Testiranje na životinjamaOd 11. marta novi zakon Evropske unije o kozmetičkim proizvodima zabranjuje testiranje i reklamiranje proizvoda u čijoj su se proizvodnji sprovodili eksperimenti nad životinjama. Već je ranije postojao zakon koji zabranjuje testiranje i koji je važio u nekim zemljama Evropske unije ali sada je donet zakon na osnovu kojeg je zabranjeno i reklamirati takve proizvode i prodavati ih.

Protivnici testiranja na životinjama još uvek nisu potpuno zadovoljni jer kažu da zakon ima još rupa i nedostataka. Zabrana trenutno važi u Evropi ali isto tako proizvođači pod određenim uslovima ipak moraju obavljati eksperimente nad životinjama.

„Ukoliko neka europska firma želi svoje proizvode prodati, na primer, u Kini, mora raditi testiranja na životinjama jer su to u Kini propisala nadležna tela“, kaže Silke Bitz, predstavnica nevladine organizacije Lekari protiv eksperimenata na životinjama.


Kritikuje se i to da se zabrana primenjuje samo na kozmetičke proizvode. Kada se neki sastojak koristi u drugim proizvodima, kao što su na primer deterdženti, to spada pod testiranja hemikalija. Tada se taj sastojak testira i na životinjama. „Kozmetička industrija tada sme koristiti taj sastojak jer zapravo nije bio testiran na životinjama u kozmetičke svrhe“, dodaje biolog Rhudel.

U propisu postoje i izuzeci. Eksperimenti na životinjama mogu biti odobreni od strane Evropske komisije u slučaju kada neki važan sastojak ne može da se zameni drugim, kada sadrži sastojke štetne po zdravlje. Tu se misli na kancerogene sastojke i one koji mogu biti štetni za reproduktivne organe.

Ni proizvođači nisu zadovoljni propisima. „Još dugo na raspolaganju neće biti alternativnih metoda testiranja“, kaže Birgit Huber, zamenica voditelja odseka za estetsku kozmetiku Saveza industrije za negu tela i deterdženata (IKW).

Aktivisti za prava životinja priznaju da su metode bez testiranja na životinjama tek u fazi razvoja. Ali Bitz tvrdi da se tu radi o nedostatku odlučnosti, što se vidi po ulaganjima u ista istraživanja. Izgradnja jedne laboratorije za testiranje na životinjama košta 80 miliona eura. Istraživanje bez testiranja na životinjama je jeftine. Kada bi se više novca usmerilo u sektor istraživanja, napredak bi bio vidljiv, tvrdi Bitz.

Kada se sastojci testiraju na životinjama, uvek postoji rizik koji se ne može predvideti kada je reč primene rezultata na ljudima. Kaže Bitz: „Nikada se ne zna hoće li ljudi reagovati kao životinje ili potpuno drugačije“. Ona podržava istraživanja ćelija u laboratoriji sa takozvanim in vitro modelima.

Testiranje na životinjama

 

Glavni cilj: ukidanje svih eksperimenata na životinjama

U Evropskoj uniji se u naučne svrhe godišnje koristi oko 12 miliona životinja. U zadnje vreme se taj broj smanjio u kozmetičkim istraživanjima na samo 0.2% odnosno 2 hiljade životinja godišnje. Dakle, kozmetička industrija može biti pokretačka snaga za razvoj novih alternativnih metoda, tvrdi Ruhdel.

„Metode testiranja bez eksperimenata na životinjama mogu se koristiti i za druge hemikalije, lekove i još mnogo toga. Tako bi se smanjio i broj eksperimenata na životinjama i u drugim oblastima. Naš krajnji cilj je ukidanje svih testiranja na životinjama“, kaže Ruhdel.. To će, međutim, biti teško postići. Testiranja na životinjama posebno su važna u medicinskim istraživanjima. To se u bliskoj budućnosti verovatno neće puno toga promeniti.

 

izvor: dw.de