mobilni telefon za devojčice

Niklovane površine mobilnih telefona mogu izazvati dermatitis (zapaljenja na koži) ukoliko ih previše budete koristili. Londonski doktori su oktobra ove godine počeli da razmatraju mogućnosti da se do sada neobjašnjiva pojava osipa i svraba na obrazima i ušima pacijenata može objasniti alergijom kože izazvanom prekomernom upotrebom mobilnih telefona. Tako je bar rečeno od strane Britanske Asocijacije Dermatologa (British Association of Dermatologists).

Po objavljenim studijama ove grupe stručnjaka, rečeno je da se javlja svrab i crvenkasti osip, poznat pod nazivom “dermatitis mobilnog telefona”, kod ljudi kod kojih se razvija alergijska reakcija na niklovanu površinu mobilnog telefona posle dužeg vremena koje su proveli razgovarajući telefonom.

“Važno je da jedan doktor dermatolog ima na umu ovakvu mogućnost oboljenja ako vidi da se osip i svrab obraza i ušiju njegovog pacijenta ne može objasniti na drugi način,” rečeno je.

Ova britanska ekipa tvrdi da mnogi od doktora nisu svesni da mobilni telefoni mogu izazvati ovakva oboljenja kože.

Zabrinutost zbog lošeg uticaja mobilnih telefona na naše zdravlje uopšte gledano, raslo je sve više sa našom potrebom za njihovim korišćenjem u svakodnevnoj komunikaciji. Ipak, ne može se reći da je mobilni telefon izazvao bilo kakvu ozbiljniju štetu našem organizmu (za našu kulturu, duh, obrazovanje,… baš se i ne može tvrditi sa sigurnošću). Svejedno, napredak ovakve jedne tehnologije ima sasvim čist račun i dugu ljubav sa zdravljem čoveka. Bar za sada. One priče o raku mozga i zračenju mobilnih telefona su vam obične nedokazane spekulacije! Raspitala sam se.

“Kod dermatitisa izazvanog mobilnim telefonom, osib bi se javio tipčno na obrazima i ušima, u zavisnosti od toga gde metalni delovi telefona dolaze u kontakt sa kožom,” rečeno je u grupnoj izjavi.

“Teoretski, mogao bi se javiti i na koži na prstima, ako puno vremena provodite dodirivajući metalne delove tastature.”

Nikal je metal od kojeg su sačinjeni mnogi proizvodi, od mobilnih telefona, nakita, kopči na kaiševima… A jedan je od najčešćih uzroka alergijskog kontaktnog dermatitisa, sudeći po vodećoj američkoj klinici Mayo Clinic.

Početkom ove godine, gdin. Lionel Bercovitch sa grupom kolega sa universiteta Brown u Providence, Rhode Island-u, testirao je 22 popularna mobilna aparata od 8 različitih proizvođača i pronašao nikal u čak 10 od njih.

Reuters

cherry

Višnja
Dimić
je objavila na Kremašici

Kremašica iz sveta primenjene nauke koja preferira kreativno pisanje. Po prirodi i opredeljenju nastavnik, prosvetitelj u pokušaju, tip osobe u fazonu – sedi da ti lepo objasnim. Kreator Kremašicinog sistema ocenjivanja proizvoda sa koeficijentima. Glavni autor dugih i iscrpnih tekstova o trendovima u kozmetici, savetima i spoju nauke i lepote. Uživa u dugotrajnom odabiru pravih nijansi karmina i sjajeva, pa su joj najomiljeniji kozmetički proizvodi svi oni koji se mažu na usne i oni koji imaju miris voća i poslastica.

Ako vam se svideo ovaj tekst, možda će vam se svideti i ovi:

Ostavite komentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.