Šta ne bi smeli da koristite od kozmetike u trudnoći? 1Kada ste trudni prvi put, saznajete jako puno informacija u vezi svega što vas čeka. Ono šta uglavnom prvo saznate je da ako se prehladite u trudnoći ne smete da koristite 90% lekova koje biste inače koristili. Tokom trudnoće dolazi do značajnih promena u telu po pitanju balansa hormona koji direktno utiču na kožu i kosu. I sve što ste znali do tada o svojoj koži, sada više možda nije tako. Promene se mogu dešavati iz nedelje u nedelju. Neke žene tvrde da im je koža lepša u trudnoći, a nekima opet izlaze bubuljice, pojavljuje se crvenilo, hiperpigmentacija, preosetljivost, pojačano lučenje sebuma ili suprotno suvoća. Poznato je da kosa manje opada u trudnoći, ali zato kada prođe 3-4 meseca od rođenja bebe, opadne sve što nije opadalo prethodnih 9 meseci.

Ja sam se u prvoj trudnoći trudila da koristim što manje kozmetičkih proizvoda, koristila sam samo osnovne proizvode za čišćenje i poneku laganu kremu. Tada sam samo izvlačila pramenove i to ne od korena, nisam se kompletno farbala. Ali na kraju trudnoće u devetom mesecu mi se koža lica toliko iziritirala, stvorile su mi se rane koje su se povukle tek mesec dana nakon porođaja. Tako da sam rešila da se u mojoj drugoj trudnoći više posvetim pronalaženu odgovarajućih proizvoda za redovnu negu, a opet da su potpuno bezbedni za bebu.

Sastojci koje treba izbegavati u toku trudnoće su sve varijacije retinola (retinoid), salicilna kiselina, hidrokinon (hydroquinone) i benzoil peroksid (Benzoyl Peroxide).

Ukoliko sada imate dnevnu rutinu što se kozmetičkih proizvoda tiče, možete samo proveriti sastojke i da li su bezbedni za korišćenje u trudnoći. Ako jesu, možete nastaviti da ih koristite.

Dnevna rutina bi trebala da podrazumeva čistač, hidratantnu kremu/gel i neki zaštitni faktor.

 

Sastojci

Sastojci koje treba izbegavati u trudnoći:

  • Salicilna kiselina
  • Retinoid (retinol u raznim obicima)
  • benzoil peroksid (Benzoyl Peroxide)
  • hidrokinon (hydroquinone)

 

Ako se retinol nanosi u većoj količini i koncentraciji na kožu u toku trudnoće može da izazove srčane, neurološke i druge defekte kod fetusa. Neke varijacije retinola imaju manju moć apsorpcije kada se nanose na kožu ali su rizici nepoznati.

Salicilna kiselina je jako čest sastojak u proizvodima protiv akni, kremama koje uklanjaju nepravilnosti sa lica u bb kremama, puderima koje su namenjene masnoj i kombinovanoj koži.

Hidrokinon (hydroquinone) je depigmentirajući agens koji se koristi za osvetljavanje područja zatamnjene kože kao što su pege, staračke pege, hloazma i melizma izazvani trudnoćom, kontracepcijskim pilulama, hormonskim lekovima ili povredama kože. Tako da ne bi trebalo koristiti proizvode za pege, za posvetljavanje kože u toku trudnoće. Inače u Aziji se jako puno i često koriste proizvodi za izbeljivanje kože.

Benzoil peroksid (Benzoyl Peroxide) je poznati sastojak za borbu protiv akni. Koristi se u gelovima i sredstvima za čišćenje lica. Koristi se u različitim koncentracijama za blage do umerene probleme kože. Ovaj sastojak uspešno uklanja bakterije i mrtve ćelije sa površine kože.

Ipak, nema dovoljno dokaza i istraživanja u vezi hidrokinona i salicilne kiseline koliko i na koji način utiču na hormone i bebu. Ali s obzirom da postoji određena doza zabrinutosti u stručnim krugovima, preporučljivo je ove sastojke izbegavati u toku trudnoće. Ako ste možda i koristili proizvode sa ovim sastojcima u toku trudnoće, nemojte paničiti, samo prekinite i pronađite alternativu bez ovih sastojaka.

 

Mešovita i masna koža

Najveće promene u svakodnevnoj rutini se mogu desiti sa proizvodima namenjenim aknama i masnoj koži. Proizvodi za akne najčešće sadrže salicilnu kiselinu i benzoil peroksid. Ova dva sastojka treba izbegavati u trudnoći.

Najbolji način za smanjenje crvenila i bubuljica je redovno čišćenje kože i pora. Koristite čistaće koji ne isušuju kožu i pokušajte da ne preskačete ovaj korak u jutarnjoj i večernjoj rutini. Pored čistaća, mogu se jednom do dva puta nedeljno koristiti i maske sa glinom za čišćenje i sužavanje pora.

Sigurni sastojci za masnu i mešovitu kožu u trudnoći bi bili:

  • Hamamelis
  • Maske sa glinom za čišćenje pora
  • Sumpor

Evo i predloga proizvoda za mešovitu i masnu kožu tokom trudnoće:

Čišćenje lica:

Ako imate kombinovanu i masnu kožu lica, od čistaća možete koristiti na primer CeraVe penušavi gel za čišćenje lica.

cerave-penusavi-gel-za-normalnu-do-masnu-kozu

Može da se koristi Effaclar gel za čišćenje masne i osetljive kože, a ako pogledamo ostale proizvode iz La Roche Posay Effaclar linije koja je namenjena ovom tipu kože, uvek je tu negde salicilna kiselina. Jedino proizvodi sa oznakom Effaclar H ne sadrže salicilnu kiselinu. Tako da ako ste dosad koristili Effaclar kreme, trebalo bi da ih zamenite sa nekim drugim, možda iz Toleriane linije.

Znači gel za čišćenje konkretno ovaj u plavom pakovanju je safe. Onaj u zelenoj bočici micro-piling sadrži salicilnu kiselinu.

La rocheposay gel za čišćenje masne i osetljive kože

 

Afrodita Clean phase rebalance micelarna pena uklanja sebum, čisti i namenjena je za mešovitu i masnu kožu. Sadrži ekstrakt limuna i hamamelisa.Afrodita Clean phase rebalance micelarna pena

 

Byphasse gel za umivanje sa Hamamelisom prilagođen je svim tipovima kože, sadrži i vitamin E pored hamamelisa.

Byphasse gel za umivanje sa Hamamelisom

Od Welede imate blagu penu za čišćenje lica koja takođe sadrži hamamelis, uklanja šminku i višak sebuma.

Weleda blaga pena za čišćenje lica

Ovo su neki predlozi za čistače, imate i čistaće drugih brendova pa pogledajte njihove ponude za masnu i mešovitu kožu a da ne sadrže nesigurne sastojke.

Maske od gline

Od maski sa glinom mogu da preporučim Multiactiv Kaolin masku

Multiaktiv kaolin maska

Dr Hauschka maska od gline za dubinsko čišćenje u prahu

dr-hauschka-maska-od-gline-za-dubinsko-ciscenje-kozeNivea URBAN SKIN Detox Clay wash za čišćenje lica

Nivea URBAN SKIN Detox Clay wash za čišćenje lica

Naravno imate još puno maski za lice od gline koje su odlične. Koristila sam i razne korejske maske koje su se pokazale odlično.

 

Hidratacija

Ovde isto treba biti obazriv sa svim kremama koje sadrže salicilnu kiselinu. Ali recimo možete potražiti kreme koje sadrže hamamelis.

Benu ima njih brend Livsane i imaju Livsane Hamamelis kremu za lice

Livsane Hamamelis kremu za lice

Sofi kozmetika u ponudi ima Hamamelis kremu za lice za mešovit i masan tip kože, sužava pore i smanjuje količinu sebuma na površini kože

Sofi-krema-Hamamelis

Alverde Naturkozmetik Sensitiv 24h dnevna krema za lice – hamamelis i kamilica

Alverde Naturokozmetik Sensitiv 24h dnevna krema za lice – hamamelis i kamilica

 

Tonik za hidrataciju kože lica REVUELE Hamamelis i Kokosova voda

REVUELE Hamamelis i Kokosova voda

Logona Hamamelis Dnevna Krema

Logona Hamamelis Dnevna Krema

Ukoliko ipak imate neke uporne bubuljice, možete probati sa kremama za ciljano tretiranje bubuljica sa sumporom.

Suva koža

U trudnoći suva koža se može desiti odjednom, osećaj zategnutosti i peckanja. Nega suve kože se najviše zasniva na tome da pokušate da izbegnete dodatne iritacije i očuvate barijernu funkciju i pridodate intenzivno hidriranje kože.

Potrebno je koristiti uljani tretman lica za čišćenje, hidratantne maske i kremaste hidratantne kreme. Kada su hidratantne kreme u pitanju imate mnogo veći izbor proizvoda za suvu kožu. Ali zato imate mnogo manji izbor proizvoda za čišćenje suve kože. izbegavajte proizvode koji sadrže alkohol.

Problem može da se desi da ako ste već imali suvu kožu i ona se dodatno suši, onda morate više pažnje posvetiti održavanju vlage kako ne bi preterano isušili kožu. U tom slučaju koristite proizvode koji su namenjeni atopijskoj i osetljivoj suvoj koži. Možete koristiti neki od Sydnet gelova u tom slučaju kako  izbegli dodatno isušivanje. Moja preporuka je La Roche Posay Lipikak Sydnet AP+ ali svakako ima i drugih brendova koji nude sidnet.

 

Čišćenje lica:

Skoro svaka dermokozmetika na tržištu ima proizvode namenene suvoj koži.

Tako imate od CeraVe hidratantni preparat za čišćenje lica, mnogi ga hvale.

Hidratantni preparat za čišćenje lica

Avene XeraCalm A.D relipidirajuće ulje za pranje

Avene XeraCalm A.D relipidirajuće ulje za pranjeBioderma Sensibio Gel moussant

Bioderma Sensibio Gel moussant

 

Hidratacija:

A što se hidriranja i nege suve kože tiče, imate zaista veliki izbor. Kod suve kože je ovaj korak neophodan i ne smete preskakati ovaj korak.

Avene XeraCalm A.D krema za relipidaciju – ovo je jedna kremica za jako suvu kožu sklonu atopiji

Avene XeraCalm A.D krema za relipidaciju

Bioderma Hydrabio Crème 

Bioderma Hydrabio Crème Nivea Essentials Hranljiva dnevna krema za suvu kožuEssentials Hranljiva dnevna krema za suvu kožu

Vichy AQUALIA THERMAL krema za hidrataciju kože

Vichy AQUALIA THERMAL Bogata krema za hidrataciju kože

I mnooogo drugih krema od drugih proizvođača. Ako već imate omiljenu kremu koja vam radi posao, možete je zadržati.

 

Trudnička maska

melazma

Hiperpigmentacija nastaje kada na određenim delovima kože dođe do prekomerne proizvodnje melanina. Postoje različiti tipovi hiperpigmentacije a jedan od njih je takozvana “trudnička maska”.

Trudnička maska je hiperpigmentacija (melazma ili kloazma) koja pogađa 90% trudnica. Nastaje kao posledica hormonskih uticaja i izaziva tamne fleke nepravilnog oblika na licu ili rukama.

Ako ste skloni hiperpigmentaciji potrebno je da izbegavate sunce i koristite kreme sa zaštitnim faktorom.

Probajte sa proizvodima koji sadrže vitamin C. Vitamin C smanjuje produkciju melanina i posvetljava kožu sa hiperpigmentacijom. Ovakvi proizvodi nisu toliko efikasni ali su bezbedni u trudnoći. Možete probati da nađete odgovarajući serum sa vitaminom C ili kremu koja sadrži vitamin C.

Možete povremeno primenjivati blagi fizički ili hemijski piling kako bi uklonili površinski sloj mrtvih ćelija koje sadrže previše melanina i ohrabriti regeneraciju ćelija. Ipak u trudnoći nemojte korisitit ništa agresivno kako ne bi narušili prirodnu barijeru kože. Koristite svakodnevno kreme sa SPF-om kako bi sprečili hiperpigmentaciju uzrokovanu hormonima.

 

Pogledajte tekst o proizvodima za sunčanje u toku trudnoće i šta poneti na odmor.

 

Kreme za strije

Na ovom linku imate tekst u vezi krema za strije i šta možete koristiti.

 

Lanolin za negu bradavica kod dojilja