodati i odgovarajuću negu kože. Pošto je jesen sezona novih početaka, sada je možda pravi trenutak da resetujete svoju kožu. Zapamtite da će vaša koža procvetati kada se brinete o svom telu uz dobre navike. To ne znači da treba da prestanete da jedete sveže voće i povrće samo zato što ih možda nema u tolikom obilju ili raznolikosti. Na kraju krajeva, jesen je sezona za tikvice, koja je prepuna karotenoida, jedinjenja za koja se u prethodnim istraživanjima pokazalo da koži daju zdrav sjaj.

Od ključne je važnosti da redovno menjate svoju skincare rutinu, posebno kada leto ustupa mesto jeseni, baš kao što biste to uradili sa svojom odećom. Da li ste nedavno primetili da vam je koža bez sjaja i da puca? Za to su verovatno krive sezonske promene jer mogu da izazovu nakupljanje mrtvih ćelija kože, koje zatim zarobljavaju sebum i bakterije ispod površine i povećavaju izbijanje. Pored toga, pošto verovatno provodite više vremena u zatvorenom prostoru i pojačavate centralno grejanje, vašoj koži će biti potrebno više hidratacije. Smanjenje vlažnosti je jedno od najvećih sezonskih promena između leta i jeseni. Zbog toga su jesenji i zimski meseci doba godine kada su ekcem i iritacija kože najčešći. Tako da sa laganih, gel krema ili fluida koji su nam bili prijatni za leto, polako prelazimo na bogatije i teže konzistencije proizvoda. Hidratacija će biti ključna, bez obzira na tip kože.

nega kože

Promena temperature zahteva i promenu vaše rutine nege kože. Ali kako, čujem da pitate? Tu smo da vas provedemo kroz najbolji jesenji režim nege kože koji će vašu kožu učiniti blistavom i savršenom.

1. Hidriranje iznutra

Sadržaj vlage u vašoj koži se stalno smanjuje zajedno sa uslovima temperature i vlažnosti. Može doći do suvoće koja je neprijatna. Vaša koža proizvodi dodatni sebum kao rezultat isušivanja kože. Rezultat su izbijanje.

Vlaženjem kože iznutra prema spolja možete sprečiti isušivanje i izbijanje. To uključuje povećanje unosa vode, jedenje hidratantne hrane, kupovinu ovlaživača i nanošenje hidratantnih seruma i hidratantnih krema. Potražite jedinjenja koja se zovu humektanti koji privlače vodu na sebe kao magnet. Primeri humektanata su glicerin i hijaluronska kiselina.

2. Čišćenje lica

Čišćenje kože je zaista važno. Uklonite svu šminku koju možda nosite tako što ćete prvo koristiti sredstvo za uklanjanje šminke. Zatim koristite bogato sredstvo za čišćenje da biste uklonili sve ostatke sa lica. Pored toga, ne zaboravite da očistite vrat jer je to podjednako važno. Čim opadne temperatura zamenite sva penasta ili abrazivna sredstva za čišćenje koja ste koristili onima na bazi ulja ili kreme. Pošto će vaša koža proizvoditi manje masnoće, ključno je da je nežno operete da ne biste izgubili prirodna ulja. Bez narušavanja ravnoteže ulja, formulacije krema, ulja i balzama će nastaviti da efikasno uklanjaju šminku i duboko čiste pore. Kvalitetno sredstvo za čišćenje trebalo bi da ukloni nakupljanje prljavštine, višak ulja, pa čak i mrtve ćelije kože. Ne želite da potpuno uklonite prirodna ulja sa svoje kože jer su jesenji meseci hladniji. Oni pomažu u održavanju vlažnosti kože. Vaše sredstvo za čišćenje možda deluje previše dobro ako ostavlja kožu zategnutom, suvom i iritantnom. Pronađite sredstvo za čišćenje koje je mekano, ali hidratantno. aše sredstvo za čišćenje možda deluje previše dobro ako ostavlja kožu zategnutom, suvom i iritantnom. Pronađite sredstvo za čišćenje koje je mekano, ali hidratantno.

3. Zamenite lagane hidratantne kreme za guste kreme

Lagana hidratantna krema će biti dovoljna za većinu tipova kože tokom leta, ali temperature hlađenja i aktiviranje centralnog grejanja su znači da treba da posegnete za malo hidratantnijom kremom. Čak i ako više volite kreme bez ulja ili koristite ulje negde drugde u svojoj rutini, koža može imati koristi od nečega gušće konzistencije za hidrataciju.

Manje je više kada je u pitanju vaša hidratantna krema tokom leta. Ovo je tako da koža ostane vlažna i sjajna tokom najvlažnije sezone u godini. Kako se jesen približava, vreme je da pređete na bogatu kremu za lice koja ne samo da obezbeđuje vlagu, već služi i kao štit između kože i okoline. Sada je trenutak da se sprijateljite sa okluzivnim i emolijentnim supstancama. Emolijensi omekšavaju kožu, smanjujući njenu sklonost isušivanju i hrapavosti. Mineralno ulje, shea puter, ceramidi i masne kiseline su nekoliko primera emolijensa.
Pošto su okluzivni i emolijensi toliko slični jedni drugima, mnogi okluzivi su takođe emolijensi. To su pčelinji vosak, lanolin, skvalan, petrolatum i parafin.

4. Piling dva puta nedeljno

AHA i BHA, koje su hemikalije za piling, mogu biti previše za kožu. Uprkos svojim brojnim prednostima, oni takođe mogu učiniti kožu osetljivijom, nadraženom i crvenom. Bilo bi mudro smanjiti upotrebu hemijskih pilinga i drugih moćnih aktivnih sastojaka tokom jeseni kada koža već prolazi kroz mnoge promene. Dajte svojoj koži odmor od agresivnih tretmana u ovom trenutku i umesto toga se koncentrišite na hidrataciju i zaštitu. Možete nastaviti da koristite blagi piling 1-2 puta nedeljno, ali pazite da ne preterujete. Enzimi nežno odvajaju protein keratina koji drži mrtve ćelije kože u gornjim slojevima kože, čineći ih nežnijom alternativom hemijskim pilingima (i stoga pogodnim za osetljivu kožu). Ishod? Koža je glatkija i čini se sjajnijom. Brojni korisnici pominju i bolje pore, manje izbijanja i još manje uraslih dlačica (kada se nanose na telo).

5. Obavezan SPF

Postoji jedan deo vaše letnje rutine nege kože koji treba da ostane bez obzira na sve. Neophodno je da SPF bude deo vašeg režima nege kože tokom zime jer sunčevi UV zraci mogu biti štetni u najtoplijim delovima dana i na visokim planinama gde je prisutan sneg.

Svakodnevno nošenje kreme za sunčanje jedna je od najvećih preporuka Američke akademije za dermatologiju. Kad god izađete napolje, nanesite SPF proizvode. Potreban vam je SPF čak i kada je vetar, sneg ili kiša jer sunčeva svetlost i dalje može da probije kroz sumorno nebo i da se odbije od vode. Da, krema za sunčanje je neophodna u jesen. Ovo će zaustaviti opekotine od sunca i ubrzano starenje kože uzrokovano oštećenjem slobodnih radikala.

 

Ne bi trebalo da bude stresa u vašoj rutini nege kože. Možete se pridržavati kratkog režima nege kože samo sa sredstvom za čišćenje, hidratantnom kremom i kremom za sunčanje. Bez obzira koji su vaši ciljevi nege kože, ne dozvolite da vas hladniji meseci zaustave. Hidratacija, ishrana, prevencija i zaštita treba da budu kamen temeljac vašeg režima nege kože.