Svi starimo ali koliko brzo i zašto. Naše lice je naše bogatstvo, tako nekako glasi izreka, ali to neće biti zadugo ako se preterano prepuštate zadovoljstvima, jer ćete sa 25 godina izgledati kao da vam je 40. Ukoliko se ne pridržavate pravila „uvek budi namazana losionom za sunčanje, čisti i toniraj lice, maži ga sa hidratantnom kremom, nikada ne cedi bubuljice i pij puno vode“ ovo je tačno mada veliko hvala možete reći i ako ste blagosloveni dobrim genima.

Budućnost je starenje, starenje je budućnost. (pesma Mekano, Konstrakta)

O čemu god da je reč vaš način života će se na kraju ipak odraziti na vašem licu i to ranije nego što mislite. Međutim, ne morate da postane opsednuti lepotom da biste zaustavili znake starenja. Postoji mnoštvo načina da do maksimuma dovedete svoju lepotu, a da ne morate ni da se podvrgavate plastičnoj operaciji niti da se mučite. Ključ za dobar izgled nije u tome da se koncentrišete na svoju lepotu i da postanete manijak kad su u pitanju kozmetički preparati, već da odaberete zdravstveni režim koji će vam poboljšati način života, a prirodna propratna pojava biće poboljšanje vašeg izgleda.

Šta izaziva starenje?

Iako geni i biološki faktori mnogo utiču na način starenja, vi sami možete da ubrzate taj proces svojim lenjim životom.

Nivo stresa

Stres se može manifestovati kroz različite vrste problema sa kožom, uključujući akne, upale i još mnogo toga. Koža je najveći organ u vašem telu. Spoljašnji problemi mogu biti potpuni dokaz da nešto nije u redu iznutra. Uprkos vizuelnom i umirujućem rezultatu vaših seruma i maski za lice, dobar režim nege kože možda neće biti dovoljan da smiri složene procese vašeg tela,

Prevelika količina stresa u vašem životu ne samo da vam povećava izglede za dobijanje visokog pritiska i srčanog oboljenja, već stvara i bore. Ankcioznost vam iscrpljuje zalihe vitalnih hranljivih materija i usporava stvaranje novih i odumiranje starih ćelija.

Smanjite stres uz nekoliko saveta

-Napravite toplu kupku

Potopite se u kadu i ostanite u njoj 20 minuta. Ne samo da će vam se mišići opustiti i osloboditi se napetosti, već će vam toplota sniziti krvni pritisak tako što će izazvati širenje krvnih sudova.

kupka

-Idite na masažu

Dokazano je da je masaža fantastičan lek protiv stresa, posebno ukoliko ste prenatrpani obavezama. Ona ublažava napetost i ankcioznost i istovremeno vam pomaže da se opustite i usporite rad srca.

masaza

– Izađite napolje

Ponekad žena jednostavno mora da „pobegne“ od svojih problema. Dvadeset minuta na svežem vazduhu ili suncu poboljšaće vam disanje i pomoći vam da se opustite i ne samo to, povratiće vam energiju.

-Nemojte dramiti

Ako neprestano prepričavate svoje probleme i prošle katastrofe prijateljima i članovima porodice, time samo stalno ponovo proživljavate stres. Cilj je da izvučete pouku iz onoga što se dogodilo, a ne da pravite dramu oko toga.

– Uradite nešto čega se plašite

Bez obzira da li je reč o odlasku u teretanu, vožnji rolera, plesanju salse ili o tome da pozovete nekog na sastanak, to će stimulisati vaše samopouzdanje, udvostručiti vaše samopoštovanje i pomoći vam da na probleme gledate sa udaljenosti.

roleri

– Posetite stručno lice

Ovo je neophodno ako ste na ivici očaja, plačete svakodnevno i patite od ankcioznosti i napada panike. Potražite nekog stručnog konsultanta/terapeuta koji može da vam pomogne da prebrodite napetost i stres.

 

Zaštita od sunca

Istraživanja pokazuju da je u 95% slučajeva uzrok starenja kože sunčeva svetlost. Ispitivanja ukazuju da muškarci imaju veće šanse da dobiju bore nego žene, jer oni ne koriste kreme za zaštitu.

Ishrana

Posle 30. godine ne možete više da se provlačite sa neaktivnim načinom života i nezdravom ishranom. Jedite nekvalitetnu hranu po ceo dan i očekujte da ćete u 45. godini imati sledeće probleme : propadanje mišića, slabe kosti, opštu bezvoljnost i čitavu gomilu bolesti vezanih za starenje, kao što je na primer arteroskleroza iliti očvršćavanje arterija.ž

limun vitamin C

Telesna težina

Zahvaljujući usporenom metabolizmu i znatnom gubitku mišićne mase posle 30. godine, žene dobijaju u proseku pet kilograma između 35. i 45. godine i još 5 kilograma između 45. i 55. godine. Ukoliko želite ovo da izbegnete, morate da se hranite zdravije i da se više krećete.

Sačuvajte vašu kožu od prevremenog starenja

Da biste imali fantastičnu kožu ne morate da trošite čitavo bogatstvo na kozmetičke preparate, da se podvrgavate hiruškoj intervenciji ili da kupujete najskuplji napitak koji možete da pronađete na tržištu, sve što treba da činite jeste da hranite svoje lice. Određeni vitamini stimulišu kožu i potpomažu stvaranje novih ćelija kože. Oni na koje treba da obratite pažnju su vitamin A ili retinol, vitamin E i vitamin C, oni su takozvani antioksidansi.