Ako ste zdravi, nokti će vam biti sjajni i imaće glatku površinu. Rožnata ploča, odnosno glavni deo nokta, imaće ružičastu boju, a nokat će biti snažan i neće se lomiti. Ishrana je ono što je najvažnije kada je reč o zdravim noktima. Ishrana siromašna neophodnim mineralima kao što su, na primer, gvožđe, kajcijum i cink dovešće do toga da nokti budu krti i da se listaju. Ostali faktori koji nanose štetu noktima su sledeći:

– previše alkohola
Alkohol oduzima našem organizmu hranljive materije koje su neophodne za zdrave nokte.

-jaki sapuni
Mogu da izazovu listanje i cepanje noktiju.

Sebi možete da pomognete na sledeći način:

Jedite više mlečnih proizvoda, spanaća, sušenih kajsija, masne ribe i morskih plodova. Radije secite nokte makazama nego grickalicom, kako ne bi postali podložni listanju.

Naučiti kako da sredite sopstvene nokte kod kuće je talenat vredan znanja, bilo da nemate vremena da posetite salon ili jednostavno želite da smanjite svoje troškove na lepotu. Na sreću, učenje nije posebno izazovno, pritom može biti i opuštajuće.
Ali imajte na umu da akrilni nokti, bilo da su urađeni kod kuće ili u salonu, imaju prednosti i mane. S jedne strane, oni su jaki i izdržljivi, nudeći izuzetnu šansu da postignete fantastičnu dužinu noktiju ako su vaši prirodni nokti izgrickani ili sporo rastu. S druge strane, ako ne tražite odgovarajuće formulacije, nepravilno ih uklonite ili zaboravite da povremeno odmorite nokte od akrila, oni mogu naštetiti vašim noktima.

Tu smo da vas vodimo kroz proceduru nanošenja akrilnih noktiju jer je to svakako proces. Uputstva korak po korak za nanošenje akrilnih noktiju kod kuće su data u nastavku. Najvažnije, uzmite slobodnog vremena. Ne želite da imate neprijatne nezgode sa noktima.

1. Kupite komplet za akrilne nokte

Ako nikada niste radili sami akrilne nokte, preporučljivo je da počnete sa kompletom koji će doći sa svime što vam je potrebno za ovaj zadatak. Glavna stvar koju treba imati na umu kada tražite akrilne komplete je da izbegavate sastojak MMA (metil metakrilata), jer su tvrdi, kruti i mogu izazvati alergijsku reakciju, što može biti loša vest za vaše nokte. Umesto toga, treba tražiti 1 EMA (etil metakrilat), za koji se smatra da je sigurnija opcija. Šta komplet treba da sadrži:
Makazice za nokte
Gruba turpija za nokte
Akrilni vrhovi za nokte
Lepak za vrh noktiju
Akrilni dehidrator za nokte
Akrilni prajmer za nokte
Akrilni tečni monomer
Akrilni prah
Akrilna četka i posuda za mešanje

set za akrilne nokte

2. Temeljno pripremite nokte

Prvo uklonite prethodni lak za nokte. Kao i sa svakim manikirom, morate početi sa prajmerom noktiju uklanjanjem prethodnog laka. Ako imate gelove, odvojite vreme da ih potpuno uklonite pre nanošenja akrila kako biste sprečili prekomerno oštećenje noktiju.

Nežno gurnite zanoktice nadole, ali ih nemojte seći.

Skratite nokte: Skratite nokte malo iznad linije osmeha nakon što uklonite svu boju sa noktiju i gurnete zanoktice (poznato kao kraj nokta). Vaši nokti treba da budu kratki jer će vaši akrilni vrhovi biti vezani za njih; ako su vam nokti predugački, vaši akrilni vrhovi mogu se odlomiti zajedno sa vašim prirodnim noktom.

Uglačajte nokte: Turpijajte nokte nakon što ih skratite kako biste bili sigurni da su ujednačeni i bez grubih ivica. Nakon toga, polirajte svaki nokat kako biste svojim akrilnim vrhovima dali nešto za šta će se držati.

Većina manikirki savetuje da sami ne podrezujete zanoktice jer rizikujete da slučajno posečete kožu i proširite infekciju. Umesto toga, nežno gurnite zanoktice unazad noktima nakon što ste namočili nokte u toplu vodu da biste omekšali region.

3. Veličina i nanošenje akrilnih noktiju pomoću akrilnog lepka za nokte

Možda ćete imati izbor različitih veličina, širina i dužina koje možete izabrati, u zavisnosti od kompleta koji kupite. Da biste otkrili one koji najbolje odgovaraju vašim savetima, morate sortirati veličine. Ako nema savršenog uklapanja, nežno ih turpijajte na odgovarajuću širinu pomoću turpije za nokte.

Vrhovi za nanošenje akrila imaju udubljenje sa unutrašnje strane vrha koje nije veće od 2-3 mm, a slobodna ivica vašeg prirodnog nokta treba da stane tačno ispod. Pre nanošenja, najbolje je skratiti prirodni nokat. Nakon što odaberete svoje akrilne vrhove, stavite svaki sa tačkom akrilnog lepka za nokte. Da bi akrilni vrh ostao siguran dok vam nokti počnu da rastu, donja ivica treba da bude centrirana oko jedne trećine vašeg nokta. Nakon pet do deset sekundi pritiska, uverite se da je nokat čvrsto na mestu pre nego što pređete na sledeći.

lepak

4. Oblikujte svoje novoprilepljene akrilne tipse

Koristite makazice za nokte i turpiju da biste oblikovali svoje akrilne vrhove nakon što ih sve popravite na mestu. (Ako vam je potrebna inspiracija, pogledajte naš vodič za oblike noktiju.) Ako vidite da vrh ostavlja jasnu liniju na mestu gde se nanosi, možete da ga odstranite da biste površinu učinili ravnomernijom.

5. Nanesite dehidrirajući prajmer za nokte

Sipajte tečni akril u akrilnu posudu bez obzira da li koristite komplet ili odvojene zalihe. Samo imajte na umu da akril emituje veoma jaka isparenja, pa otvorite prozor dok radite na ovom „uradi sam“ projektu.

Kada nabavite svoje zalihe, vreme je da počnete da pravite svoj akrilni manikir. Počnite tako što ćete dehidrirati svoje prirodne nokte da biste se rešili vlage koja bi sprečila lepljenje akrilne mešavine, premazivanjem punih noktiju i farbanjem akrila sa prajmerom od same zanoktice sve do vrha. Zbog toga će vaša akrilna mešavina efikasnije prianjati na vaše nokte i vrhove noktiju.

6. Premažite nokte akrilnom mešavinom

Smešu treba naneti od samo iznad zanoktice sve do vrha akrilnog vrha. Zagladite do ivica noktiju prilikom nanošenja, a između poteza obrišite četkicu papirnim ubrusom kako biste sprečili stvaranje grudvica.

Da biste dobili glatku podlogu, ponovite ovu proceduru na svakom noktu. Nanesite boju akrilnog praha po vašem izboru i ponovite postupak. Završite tankim slojem za inkapsulaciju akrilne mešavine za izgled sjajnog završnog premaza. Reč „tanak“ Ne želite da preterano rastežete nokat.

7. Pustite da se vaš akril osuši

Treba uzeti u obzir temperaturnu osetljivost akrila. Što se akril brže stvrdne, to znači da je soba toplija. Da biste usavršili akril pre nego što se osuši, koristite hladnije okruženje dok počnete da učite kako da uradite svoje nokte. To bi trebalo da traje desetak minuta. Nežno tapkanje po akrilima će otkriti da li su suvi.

8. Završite sa nekim konačnim oblikovanjem

Nakon nanošenja i sušenja akrila, vreme je da ivicama posvetite malo dodatne pažnje. Samo turpijajte po ivicama da biste uradili sam akrilni izgled noktiju koji je savršen za vas.

Imajte na umu da nikada ne bi trebalo sami na silu da skinete svoje veštačke nokte. Pre toga stanjite gornji sloj turpijom, zatim prekrijte svaki nokat folijom i pamučnom podlogom natopljenom acetonom. Uklonite foliju i pamuk nakon što ih pustite da se natope od 10 do 15 minuta, a zatim pomoću gurača za zanoktice pažljivo uklonite oslabljeni akril.

akrilni nokti