Lush protestZaposleni u prodavnicama Lush kozmetike pre nedelju dana privlačili su pažnju, svojevoljno se odričući svakog komada odeće osim svojih trgovačkih keceljica. Ovaj protest protiv pakovanja kozmetičkih proizvoda odigrao se u 24 prodavnice širom SAD.

Ovaj američki protest je deo Lush–ove kampanje po kojoj bi se radnici po prodavnicama u celom svetu šetkali razodeveni, noseći na sebi isključivo kecelje sa provokativnim ispisom „Pitaj me zašto sam go“.

Razlog za ovakvo ponašanje nije iznenadna kolektivna čežnja za naturalizmom i povratku korenima, nego jedan oblik protesta protiv viška ambalaže i preterivanja sa pakovanjima koja imaju nepovoljan uticaj na životnu sredinu jer stvaraju više đubreta.

Kamapanja pod nazivom ‘Get Naked’, ili ‘Razgolitite se’, pokušaj je da se privuče pažnja na problem otpada koji se stvara od zaostale ambalaže, ohrabrujući konzumente da se razgolite i izbegavaju kupovinu proizvoda koji su upakovani u ambalažu iz više delova.

Kompanija Lush izjavljuje da je posvećena zaštiti životne sredine i eliminaciji nepotrebnog dela ambalaže i pakovanja koja mogu ugroziti prirodno okruženje.

Da bi se ostvarila ideja o očuvanju zdravlja i životne sredine, ovaj lanac prodaje proizvoda za higijenu i ulepšavanje ima u svojoj ponudi gomilu proizvoda u čvrstoj formi, kao što su šamponi u kockama, regeneratori za kosu i štanglice dezodoranasa, koji ne zahtevaju skoro nikakvu ambalažu. Štaviše, Lush ohrabruje svoje mušterije da prilikom kupovine sa sobom ponesu svoje stare kutijice za kozmetičke proizvode koje se mogu više puta koristiti.

Prema rečima ljudi iz ove kompanije, više od 58% njihovih proizvoda u radnjama severne Amerike, prodaju se bez ambalaže.

Osnivač kompanije Lush, Mark Constantine, nada se da će ovih dana „stvarni troškovi finansijske prirode i troškovi koji se odnose na životnu sredinu postati očigledna stvar; mušterije će izazvati proizvođače i prodavce da smanje količinu ambalaže za svoje proizvode.”

Mi mislimo da je interesantno i u svakom slučaju pohvalno što se neko buni protiv uništavanja već odavno zatrovane naše majčice Zemlje, pa makar to bili i proizvođači kozmetičkih proizvoda. Lush je tu da dâ primer, a ovo im i nije prvi put. Onomad su u izlogu svoje londonske ekspoziture u ulici Regent Street prikazali performans koji ukazuje na nesavesno lovljenje i istrebljivanje ajkula i ostalih morskih živuljki. Teško da će se naši prodavci uključiti u slične kampanje, ali nikad nije kasno. Samo napred.